Deputații care au promovat/amendat în Parlament Legea Zilei Etniei Tătăre din Dobrogea
Deputații care au promovat/amendat în Parlament Legea Zilei Etniei Tătăre din Dobrogea
14 Dec, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2581
Marime text
- În anul 2006, Amet Aledin promova, în Parlament, legea prin care ziua de 13 decembrie a devenit sărbătoare oficială a etniei tătare din România
- Tătarii sunt singura minoritate din România care au o astfel de zi
- Ulterior, în Camera Deputaților, din partea UDTTMR a fost ales Amet Varol, care în mandatul său, a amendat proiectul de lege, astfel încât, angajatorii pot acorda zi liberă persoanelor care aparţin acestei etnii, pentru a participa la manifestările specifice
În anul 2006, Amet Aledin promova, în Parlament, legea prin care ziua de 13 decembrie a devenit sărbătoare oficială a etniei tătare din România.
“A fost o datorie și, în egală măsură, o onoare ca , împreună, să realizăm această construcție.
Este o hotărâre unică, deoarece în niciun stat nu există un act similar, ceea ce demonstrează că numai aici, în această ţară ,am reuşit, şi în acest fel, să ne promovăm identitatea.
13 decembrie, pentru întreaga naţiune tătară, reprezintă o dată istorică, cu o semnificaţie deosebită.
În anul 1917, participanţii la Congresul Naţional al Tătarilor au luat hotărârea înfiinţării Republicii Populare Crimeea, în funcţia de preşedinte, dar şi de muftiu, conducător religios, fiind ales Numan Celebi Cihan.
Din păcate, această entitate statală a avut o existenţă efemeră, pentru că ,după numai câteva luni, numeroşi lideri politici au fost arestaţi, preşedintele Numan Celebi Cihan fiind ucis, devenind, astfel, martir al naţiunii sale.
În acest fel,la acea vreme, a fost destrămat un ideal al atâtor generaţii, ideal, însă, care nu a pierit, el continuând să dăinuie în sufletele tuturor conaţionalilor.
Iată de ce, pentru noi, omagierea personalităţilor reprezintă conştiinţa, în întregime.
Iată de ce, a apărut această lege.
Iată de ce ,în fiecare an, la data de 13 decembrie, tătarii din România, mai mult decât în oricare altă zi, simt că istoria nu i-a uitat”, rememorează fostul deputat al UDTTMR, Amet Aledin din perioada 2004-2012.
Tătarii sunt singura minoritate din România care au o astfel de zi.
Ulterior, în Camera Deputaților, din partea UDTTMR a fost ales Amet Varol, care în mandatul său, a amendat proiectul de lege nr. 453/2006 privind consemnarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare, astfel încât, angajatorii pot acorda zi liberă persoanelor care aparţin acestei etnii, pentru a participa la manifestările specifice. În 2014, articolul nr 2, a fost completat cu 287 de voturi „pentru”, 2 abţineri şi 9 voturi „împotrivă”.
“Semnificaţia zilei de 13 decembrie este legată de istoria tătarilor crimeeni, mai exact de Revoluţia Bolşevică din anul 1917, atunci când tătarii au încercat să scape de dominaţia rusă şi să se declare un stat autonom şi independent. În acest scop a fost convocat şi Congresul Tătarilor Crimeeni (Kurultay) pentru a ajuta la organizarea structurilor politice şi administrative menite să ducă la proclamarea Republicii Tătare Crimeene. Tătarii din România sunt de origine crimeeană şi s-au stabilit pe pământurile româneşti în urmă cu 800 de ani, fapt ce i-a ajutat de-a lungul secolelor să îşi câştige drepturile şi libertăţile de care se bucură în perioada actual”, afirmă și Amet Varol, care va reveni în Grupul Minorităților Naționale și în mandatul 2020-2024, în calitate de deputat a Uniunii Tătare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii