Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperiri delicioase la Mănăstirea Colilia din județul Constanța. Horia Constantinescu- „Am descoperit un frigider cu bunătăți“

ro

21 Jul, 2024 14:59 548 Marime text
foto: Facebook/ Horia Constantinescu Horia Constantinescu a vizitat recent Mănăstirea Colilia, unde a descoperit un frigider plin cu bunătăți. Într-o încercare de a sprijini mănăstirea, el a organizat o licitație între membrii familiei pentru aceste produse. 

În frigiderul mănăstirii putem găsi borcane cu sirop de trandafiri, miere polifloră, dulceață de trandafiri, căpăceală, șerbet de trandafiri, dulceață de caise, de vișine dar și serbet de fructe de pădure.
 

Am ajuns din nou la Mănăstirea Colilia și am descoperit un frigider cu bunătăți. 

Le-am scos la licitație între ceilalți membri ai familiei și am reușit să obținem prețul cel mai mare pentru a da în continuare o mînă de ajutor mănăstirii- a scris acesta pe pagina de socializare.  


Mănăstirea Colilia se află situată în Centrul Dobrogei, pe raza comunei Cogealac, jud. Constanța, între localitățile Râmnicu de Jos și Grădina.Întemeiat cu secole în urmă de ciobani transhumanți și purtând numele unei plante de stepă, satul Colilia din Comuna Cogealac mai există astăzi doar în amintire. Alături de români, aici s-au așezat macedoneni, bulgari, germani.

Oamenii au rămas după cum s-au rânduit vremurile, după cum au găsit condiții mai bune de trai, ori au fost alungați, după cum au dictat autoritățile.Stabiliți prin anii 1880, germanii au fost pentru localnici un model de gospodărire și prosperitate.

Între anii 1910-1934 germanii au înălțat biserica evanghelică, o construcție impunătoare cu ziduri de piatră, devenită un simbol al așezării. În anul 1940, germanii au părăsit Dobrogea iar biserica a trecut în Patrimoniul Bisericii Ortodoxe, statul român despăgubindu-i pe nemți pentru acest locaș de cult.În anii comunismului, la sistematizarea rurală din 1968-1969, satul Colilia a fost propus pentru desființare și sub loviturile buldozerelor a dispărut. Pe locul vechilor construcții se mai văd doar movile de moloz, fiecare movilă o gospodărie, o familie aflată la răscruce.


Citește și:

Apel umanitar al măicuțelor după incendiul devastator la Mănăstirea Colilia, județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii