DGA a participat la cea de-a IX-a reuniune a Comitetului Director al GlobE
DGA a participat la cea de-a IX-a reuniune a Comitetului Director al GlobE
12 Feb, 2025 15:28
ZIUA de Constanta
147
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/12/dga-foto-fb-dga.jpg)
![Sursa foto: DGA](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/12/dga-foto-fb-dga.jpg)
În perioada 11-12.02.2025, a avut loc la Viena, Austria, cea de-a IX-a reuniune a Comitetului Director al GlobE - Rețeaua Operațională Globală a autorităților de aplicare a legii în domeniul anticorupție.
La eveniment a participat comisar-șef de poliție Manuela Popescu, director general adjunct, membru al Comitetului Director (Steering Commitee), alături de reprezentanți din 15 state care acoperă toate cele 5 zone geografice ale ONU.
Principalele obiective ale întâlnirii din acest an a Comitetului director GlobE sunt analizarea progreselor înregistrate de la reuniunea anterioară a Comitetului Director, organizată în luna septembrie 2024 și planificarea reuniunilor următoare, potrivit unui comunicat al DGA.
„În aceste zile, au fost puse în discuție chestiuni privind raportul anual de activitate pentru 2024 și planul de lucru anual pentru 2025, precum și revizuirea liniilor directoare pentru stabilirea componentelor regionale și a criteriilor de selecție a președintelui, vicepreședintelui și a membrilor Comitetului Director, progresele înregistrate în dezvoltarea Platformei de Comunicare Securizată a GlobE - Secure Communications Platform”, se arată în comunicat.
Înființată sub auspiciile UNODC și lansată oficial la data de 03.06.2021, Rețeaua GlobE (Global Operational Network of Anti-Corruption Law Enforcement Authorities) oferă o platformă pentru schimbul formal de informații între autoritățile de aplicare a legii în domeniul anticorupție la nivel mondial. În prezent, 229 autorități din 124 de țări au aderat la rețea, iar documentul de bază este Carta rețelei GlobE, adoptată cu ocazia primei reuniuni a rețelei și diseminată în cadrul celei de-a noua sesiuni a Conferinței statelor părți la UNCAC din decembrie 2021.
GlobE își desfășoară activitatea sub umbrela ONU și UNODC, fiind un instrument informal de cooperare între Statele Membre, fără a duplica activitatea altor rețele de acest tip în domeniu. Rețeaua urmărește consolidarea capacităților administrative ale autorităților competente și asigurarea unei platforme securizate pentru cooperarea informală directă în format bi - sau multilateral.
Direcția Generală Anticorupție este membru cu drepturi depline al GlobE din iunie 2021, participând la activitățile acestei Rețelei încă din fazele incipiente.
Citește și
Militar, suspectat de evaziune fiscală! Percheziții ale ofițerilor DGA în două județe
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii