Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:02 27 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarații de ultimă oră Directorul Muzeului Național de Istorie, despre furtul pieselor din tezaurul dacic

ro

26 Jan, 2025 12:22 558 Marime text
sursa foto: wikipedia.org


Reprezentanții Muzeului Național de Istorie susțin astăzi, 26 ianuarie 2025,  o conferință de presă, la o zi după jaful din Olanda.

Sâmbătă, mai multe piese din tezaurul dacic au fost furate din muzeul Drents din Olanda, de către trei suspecți care nu au fost încă identificați. În urma jafului au apărut mai multe controverse, inclusiv legate de decizia instituției de la București de a trimite piesele din tezaur în Olanda pentru această expoziție, potirvit Digi24.

„Având în vedere evenimentele din ultimele 24 de ore, evenimente tragice care ne-au pus în fața unei realități pe care nici în visele noastre cele mai pesimiste nu am fi crezut că va fi posibilă, este vorba despre jaful ce a avut loc la muzeul Drents în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma căruia au fost furate patru piese din expoziția Dacia, Țara Aurului și a Argintului. La această conferință participă, alături de echipa Muzeului Național de Istorie, reprezentanți ai Ministerului Culturii. Toți, împreună, suntem instituțiile care au elaborat și avizat documentația pentru această expoziție”, a declarat Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.


Despre motivul pentru care Muzeul Național a ales să organizeze o expoziție în Olanda

„Nimic nu se propagă mai rapid decât lucrurile neadevărate. Assen este un oraș de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie bogată și industrializată a Olandei. Spre deosebire de România, unde sistemul muzeelor este ierarhizat, în Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici. În cazul Muzeului Drents, acesta este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și unul dintre cele mai moderne din țară. În urmă cu câțiva ani, a fost construit un corp nou pentru expoziții temporare, de dimensiuni mari, cu dotări moderne pentru asigurarea securității și conservării pieselor. S-au investit 10 milioane de euro pentru realizarea acestuia. În România, nu există niciun muzeu modern sau nou. În ceea ce privește activitatea Muzeului Drents, acesta s-a remarcat prin marile expoziții internaționale, fiind desemnat muzeul anului în Olanda în urmă cu trei ani. Aici se organizează mari expoziții de artă și arheologie.”


Despre politica Muzeului Drents

„În politica Muzeului Drents este inclusă prezentarea culturilor și civilizațiilor mai puțin cunoscute ale lumii. Nu întâmplător, când ne-au contactat colegii de la Muzeul Drents, și-au exprimat dorința de a expune civilizația dacică, aceasta nefiind la fel de cunoscută în Olanda precum în alte țări din Occident. Pentru realizarea acestei expoziții, s-au folosit sume importante și resurse umane semnificative.”

„Avem toată deschiderea de a vă oferi orice informații legale și tehnice și de a răspunde, pe rând, la întrebările formulate. (...) Există anumite anchete penale în curs, iar în cazul unor întrebări este posibil să nu avem un răspuns imediat, fiind necesar să solicităm inițial un punct de vedere din partea autorităților implicate”, a declarat secretarul de stat. Oberländer:”
 
„Legislația românească, la fel ca în majoritatea țărilor europene, permite împrumutul temporar de piese importante pentru realizarea expozițiilor, în condițiile prevăzute de lege pentru patrimoniu. Există reguli generale cunoscute, tehnice, iar orice transport se face în conformitate cu prevederile legale. În cazul nostru, Legea patrimoniului național precizează modalitățile în care se realizează schimbul de bunuri culturale. (...) Este un sistem întreg de filtre care verifică legalitatea acestor documente.”
 
„Asiguratorul este o mare companie olandeză. Vă asigur că asiguratorul a făcut toate cercetările necesare pentru a se convinge că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii. Ceea ce s-a întâmplat reprezintă primul atentat cu exploziv, primul jaf în care s-a folosit un exploziv într-un muzeu european. Nu este o practică în sistemul actual, până în acest moment.”

Procedurile de securitate 
„În acest caz, vă asigur că, în declarația făcută de conducere, figura existența unui post de control 24/24. Nu aveam cum să verific de la 1.700 de kilometri distanță. În contract figurează aceste aspecte, acolo fiind incluse și cerințele noastre specifice, precum vitrine speciale anti-furt. Obiectele care au fost furate erau amplasate în aceste vitrine speciale.”

Bănuiți o breșă de securitate?

„Este o anchetă a poliției, nu mă pronunț decât pe baza informațiilor primite de la instituțiile specializate.”

Valoarea unei asigurări
„Asigurarea generală, pe care o pot dezvălui, se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziția. Nu pot să dezvălui suma asigurată pentru piesele furate, aceasta este o informație confidențială, la care au acces doar organele de anchetă.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii