Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi la persoane bănuite de fraudă cu criptomonede! Prejudiciul, peste 120 de milioane de dolari

ro

25 Jul, 2024 19:06 237 Marime text
Foto: DIICOTLa data de 23.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au pus în aplicare un număr de 3 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, perturbarea funcționării unui sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit procurorilor DIICOT, din materialul probator administrat a rezultat că 3 inculpați au constituit un grup infracțional organizat și au desfășurat o serie de activități infracționale la nivelul unei platforme blockchain,   reușind să transfere în mod ilegal, în portofelele electronice  pe care le controlau,  suma de 1.650.000 criptomonedă, echivalentă cu aproximativ 120.846.000 USD la data efectuării tranzacțiilor.

Ulterior inculpații au încercat să transfere toate activele obținute în mod ilegal dintr-o rețea în alta, folosind atât platforme de schimb descentralizate cât și o platformă care facilitează transferul exclusiv între cele două rețele. Procesul de transferare dintr-o rețea în alta nu a fost finalizat complet, astfel încât o parte din active au rămas în portofelele inculpaților din prima rețea,  restul activelor fiind primite de inculpații din cea de a doua rețea  în trei portofele electronice sub forma unor criptomonede stabile. 

Pentru a ascunde produsul infracțional, membrii grupului de criminalitate organizată au utilizat mai multe platforme de schimb descentralizate ( de tip agregator),  transferând toate activele sub forma unei criptopmonede către o platforma de tip mixer.

Având în vedere că persoana vătămată  a recuperat peste 95%   din criptomonedele care i-au fost sustrase,  prejudiciul este în prezent de aproximativ  9.305.791 USD.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate la adresele celor 3 inculpați, au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice. De asemenea, au fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de  136.450 lei și 31.995 euro, identificate sub formă de numerar, cât și asupra sumei de aproximativ 4.100.000 dolari, care a fost transferată din portofelele electronice descoperite în sistemele informatice utilizate de inculpați.

„În prezent, criptomonedele sechestrate se află în portofelele electronice administrate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (A.N.A.B.I.). 
La data de 24.07.2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus față de inculpați măsura controlului judiciar și interdicția de a părăsi țara.
Activitățile de urmărire penală sunt realizate împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai precizat procurorii DIICOT.

Citește și: 

Atenție la fraudele cu criptomonede! Ce recomandări au polițiștii IPJ Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii