Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decoperire neașteaptată într-o operă pictată de Rafael. Ce a detectat intelingența artificială

ro

02 Nov, 2024 19:00 538 Marime text


Foto cu rol ilustrativ, Sursa foto: Pexels


Azi, tehnologia avansează cu pași repezi, iar inteligența artificială a demonstrat din nou capacitatea sa impresionantă prin examinarea detaliată a operelor de artă, reușind să perceapă aspecte ce altfel ar fi rămas ascunse ochiului uman, relatează știripesurse.ro.

Recent, un algoritm sofisticat a detectat o anomalie subtilă într-un chip al unei picturi atribuite lui Rafael, cunoscută sub numele de Madonna della Rosa.

Lucrarea de artă, ce o înfățișează pe Fecioara Maria alături de Pruncul Isus și Sfântul Ioan, a ridicat de mult timp semne de întrebare privind autenticitatea sa. În mod special, chipul Sfântului Iosif, plasat în stânga sus, a iscat dezbateri intense între experți.

Cercetători din Statele Unite și Marea Britanie au dezvoltat un algoritm special care, prin analiza detaliată a lucrărilor autentice ale renumitului maestru italian, a reușit să dezvăluie tușele specifice pictorului.
 
Potrivit specialiștilor, rețeaua neuronală, bazată pe tehnologie dezvoltată de Microscoft denumită ResNet50 și combinată cu tehnici de învățare automată, a putut distinge detalii microscopice în picturi.


Aceasta a demonstrat o acuratețe de 98% în identificarea autenticității operelor lui Rafael, analizând nu doar întreaga pictură, ci și elementele sale individuale.
Descoperirile au relevat că, deși personajele principale din lucrare par a fi create de Rafael, chipul Sfântului Iosif nu împărtășește aceeași origine artistică. Această constatare susține teoriile anterioare care au sugerat că o altă mână a contribuit la realizarea acelei părți a tabloului, scrie incredibilia.ro.
Ipoteza este că Giulio Romano, unul dintre cei mai cunoscuți discipoli ai lui Rafael, ar fi putut să își aducă aportul la realizarea chipului.
Astfel, tehnologia modernă, prin puterea inteligenței artificiale, nu doar că susține speculațiile anterioare, ci și deschide noi perspective asupra modului în care opere de artă clasice sunt înțelese și evaluate.

Deși rezultatele sunt semnificative, cercetătorii subliniază importanța ca AI să fie văzută ca un suport pentru experții în artă, fără a înlocui judecata și expertiza umană.
În viitor, astfel de progrese tehnologice ar putea deveni esențiale în procesul de autentificare și evaluare a marilor capodopere ale lumii.
 
Citește și:
Tezaure de influență bizantină - Oțeleni, Voinești, Svinița, Olteni, în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii