DGEP Constanța Informații despre divorțul pronunțat în străinătate. Iată ce trebuie să știți!
DGEP Constanța: Informații despre divorțul pronunțat în străinătate. Iată ce trebuie să știți!
25 Jul, 2024 09:00
ZIUA de Constanta
609
Marime text
Românii din Diaspora trebuie să știe că toate căsătoriile încheiate în străinătate şi desfăcute prin divorţ se înscriu numai prin menţiune, pe marginea actului de naştere. Cererea, însoţită de certificatul sau extrasul de căsătoriese adresează primarului UAT care are în păstrare actul de naştereşi se înaintează, spre aprobare.
Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța a publicat o serie de informații utile pentru românii din diaspora în legătură cu documentele de identitate, pașaportul, certificatele de naștere și căsătorie, precum și detalii privind înscrierea menţiunii de divorţpronunţat într-un stat membru al Uniunii Europene.
Căsătoriile încheiate în străinătate şi desfăcute prin divorţ se înscriu numai prin menţiune, pe marginea actului de naştere, transmite Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța.
Cererea, însoţită de certificatul sau extrasul de căsătorie, în original, fotocopie şi traducere legalizată, precum şisentinţa de divorţ, în original, fotocopie şi traducere legalizată, se adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de naştereşi se înaintează, spre aprobare.
Înscrierea pe marginea actelor de stare civilă române a divorţuluipronunţat în străinătate (țările terțe) privind un cetăţean român se face numai după ce hotărârea străină, definitivă şi irevocabilă, a fost recunoscută de către tribunalul competent.
În cazul în care divorţul a fost pronunţat în străinătate, iar din sentinţa de divorţ nu reiese numele pe care soţii îl vor purta după divorţ, se solicită declaraţii pe propria răspundere din partea acestora, autentificate, sau numai a soţului care solicită înscrierea menţiunii de divorţ, după caz, din care să rezulte numele pe care aceştia/acesta doresc/doreşte să îl poarte în urma divorţului.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şiprotecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
DGEP Constanța: Ce trebuie să ştie românii care vor cărți de identitate provizorii
DGEP Constanța: Modificarea arondării unor unități administrativ-teritoriale la serviciile comunitare locale de evidență a persoanelor (SPCLEP) din județul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii