Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deși Tribunalul Constanța l-a suspendat din funcție, Adrian Cighi revine CN APM Constanța are patru noi administratori (documente)

ro

24 Mar, 2016 00:00 4590 Marime text

Agitație mare, în ultima perioadã, la Compania Naționalã Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC). Membrii Adunãrii Generale a Acționarilor (AGA) au stat numai în ședințe. O adunare extraordinarã și una ordinarã a AGA din cadrul CN APMC ar putea readuce liniștea… sau nu, ca urmare a hotãrârilor luate.
 
Agenda de lucru a membrilor AGA din cadrul CN APMC a fost plinã în data de 21 martie. În decurs de douã ore, ei au fost convocați la douã ședințe de lucru: prima - extraordinarã, cealaltã -ordinarã. În cadrul primei întruniri de lucru, s-a decis modificarea art. 8, alin. 1 din Statutul CN APM Constanța, care va avea urmãtorul conținut: „Capitalul subscris și vãrsat la data de 21.03.2016 este în valoare totalã de 132.906.430 de lei, corespunzãtor unui numãr de 13.290.643 de acțiuni, cu o valoare nominalã de 10 lei fiecare acțiune, și va fi deținut dupã cum urmeazã: Ministerul Transporturilor - cota de participare 80%, valoare nominalã acțiune: 10 lei, numãr acțiuni: 10.632.515, valoare capital social: 106.325.150 de lei; Fondul Proprietatea - cotã de participare 20%, valoare nominalã acțiune: 10 lei, numãr acțiuni: 2.658.128, valoare capital social: 26.581.280 de lei“.
 
De asemenea, s-a decis, prin vot, „mandatarea reprezentanților în AGA ai acționarului Ministerului Transporturilor (MT) sã semneze procesul-verbal și hotãrârile adoptate în cadrul ședinței, precum și mandatarea directorului general în vederea îndeplinirii tuturor actelor și formalitãților necesare înregistrãrii și publicãrii hotãrârilor adoptate la Oficiul Registrului Constanța. Directorul general poate delega cãtre alte persoane toate sau o parte dintre puterile conferite mai sus oricãrei persoane, pentru a îndeplini acest mandat“.

Ora și deciziile

O orã mai târziu, în prezența prof. dr. ing. Lucian Bãluț, în calitate de administrator și președinte al Consiliului de Administrație al CN APM SA Constanța, a Flaviei Teodosiu, în calitate de administrator neexecutiv, și a lui Valeriu Nicolae lonescu, în calitate de administrator executiv, s-a desfãșurat ședința ordinarã a AGA. Participanții au decis desemnarea Gabrielei Murgeanu „sã negocieze și sã semneze cele patru contracte de mandat. Pe perioada menținerii efectelor sentinței civile nr. 547/2016 pronunțate de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 854/118/2016“. Este vorba despre hotãrârea prin care instanța a decis suspendarea a trei hotãrâri AGA care vizau desemnarea ca membri ai Consiliului de Administrare a lui Tudor Baltã, Viorel Onea, Marcela Frigioiu și Adrian Cighi. Altfel spus, cei patru au fost suspendați.
 
În cadrul aceleiași ședințe, au fost numiți patru administratori: Mihuț Constantin Crãciun, Ionuț Liviu Moșteanu, Ioana Cristina Cuc și Adrian Cighi, toți din București.
 
Totodatã, Adunarea Generalã a Acționarilor a aprobat „mandatarea reprezentanților în AGA ai acționarului MT sã semneze procesul-verbal și hotãrârile adoptate în cadrul ședinței și mandatarea directorului general în vederea îndeplinirii tuturor actelor și formalitãților necesare înregistrãrii publicãrii hotãrârilor adoptate la Oficiul Registrului Constanța. Directorul general poate delega cãtre alte persoane toate sau o parte dintre puterile conferite mai sus oricãrei persoane, pentru a îndeplini acest mandat.“

Administrator vechi și nou 

Adrian Cighi, deși a fost suspendat prin sentința Tribunalului Constanța, în ședința din 21 martie a.c., a fost repus, practic, pe funcție. Acesta este din Zalãu și, de-a lungul timpului, numele sãu s-a putut regãsi în boardul unor companii naționale importante - Poșta Românã, APM Constanța și Aeroporturi București.
 
Declarația de avere din aprilie 2015 ne aratã cã Cighi deține un teren intravilan în Voluntari, județul Ilfov, un apartament în București și o casã în Voluntari, precum și un Volkswagen fabricat în anul 2008. Din punct de vedere financiar, acesta nu o duce rãu. Are douã conturi curente, în care pãstreazã 215.000 de lei și 12.000 de euro. De asemenea, Cinghi are o datorie de 290.000 de euro, pe care trebuie sã o achite pânã în anul 2038.
 
Ce venituri a avut în anul fiscal 2014 este mai greu de spus, atât timp cât, ca angajat al Franklin Templeton Investments București, a preferat ca în declarația de avere sã facã trimitere la „fișa fiscalã“. În schimb, o altã sursã de venit a constituit-o apartamentul din capitalã, pe care a încasat, din chirii, 9.500 de lei.
 
La rândul sãu, Ioana Cristina Cuc este membru Adunãrii Generale a Acționarilor Administrației Canalelor Navigabile, Constantin Crãciun Mihuț apare în echipa premierului Dacian Cioloș în calitate de consilier pe probleme de economie și transporturi, iar Ionuț Liviu Moșteanu figura recent ca membru în Consiliul de Administrație al Companiei Tarom. Din pãcate, pe site-ul Agenției Naționale pentru Integritate nu am gãsit declarațiile de avere ale noilor administratori ai CN APM Constanța.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii