Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dezvoltarea turismului în Dobrogea", dezbătută la Prefectură Murad - „Este nevoie de investiţii în turism, este o obligaţie morală" (galerie foto)

ro

27 Aug, 2011 00:07 2575 Marime text
06_prefectura.jpgPrefectura Constanţa a găzduit, ieri, în sala Remus Opreanu, dezbaterea „Dezvoltarea turismului în Dobrogea - prioritatea autorităţilor locale şi judeţene".

Evenimentul a fost prezidat de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, prefectul Claudiu-Iorga Palaz, prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu şi de preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad. De asemenea, au fost prezenţi directorii instituţiilor deconcentrate din judeţele Constanţa şi Tulcea, primari şi reprezentanţii patronatelor din turism.

IMG_0802.jpg„Avem nevoie de multă comunicare între mediul privat şi autorităţile locale. Am încercat să stabilim o relaţie cu statul, astfel încât discuţiile să ducă la un rezultat eficient. Aceste dialog nu a existat, ori a fost vorba de comunicare slabă, pentru că situaţia s-a înţeles altfel decât ar fi trebuit. Nu mai este vorba despre concurenţă între staţiuni şi hotelieri, ci de regiune, să facem faţă Bulgariei sau Turciei. România nu se bazează pe mult pe turism, ca buget", a spus Mohammad Murad. Acesta a adăugat că patronatul ar trebui să se implice mai mult şi să lase interesul personal pe planul secund: „Ar trebui să facem o politică, încât să participăm şi noi la reconstrucţia economiei naţionale.

Patronatul trebuie să se completeze cu statul. Sunt de 30 de ani în România şi o iubesc. Este nevoie de investiţii în turism, este o obligaţie morală".

„În loc să stea în vacanţă, turiştii stau în convalescenţă"

Nicu Rădulescu, preşedintele Federaţiei Patronale a turismului balnear este încrezător în ceea ce priveşte găsirea de soluţii pentru promovarea turismului. „Sunt optimist că împreună vom reuşi să găsim o repoziţionare în ceea ce dorim să facem în viitor. Trebuie făcută o lege specială pentru litoral sau măcar un capitol special pentru litoral în legea turismului. Trebui să atragem atenţia că România merită promovată", a declarat acesta. Corina Martin, preşedintele ANAT a înaintat ideea unui protocol la nivelul tuturor patronatelor şi federaţiilor din turism: „Trebuie să dăm forţă turismului". „Pe toţi ar trebui să ne intereseze România pentru că este ţara pe care o lăsăm copiilor noştri. Noi stăm, vecinii noştri merg mai departe", a completat Mohammad Murad. Şi directorii instituţiilor deconcentrate şi-au expus problemele. Spre exemplu, şeful Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu, a vorbit despre evaziunea fiscală şi despre o hartă a tarabelor. Constantin Dina, directorul DSP Constanţa, a declarat că a primit la sediul instituţiei nenumărate sesizări din partea turiştilor privind condiţiile igienico-sanitare pe litoral. „Am efectuat 84 de controale în acest sezon. Ne-am gândit să se facă o unitate unică de control, sub coordonarea Prefecturii. Din păcate, în loc să stea în vacanţă, turiştii stau în convalescenţă", a spus acesta.

Turismul şi „nefericitul Ponta"

Directorul DJST, Elena Frâncu, a vorbit despre performanţa sportivă a echipelor constănţene, dar şi despre necesitatea Sălii Polivalente. „există un proiect, dar trebuie să existe şi voinţă politică" a declarat Elena Frâncu.

Dănuţ Jugănaru de la CCINA a vorbit despre forţa de muncă pe litoral şi despre efectul pe care începutul anului şcolar îl are asupra turismului şi dacă este oportună începerea anului şcolar mai devreme. Prefectul Constanţei, Claudiu-Iorga Palaz a vorbit despre faptul că şi-a dorit foarte tare această întâlnire, mai ales pentru implicarea autorităţilor locale şi colaborarea cu patronatele. „Este foarte importantă colaborarea cu Tulcea, judeţ care este o alternativă turistică pentru Constanţa, crearea turismului de aventură pentru a avea o alternativă la distracţie. Ducem turiştii în zone mai puţin accesibile", a spus prefectul.

Ministrul Traian Igaş şi-a declarat părerea de rău că nu va putea participa la campionatul de endurocros, care va avea loc astăzi şi mâine la Adamclisi. „Turismul este un segment important pentru această zonă şi pentru ţară. Ca orice român, am văzut evoluţia şi cum au decurs lucrurile în această zonă. Vă felicit pentru ceea ce faceţi. Am văzut o declaraţie a nefericitului Ponta despre ce înseamnă turism. Dar la televiziunea lui spune cât de nefericiţi sunt românii şi că nu au chef de distracţie, dar, în urmă cu două săptămâni, a fost doborât orice record în materie de număr de turişti", a spus ministrul de Interne.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gogu fante de Obor 27 Aug, 2011 10:31 Ascultati-l pe Libanez ca stie mai mult turism decit nora sefului gunoierilor.Nu trebuie sa ne unim ce sa unim federatii de la spiru haret facute de pdsr? aiurea. Turismul trebuie facut in concurenta cu bulgarii, turcii, cu all inclusiv extra, si altele de asa ceva nu concurenta intre statiuni, sau intre noi trebuie sa fim uniti. Nicu Radulescu cu turismul balnear a lasat-o mai moale, noroc cu cei din Mangalia r5espectiv sanatoriul balnear, care sunt mai destepti decit conducerea primariei=tiganiada.