Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbaterea privind reabilitarea monumentelor istorice, neinteresantă pentru constănţeni

ro

21 Sep, 2016 00:00 3065 Marime text
Prima dezbatere publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) pentru cele cinci proiecte de reabilitare şi recondiţionare a unor monumente istorice nu a avut mare căutare în rândul constănţenilor, aşa că sala de conferinţe de la Centrul de Excelenţă în Turism „Tomis” a fost aproape goală. Cele cinci proiecte supuse dezbaterii de către CJC au fost „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu - zona Zorile, municipiul Constanţa“, proiectul privind conservarea, restaurarea, protejarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic din Constanţa, „Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa“, restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic „Cetatea Carsium“ din oraşul Hârşova şi conservarea şi punerea în valoare a Muzeului Histria.
 
Directorul general al Direcţiei Generale de Proiecte a Consiliului Judeţean Constanţa, Ionuţ Nache, a explicat că în această perioadă are loc atribuirea contractelor privind cele cinci proiecte, pentru unele dintre acestea fiind demarate deja studii de fezabilitate, funcţionarii CJC lucrând la realizarea documentaţiei în vederea obţinerii certificatelor de urbanism necesare proiectului.
 
„Urmează scrierea proiectelor şi trimiterea spre avizare. Proiectele vor fi scrise de către Direcţia de Scriere a Proiectelor din cadrul Consiliului Judeţean. Până pe 25 noiembrie, constănţenii pot să depună sugestiile şi opiniile cu privire la cele cinci proiecte. După această dată se închid apelurile de finanţare şi noi trebuie să trimitem proiectele spre evaluare. Este ultima dată la care putem interveni şi asculta solicitările constănţenilor”, a declarat Nache.

Cât vor costa cele cinci proiecte? 

Acesta a precizat şi care sunt fondurile pe care vor să le obţină pentru cele cinci proiecte. „Pentru fiecare proiect în parte încercăm să obţinem suma de 5 milioane de euro, este maximumul sumei acordate pe axă per proiect. Am estimat lucrările undeva la 4,5 milioane, astfel încât să ne rămână fonduri şi pentru publicitate, promovare şi audit, activităţi obligatorii în cadrul proiectelor europene”, a susţinut Ionuţ Nache. Potrivit estimărilor, proiectele ar trebui să fie finalizate în cursul perioadei 2018 - 2019.
 
„Procedurile au fost lansate, s-au depus oferte, avem deja contracte semnate, urmând să se dea ordinul de începere, este vorba de proiectul Muzeul de Istorie şi Edificiul Roman cu Mozaic. Pentru cetatea Carsium au fost doar oferte neconforme, de aceea am făcut apelul către agenţii economici pentru seriozitate, ca să nu încurcăm acest demers. Și la Mormântul Hypogeu avem semnat contractul şi urmează să dăm drumul la procedură pentru Cetatea Histria”, a precizat directorul Direcţiei Generale de Proiecte.

Cum va arăta Mormântul Pictat? 

În cazul proiectului de conservare, reabilitare şi punere în valoare a Cavoului Pictat se vor efectua lucrări privind: restaurarea picturii interioare, restaurarea şi securizarea cavoului, dotarea cu instalaţie de climatizare a spaţiului interior al cavoului şi drumul de acces pentru realizarea proiecţiei monumentului. În cadrul proiectului urmează să se realizeze o construcţie pe două niveluri „care să asigure protecţia şi punerea în valoare a monumentului şi a componentelor de patrimoniu - obiectele sacre ale lumii romano-bizantine“, o parcare, grupuri sanitare, dar, totodată, vor apărea indicatoare şi plăcuţe informative în zonă.
 
După ce vor fi finalizate lucrările, constănţenii şi turiştii vor putea să vadă cum arată Mormântul Pictat, în cadrul unui punct de informare unde aceştia vor privi din afară monumentul arheologic, dar vor avea şi imaginea din interior, prin intermediul unor proiecţii 3D şi 4D cu picturile care există. Toate proiectele, cu specificaţiile şi lucrările propuse, pot fi consultate pe site-ul CJC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii