Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezlegare la pește 2024 Peștele, o alegere nutrițională de top. De ce trebuie să îl consumăm

ro

25 Nov, 2024 20:14 174 Marime text
foto: Unsplash Mihaela Bilic, cunoscută nutriționistă, aduce în prim-plan beneficiile consumului de pește, un aliment esențial pentru sănătatea noastră.

În contextul Postului Crăciunului, cu zile dedicate dezlegării la pește, aceasta subliniază diferențele nutriționale și avantajele consumului de pește comparativ cu carnea.

De la aportul de proteine de calitate superioară, la grăsimile sănătoase Omega-3 și până la mineralele esențiale, peștele este o alegere ideală pentru toate vârstele, sprijinind dezvoltarea copiilor, menținerea siluetei și protecția împotriva îmbătrânirii la adulți. 

Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic

Să fie cu pește! 

În weekend a fost dezlegare la pește și o să mai fie și săptămâna viitoare. Știați că în Postul Crăciunului, din cele 40 de zile fără produse animale, 15 sunt cu pește? Oare peștele nu este tot carne? Se vede treaba că și religia îl tratează preferențial, tocmai pentru că este atât de important pentru echilibrul nutrițional.

Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Deși termenul “carne” se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește.

Ambele sunt surse de proteine de calitatea întâi. E vorba de proteine complete, dar cele din pește se digeră mai ușor. Și la capitolul grăsimi peștele este superior cărnii: conține acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne unde predomină grăsimile saturate. Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic este mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru, deci în pește vom găsi mult iod, zinc, seleniu și crom.


La copii peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a funcției vizuale, trebuie introdus în dieta bebelușilor înainte de carne. In caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine. La pubertate și adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine necesare creșterii, sintezei de hormoni, dezvoltării masei osoase și musculare.

Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția- combinația de proteine și grăsimi din pește elimină inflamația din organism și intensifica arderile. Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele! Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular, plus rol în creșterea imunității și obțineți un tablou complet al beneficiilor consumului de pește.

Ce fel de pește, veți întreba? Orice fel, pește să fie! Cu cat mai diferit, cu atât mai bine: mic și mare, slab și gras, autohton și de import, de captură și de crescătorie, proaspăt, în conservă sau congelat. Nu vă pierdeți în detalii și nu căutați peștele perfect, important este să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cat mai simplu și mâncați-l cat mai des!


Citește și:


Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Semnificații spirituale


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii