Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:13 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţii au decis creşterea salariilor din Sănătate şi Educaţie

ro

01 Nov, 2016 07:18 4852 Marime text
Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, ieri, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 care prevăd creşterea cu 15% a  salariilor din Educație și Sănătate.
 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a susținut că aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei. 

"Vor fi între 3 și 4 miliarde de lei în plus cu ceea ce ați făcut dumneavoastră astăzi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonanței 20. (...) Asta duce la 5-6 miliarde lei creștere masă salarială decisă în anul acesta. Față de 57 miliarde masă salarială, crește practic toată masa salarială din sistem cu încă 5-6 miliarde, numai într-un act. (...) Ca să știm cum stăm și, evident, un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta", le-a spus Pîslaru deputaților din comisii, potrivit romaniatv.net.

Deputații din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază''.
 
Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței".
 
Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.
 
Deputații Comisiei de muncă și buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.
 
Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85 % din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.
 
Amendamentele au fost adoptate în lipsa deputaților liberali care au părăsit ședința.
 
Comisiile de buget, finanțe și de muncă vor continua discuțiile, marți dimineață, asupra Ordonanței de Urgență 20/2016. De asemenea, Comisia juridică urmează să se pronunțe.

"Ne-am pronunțat doar pe anumite amendamente. Când am ajuns la anexe au apărut niște diferențe între ceea ce se susținea de către o parte și alta. Până mâine dimineață (marți — n.r.) trebuie să ne lămurim și noi, să vedem care sunt cu adevărat grilele cele mai corecte, care asigură acea creștere medie pentru sănătate și pentru educație de 15% în medie. Asta înseamnă că la unii din sistem vor crește salariile mai mult, la alții mai puțin, dar, per total, mai mult de 15% acest buget nu poate în acest moment să susțină. Specialiștii noștri vor analiza aceste grile cu cei de la Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe (...) pentru a face o lege care să se aplice. Nu trebuie să mințim lumea", a spus Președintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaților, Adrian Solomon.

Potrivit acestuia, în urma dezbaterilor s-a observat că impactul, atât pentru Educație cât și pentru Sănătate, ar fi în jur de 300 milioane de euro. Solomon a menționat că deputații din cele două comisii au adoptat amendamente care prevăd creșteri salariale, în medie, de 15% pentru personalul din Educație și Sănătate.

 
Președintele Comisiei de muncă a arătat că s-au eliminat discrepanțele și în ce privește calcularea sporurilor pentru personalul medical.

sursa foto:evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii