DGA Ziua Internațională Anticorupție - 9 Decembrie
DGA: Ziua Internațională Anticorupție - 9 Decembrie
09 Dec, 2024 13:24
ZIUA de Constanta
339
Marime text
- Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție (DGA) reiterează angajamentul său ferm în lupta împotriva corupției și invită cetățenii să se alăture acestui efort prin asumarea valorilor integrității și transparenței.
Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție (DGA) reiterează angajamentul său ferm în lupta împotriva corupției și invită cetățenii să se alăture acestui efort prin asumarea valorilor integrității și transparenței, transmites un comunicat din partea DGA.
Instituită de Organizația Națiunilor Unite, această zi reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra importanței respectării principiilor etice și a responsabilității la nivel individual. Corupția rămâne una dintre cele mai grave amenințări la adresa democrației, afectând ordinea socială și capacitatea statului de a asigura drepturi egale pentru toți cetățenii.
„Corupția subminează instituțiile și valorile democratice, slăbește încrederea în statul de drept și afectează viața fiecăruia dintre noi. O societate curată este posibilă doar prin eforturi comune și implicare constantă. Educația și informarea sunt cele mai eficiente antidoturi împotriva acestui fenomen nociv”, a declarat directorul general al Direcției Generale Anticorupție, domnul comisar-șef de poliție Ovidiu-Ciprian Antohe.
Pentru marcarea Zilei Internaționale Anticorupție, ofițerii DGA din toată țara desfășoară activități de prevenire a corupției și de informare a personalului MAI, dar și a cetățenilor, cu privire la riscurile implicării în fapte de corupție și atitudinea de urmat.
Printre acțiunile dedicate acestei zile, ofițerii Direcției Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov au organizat o activitate de educație pentru promovarea integrității cu studenții Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București, contribuind astfel la formarea unei noi generații de profesioniști în spiritul valorilor etice. La întâlnirea cu ofițerii DGA au venit peste 100 de studenți care au participat activ la discuțiile pe teme specifice de promovare a unui comportament integru în societate.
În același context, amintim organizarea Celei de-a 23-a Conferințe Profesionale Anuale și Adunare Generală a rețelei anticorupție Parteneri Europeni Împotriva Corupției (EPAC/EACN). Peste 170 de experți din mai bine de 30 de state s-au reunit la București, în perioada 26-27 noiembrie 2024, pentru a identifica noi politici anticorupție și a promova cele mai bune practice în domeniu.
Conferința, de amploare internațională, a adus la aceeași masă reprezentanții celor mai importante agenții de aplicare a legii din Belgia, Polonia, Austria, Franța, Olanda, Ungaria, Germania, Lituania, Spania, Azerbaidjan, Statele Unite ale Americii, Suedia, Norvegia, Italia, Portugalia etc., precum și ai autorităților de aplicare a legii din România.
Printre participanți s-au aflat reprezentanți de rang înalt, precum: Cătălin Predoiu, vice-prim ministru, ministrul afacerilor interne, Linas Pervanas, Președintele EPAC/EACN, Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al Parchetului European, Brigitte Strobel-Shaw, Șefa Secției pentru Corupție și Infracțiuni Economice, UNODC, Livia Stoica Becht, Secretar Executiv GRECO, Jeroen Blomsma, Șeful Sectorului Anti-Corupție, Comisia Europeană și alții.
Pe parcursul lucrărilor conferinței, participanții au explorat soluții inovatoare la provocările din domeniul anticorupție, au realizat schimburi de bune practici și au stabilit noi contacte pentru parteneriate strategice. De asemenea, a fost adoptată Declarația de la București, document menit să contribuie la consolidarea eforturilor comune de prevenire a corupției.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție, Direcției Generale de Protecție Internă, Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Justiției, Agenției Naționale de Integritate, Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și Direcției Naționale Anticorupție. De asemenea, s-a beneficiat de sprijin din partea Corpului Național al Polițiștilor și Asociației Internaționale a Polițiștilor din România (IPA) – Regiunea 25.
De la înființare, DGA s-a angajat într-un efort susținut pentru prevenirea și combaterea corupției, punând un accent deosebit pe educarea cetățenilor și consolidarea încrederii în instituțiile publice. Acțiunile DGA includ campanii de informare, activități educative și intervenții ferme împotriva infracțiunilor de corupție în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Cu această ocazie, DGA dorește să aducă în atenție Call-center-ul anticorupție 0800 806 806, disponibil gratuit pentru toți cetățenii care doresc să sesizeze posibile fapte de corupție.
Ziua Internațională Anticorupție nu este doar un moment de celebrare, ci și un apel la acțiune. Îi încurajăm pe toți cetățenii să adopte un comportament integru și să ia atitudine împotriva oricăror practici corupte.
Direcția Generală Anticorupție continuă să acționeze pentru consolidarea unui climat de legalitate și corectitudine în societatea românească, în beneficiul fiecărui cetățean, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Ofițeri DGA, în instruire cu tematică financiară
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii