Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dicționarul DOOM3 a apărut și în formă digitală

ro

02 Aug, 2023 14:13 917 Marime text
Sursă foto: Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”
  • „Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM), elaborat la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”, se poate consulta acum și online, liber și gratuit, accesând adresa https://doom.lingv.ro/.
 
„Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM), elaborat la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”, se poate consulta acum și online, liber și gratuit, accesând adresa https://doom.lingv.ro/, transmite un comunicat din partea Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”.
 
Versiunea digitală transpune în format electronic ultima ediție a dicționarului tipărit (DOOM3), apărut în 2021. După cum se știe, DOOM este un dicționar normativ, iar cuvintele sunt redactate conform normelor oficiale în vigoare astăzi.
 
Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic (calculator, telefon, tabletă), este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare. Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar” și „Utile”).
 
Tot pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.
 
Căutările în dicționar se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare; atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă; cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă” sau „sugestii de căutare”. De asemenea, se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. tor, *oai, auto*).
 
În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă: 𝑎𝑑𝑎𝑢𝑠 --> forma corectă: 𝑎𝑑𝑎𝑜𝑠; 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑜𝑠 --> forma corectă: 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑢𝑜𝑠; 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎̆𝑟 --> forma corectă: 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎̆𝑟𝑒.
 
Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști, se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă, a încheiat sursa citată.



Citește și:

Cornelia Călin – Bodea, personalitate din Cernavodă preocupată de folclor, mitologie populară și realizatoare a monografiei satului Mahmudia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii