Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere despre promovarea istoriei Dobrogei, la iniţiativa ZIUA de Constanţa. Documentarul dedicat lui Adrian V. Rădulescu ar putea fi proiectat în Parlament (galerie foto)

ro

12 Nov, 2018 00:00 2872 Marime text
Adrian V. Rădulescu, în atenţia parlamentarilor constănţeni. Deputaţii şi senatorii constănţeni care au răspuns invitaţiei lansate de cotidianul ZIUA de Constanţa au avut ocazia să-l regăsească sau să îl cunoască mai bine pe omul care a scris istorie pentru Dobrogea.
Cu câteva zile înainte de Ziua Dobrogei, au trecut pragul redacţiei ZIUA de Constanţa pentru a purta o discuţie deschisă despre impresionantele descoperiri arheologice din Dobrogea făcute sub stricta supraveghere a lui Adrian V. Rădulescu. Unii dintre ei au propus şi câteva soluţii din care se vor putea naşte proiecte de promovare a patrimoniului istoric şi cultural din judeţul Constanţa.
 
La eveniment au fost prezenţi deputatul Mircea Titus Dobre (Pro România), deputatul Cristina Dumitrache (PSD), deputatul Radu Babuş (PSD), senatorul Nicolae Moga (PSD), senator Vergil Chiţac (independent), deputatul Robert Turcescu (PMP), deputatul George Vişan (PSD) şi deputatul Istvan Janos Antal (UDMR). Ceilalţi reprezentanţi din legislativ nu au putut ajunge din diverse motive, personale sau profesionale, sau nu au răspuns la invitaţie în niciun fel.
 
Filmul finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa i-a ţinut captivaţi timp de 40 de minute pe senatori şi deputaţi, iar ce a urmat a fost o frumoasă dezbatere în care culoarea politică a fost dată la o parte şi a fost lăsat loc pentru idei şi propuneri. Rămâne de văzut dacă aceste idei vor fi lăsate precum o filă de hârtie uitată pe un birou sau vor fi transformate, în timp, în proiecte. Desigur, centrul atenţiei a fost focalizat pe siturile arheologice şi punctele cu potenţial turistic din întreg judeţul Constanţa.
 
„Sunt unul dintre cei care au venit de la mare distanţă, din Satu Mare. Vreau să vă felicit pentru acest film! Conţine multe informaţii, care sunt atât de necesare, dar trebuie să exprim şi un fel de reproş pentru cei din Constanţa. Eu sunt venit de la mare distanţă. Ştiu ce se întâmplă. Vine foarte multă lume la mare, fără însă a cunoaşte aceste obiective istorice şi turistice. În 1963, când am fost adus prima oară de părinţi la mare, îmi aduc eu aminte că am fost dus la muzeu şi am vizitat câteva obiective. Azi nu se întâmplă. Poate nu este reclamă suficientă. Oamenii care vin la mare din toate colţurile ţării ar trebui să ştie de aceste obiective şi să aibă posibilitatea de a le vizita. Eu sunt de 8 ani în Constanţa şi mare parte din cele văzute le-am vizitat cu soţia”, a spus Istvan Antal, deputat UDMR de Constanţa.
 
Deputatul Robert Turcescu a fost captivat de film, cât şi de ideile care au curs pe bandă rulantă. Totuşi, deputatul a fost impresionat de faptul că regizorul documentarului a surprins emoţiile celor intervievaţi în cadrul documentarului. Faptul că acestea au trecut dincolo de ecran l-a uimit pe deputat. Totuşi, până la finalul întâlnirii, Robert Turcescu a venit cu mai multe idei, de la filmuleţe scurte care să promoveze siturile din Dobrogea şi punctele turistice, la un film legat de istoria Dobrogei, despre care şi restul parlamentarilor au spus că este o idee bună.
 
„A săpa după oameni, şi oameni remarcabili, cum aţi făcut dumneavoastră se întâmplă din ce în ce mai rar. Iar oamenii care vin în Constanţa, trebuie să ne obişnuim, fac parte, din nefericire, din noua societate românească, care este o societate şchioapă, fără repere, cu o şcoală făcută ştim bine cum. Părinţii, la rândul lor, nu ştiu ce să le arate copiilor. Noi aveam nişte părinţi care ştiau ce să ne arate la momentul acela. De aia ne plimbau la Adamclisi, să vedem una şi alta. Ne mai duceau într-un muzeu. Noi suntem într-un moment de declin major. Vă felicit! O spun şi ca un om care a realizat documentare. Ştiu ce muncă titanică este în spate. Ce m-a impresionat foarte mult, dincolo de povestea în sine, este faptul că - şi aici e meritul regizorului - filmările făcute cu persoanele care vorbesc de Adrian Rădulescu transmit emoţie. Asta se întâmplă foarte rar. Cel care a realizat filmul a reuşit să surprindă exact emoţia oamenilor respectivi”, a spus Robert Turcescu, deputat PMP de Constanţa.
 
Vergil Chiţac, senator de Constanţa, a spus că l-a redescoperit pe arheolog cu acest film, mai ales că l-a cunoscut personal în anii 90. El a subliniat că este necesară existenţa unei strategii pe această linie de promovare a destinaţiilor istorico-turistice din judeţ, iar Consiliul Judeţean Constanţa ar trebui să fie în centrul acesteia pentru a o elabora şi dezvolta.
 

„Odată cu asta l-am redescoperit pe profesorul Rădulescu. Eu îl ştiam din anii 90, de când înfiinţa Universitatea Ovidius. Ştiu şi multe chestiuni de istorie. Dincolo de asta noi am vorbit de un om, de un profesionist, un om care a marcat istoria Dobrogei. Există la nivelul judeţului Constanţa un proiect care să pună în valoare toată istoria asta a Constanţei? Să vorbim de conservarea acestor edificii, să vorbim de descoperirea altora noi - probabil există, căci istoria aceasta trebuie continuată. Mă tem că de aici lipseşte cine trebuia să fie - Consiliul Judeţean Constanţa (n.r. a fost o întâlnire asemănătoare cu consilierii judeţeni înainte de vizionarea filmului cu parlamentarii, după cum am prezentat într-o ediţie anterioară). Întrebarea mea - există un proiect, căci dumneavoastră aveţi o iniţiativă personală, o viziune asupra a ceea ce înseamnă istoria Constanţei, sub toate aspectele? Este o întrebare retorică. În absenţa unor astfel de proiecte, oricât s-ar demonetiza cuvântul „strategie”, dar despre asta e vorba, nu putem canaliza energiile într-o direcţie. Aşa putem accesa fonduri. Putem fi aduşi toţi la un loc de un document ca acesta”, a subliniat senatorul Vergil Chiţac.
 
Radu Babuş a ţinut şi el să felicite cotidianul ZIUA de Constanţa pentru implicarea şi realizarea proiectului cu Adrian V. Rădulescu. „Pe lângă felicitările pe care le aveţi din partea mea, mă declar surprins că o astfel de acţiune a unui ziar constănţean este îndreptată către cultură. Nu am mai văzut aşa ceva. Este o acţiune de anvergură. Fără ură, fără subiecte legate de puşcărie, adică să ne mai punem ţărână în cap. Cred că ăsta este motivul principal pentru care vă felicit. Referitor la strategii, sunt de acord şi cu ele, dar din punctul meu de vedere, meritele trebuie să vi le asumaţi dumneavoastră, iar noi, cei de la masă, să vă susţinem în ideea dumneavoastră, nu să luăm merite”, a spus Radu Babuş, din partea grupul parlamentarilor PSD.
 
Robert Turcescu a revenit asupra ideii de a înfiinţa un circuit turistic intitulat „Circuitul Adrian Rădulescu”, pentru ca oamenii să afle de existenţa descoperirilor şi a realizărilor arheologului din Dobrogea. „Cred că o formulă pentru a aduce în atenţia publicului personalitatea lui Adrian V. Rădulescu este să organizăm un circuit, pe care îl putem numi chiar aşa, „Circuitul Adrian Rădulescu”, în care chiar şi în perioada sezonului estival să fie vizitate toate aceste situri arheologice descoperite de Rădulescu, muzeele înfiinţate de el. Poţi organiza autocare turistice, să faci un tur care să cuprindă muzeele şi siturile arheologice”, a propus Robert Turcescu.
 
Nici Nicolae Moga sau Mircea Titus Dobre nu s-au lăsat mai prejos. Ei au ţinut să puncteze ce ar putea să facă pentru ca proiectul ZIUA de Constanţa să nu rămână în trecut doar ca un proiect ce le-a trecut pe la ureche şi se vor implica pentru a propaga ideile mai departe şi a ne ajuta să promovăm istoria Dobrogei aşa cum se cuvine.
 
„Eu am fost acolo, sunt născut la Adamclisi. Ştiu cum a evoluat de jos până sus. L-am cunoscut pe profesorul Rădulescu, ne-am şi certat de foarte multe ori. Am văzut şi lista cu fondatorii universităţii. Nu cred că sunt toţi. Lipseşte ceva din film. Vorbim dincolo de istorie. Trebuie să sprijinim toată regiunea”, a spus Nicolae Moga, senator PSD de Constanţa.

 
„O să vorbesc cu un antreprenor care se ocupă de dezvoltare de aplicaţii, este o companie recunoscută. Nu este niciun fel de aplicaţie pe Dobrogea, pe nicio regiune istorică, de fapt. Cred că ar trebui, dar să văd şi disponibilitatea companiei, să facem aşa ceva. Eu o să discut cu ei, să fie tradusă şi în limba engleză”, a propus Mircea Titus Dobre, din partea Pro România.
 
Deputatul PSD Cristina Dumitrache şi-a exprimat intenţia de a prezenta filmul realizat de cotidianul ZIUA de Constanţa colegilor parlamentari, fie cu prilejul Zilei Dobrogei, fie în perioada care va urma. Proiecţia va aduce în atenţia senatorilor şi deputaţilor din toate colţurile ţării sărbătoarea prilejuită de împlinirea a 140 de la revenirea Dobrogei la patria-mamă.
 
Urmare a discuţiei din redacţia noastră, pe viitor, parlamentarii constănţeni iau în calcul să organizeze o dezbatere la Ministerul Culturii pe tema patrimoniului istoric şi cultural dobrogean, prilej cu care ar putea fi prezentat şi documentarul realizat de ZIUA de Constanţa şi Imago Studio.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii