Dietă şi detoxifiere
Dietă şi detoxifiere
10 Apr, 2013 09:38
ZIUA de Constanta
4058
Marime text
Dieta reprezintă un demers esențial pentru ființa umană, întrucât corpul omenesc are o serie de legi chimice și fizice importante. Odată acestea înțelese și respectate, corpul își poate păstra integritatea și buna funcție, cu alte cuvinte, sănătatea.
Dr. Robert Morse – autorul cărții ”Să trăim sănătoși fără toxine”, apărută în limba română la Editura Paralela 45, în 2011 – este unul dintre pionierii demersului detoxifierii prin dietă, având succese notabile de vindecare și regenerare, după peste 40 ani de experiență și mii de cazuri tratate.
Folosind metoda sa, vom discuta foarte mult despre detoxifierea prin dietă, care a fost încercată de-a lungul timpului în multe forme și pe multe direcții.
Datorită apariției Internetului și globalizării accesului la informație, datorită muncii nebosite a mii de medici și cercetători, nivelul nostru de înțelegere a ajuns în prezent la momentul în care putem observa clar, demonstra și aplica procesul de vindecare al corpului fizic.
Dieta, care înseamnă nu numai alimentație, ci și un stil de viață sănătos, este o metodă esențială de vindecare. Fără aplicarea sa, toate celelalte metode folosite de terapeuți nu fac decât să se ocupe de simptomele apărute ici și colo în cursul vieții persoanei.
Dieta înseamnă:
CE mâncăm și bem (ce introducem în corp)
CUM și CÂT mâncăm
CUM digerăm, absorbim, folosim și eliminăm
CUM respirăm, ne mișcăm și ce punem pe piele
CUM folosim corpul fizic în cursul unei zile și CUM îi înțelegem și respectăm nevoile
CUM interacționează corpul fizic cu partea de energie a Sufletului, dar mai ales cu Mintea
Și multe alte detalii legat de cele de mai sus.
Această direcție de vindecare va fi pe larg discutată în site-ul nostru, în formul de discuții și la cabinetul de consultație al Centrului de Sănătate Natura – cu pacienții interesați de terapiile pe care le oferim. Vor apare cărți de autor dedicate acestei metode, disponibile pe acest site.
DIETA DE PRIMĂVARĂ
DIETA DE POST
Postul Paștelui este o ocazie minunată de a permite corpului să se curățe de toxinele acumulate în organism peste iarnă, ca urmare a puținei mișcări și a mâncărurilor mai ”acide” consumate.
Vă propunem o ”strategie” de detoxifiere, cu durată de 4 săptămâni, care se suprapune foarte bine peste această perioadă de post. Dieta poate fi ținută și de copiii, indiferent de vârstă, cu adaptări funcție de dorințele și preferințele alimentare. Este foarte utilă – ajută la detoxifierea corpului și permite odihna tubului digestiv – suprasolicitate de produsele animale (carne, lactate, ouă) și de hrana gătită (pâine, patiserie, dulciuri, sare etc) consumate zilnic.
Meniu zilnic:
Dimineața:
platou de fructe alcaline (dulci), coapte – portocale (dulci, de Spania), banane, mere dulci, kiwi, ananas copt, mango dulce, sau oricare alte fructe dulci și coapte găsiți
sau pepene verde, ori galben (cantalup dulce), cateva felii dimineața
sau ”green smoothie” – in blender – banana, cu portocală, cu 2-3 frunze de salata, cu puțin polen crud/sau polen râșnit (un vârf de linguriță) și o jumătate de linguriță de semințe de in râșnite plus apă (sau apă de lemn dulce, până la 250 sau 500 ml – depinde cât de fluid vreți amestecul) – și se blenduiește bine
Gustări între mese: fructe coapte (struguri, mere sau pere dulci decojite)
La prânz:
salată de crudități
Variante de salată:
frunze de spanac, cu ceapă verde și germeni diverși (schinduf, ridiche, brocoli). Vă puteți face singuri germeni de quinoa (puneți 2-3 linguri de semințe de quinoa în puțină apă, și lăsați-o peste noapte la înmuiat – a doua zi aveți germeni de quinoa, care se pot pune în salată direct!), plus frunze de pătrunjel și foarte multă lămâie
salată de castraveți cu avocado (tăiate cuburi) și mărar, tăiat mărunt, cu lămâie
tabuleh ”raw vegan” – cu pătrunjel tăiat mărunt (5 legături), roșii tăiate cuburi (6-8 roșii mari), ceapă verde tăiată mărunt – amestecați totul cu mâna, să se pătrundă bine de la zeama roșiilor; o conopidă mică, tăiată foarte foarte mărunt (sau la un blender), amestecați cu restul legumelor și cu zeama de la 3-4 lămâi. Lăsați măcar o oră la macerat și apoi serviți
”tăieței” raw vegan din dovlecei și castraveți. Puteți tăia dovelceii și castraveții cu un spiralizor (aparat de făcut tăieței vegetali) sau cu un instrument simplu de tăiat tip fideluță (pe care îl găsiți la Kaufland sau la alte supermarket-uri, seamănă cu instrumentul de decojit cartofi, dar are niște onduleuri) – și apoi să-i amestecați cu puțină ceapă verde și pătrunjel/mărar, tăiate mărunt – și să-i serviți cu un sos de roșii făcut din roșii cherry și puțină sfleclă roșie, rasă – amestecate bine la blender.
salată din roșii tăiate cuburi și conopidă crudă, tăiată mărunt, cu mărar, pătrunjel și ceapă verde, după gust – cu zeamă de portocală mai acră
Și multe alte rețete de salate, din combinații diferite – inclusiv ”clasica” salată verde, cu ceapă verde și ridichi – tot a venit vremea lor – combinată cu niște avocado cuburi (avocado copt – moale – este considerat ”untul vegetal” și poate da consistență salatelor de crudități).
Puteți adăuga în salatele de crudități și ciuperci crude, tăiate mărunt, după gust și dorință.
Puteți alterna și cu salate din rădăcinoase, date prin răzătoare (salată de morcovi cu țelină și măr, cu zeamă de lămâie sau portocală sau salată din gulie rasă, morcovi rași și dovlecel ras – tot așa cu zeamă de lămâie sau portocală).
Lista de combinații și posibilăți de asortare și aromatizare este infinită – fiind limitată doar de imaginația dv și de cunoașterea diferitelor tipuri de plante aromatice (încercați rozmarin, fenicul, anason, coriandru, oregano, chives, busuioc, salvie – atât crude, cât și uscate), dar și turmaric sau currry dulce sau iute (varianta FĂRĂ sare – uitați-vă pe etichete). Nu ocoliți ardeiul iute sau ceapa verde, leurda, prazul sau usturoiul verde).
IDEEA GENERALĂ – salata să fie NEPREPARATĂ TERMIC și nici unul dintre sosuri sau ingrediente să NU FIE preparat termic.
Ocazional, puteți adăuga în salate semințe de cânepă sau semințe de susan sau semințe de in – crude.
În detoxifiere NU VEȚI FOLOSI semințele mai mari – alunele, nucile, semințele din pin sau caju. Pentru că acestea sunt bogate în proteine și lipide, ele produc în corp o acidoză asemănătoare cu cea produsă de carne sau leguminoase (mazăre, năut, fasole, soia sau linte).
Și întrucât vorbim de detoxifiere – veți încerca să evitați aceste alimente în perioada de post!
Masa de seară:
Este singura masă preparată termic a zilei. Veți prefera prepararea la aburi, fierberea și coacerea pe plită (sau cel mult la cuptor, pentru tuberculi). NU prăjiți în ulei!
Veți folosi ca ingrediente următoarele legume și altele, care sunt alcaline și nu produc reziduuri acide (deși prepararea termică le va distruge multe principii active):
rădăcinoase – morcovi, pătrunjel, păstârnac, sfleclă roșie, hrean, ceapă, usturoi, praz
tuberculi – cartofi, cartofi dulci (patate), napi
frunze – urzici, spanac, măcriș, salată verde, leurdă, ștevie, lobodă
”legume” fructe – dovlecei, ardei capia, ardei gras, varză, conopidă, brocoli, roșii, vinete, măsline verzi sau vineții (cele negre sunt prelucrate chimic, nu numai murate în sare!), păstăi de fasole sau mazăre (NU boabe uscate)
ciuperci de toate felurile
”semințe” tip quinoa și mei
cereale tip hrișcă, porumb (mălai) și orez (integral)
Veți găti supe, ciorbe de legume diferite, supe creme de legume
2 rețete interesante:
- Supă ”raw vegan” pentru seară din sfeclă roșie rasă, puțin hrean ras și 1-2 avocado copți bine și moi, totul se amestecă la blender cu apă încălzită la 40 grade și se servește caldă
- Supă-cremă de gulii – se fierb la foc mic 1-2 gulii tăiate cuburi, 2-3 cartofi tăiați cuburi, o ceapă și 12-14 căței din usturoi cu 1-2 litri de apă (depide de consistența pe care o doriți), și când se înmoaie cartofii, se ia de pe foc – și se bagă blender-ul în supă 1 minut (sau se paseaza cu o furculiță legumele) și se servește cu morcov ras deasupra. Este delicioasă! Și dă ”dependență”!
Pot fi gătite diferite combinații din legume, orez cu legume, ciuperci cu mamaliguta etc
Sau cartofi (patate) coapte la cuptor – cu guacamole (sos din avocado moale, puțină ceapă și zeamă de lămâie) sau sos de roșii (roșii cherry, cu ceapă verde și pătrunjel/mărar, la blender).
Sau amestecuri de quinoa sau mei cu legume (quinoa fiartă cu legume, sau mei fiert cu legume cuburi, cu morcovi, ceapă și dovlecel).
Desigur, întotdeauna se poate ”asorta” și o salată de crudități, la masa de seară, pe lângă mâncarea gătită.
Seara, când suntem mai obosiți, când organismul este mai acid și pofta de mâncare mai crescută – avem nevoie de o masă gătită, să ne ”satisfacă” atât poftele, cât și vechile obișnuințe.
Dacă reușiți să țineți 4 săptămâni cu strategia de mai sus – veți obține o detoxifiere foarte bună pentru acestă primăvară și vă veți dori să repetați experiența, de câte ori veți avea ocazia!
Alimentele propuse sunt alcaline, NU produc reziduuri acide și experiența acestei alternanțe de alimente – cu alimente vii, alternativ cu cele preparate termic, DOAR seara va aduce multă energie corpului dv fizic.
Detoxifiere de primăvară ușoară!
Sursa: centrulnatura.ro
Dr. Robert Morse – autorul cărții ”Să trăim sănătoși fără toxine”, apărută în limba română la Editura Paralela 45, în 2011 – este unul dintre pionierii demersului detoxifierii prin dietă, având succese notabile de vindecare și regenerare, după peste 40 ani de experiență și mii de cazuri tratate.
Folosind metoda sa, vom discuta foarte mult despre detoxifierea prin dietă, care a fost încercată de-a lungul timpului în multe forme și pe multe direcții.
Datorită apariției Internetului și globalizării accesului la informație, datorită muncii nebosite a mii de medici și cercetători, nivelul nostru de înțelegere a ajuns în prezent la momentul în care putem observa clar, demonstra și aplica procesul de vindecare al corpului fizic.
Dieta, care înseamnă nu numai alimentație, ci și un stil de viață sănătos, este o metodă esențială de vindecare. Fără aplicarea sa, toate celelalte metode folosite de terapeuți nu fac decât să se ocupe de simptomele apărute ici și colo în cursul vieții persoanei.
Dieta înseamnă:
CE mâncăm și bem (ce introducem în corp)
CUM și CÂT mâncăm
CUM digerăm, absorbim, folosim și eliminăm
CUM respirăm, ne mișcăm și ce punem pe piele
CUM folosim corpul fizic în cursul unei zile și CUM îi înțelegem și respectăm nevoile
CUM interacționează corpul fizic cu partea de energie a Sufletului, dar mai ales cu Mintea
Și multe alte detalii legat de cele de mai sus.
Această direcție de vindecare va fi pe larg discutată în site-ul nostru, în formul de discuții și la cabinetul de consultație al Centrului de Sănătate Natura – cu pacienții interesați de terapiile pe care le oferim. Vor apare cărți de autor dedicate acestei metode, disponibile pe acest site.
DIETA DE PRIMĂVARĂ
DIETA DE POST
Postul Paștelui este o ocazie minunată de a permite corpului să se curățe de toxinele acumulate în organism peste iarnă, ca urmare a puținei mișcări și a mâncărurilor mai ”acide” consumate.
Vă propunem o ”strategie” de detoxifiere, cu durată de 4 săptămâni, care se suprapune foarte bine peste această perioadă de post. Dieta poate fi ținută și de copiii, indiferent de vârstă, cu adaptări funcție de dorințele și preferințele alimentare. Este foarte utilă – ajută la detoxifierea corpului și permite odihna tubului digestiv – suprasolicitate de produsele animale (carne, lactate, ouă) și de hrana gătită (pâine, patiserie, dulciuri, sare etc) consumate zilnic.
Meniu zilnic:
Dimineața:
platou de fructe alcaline (dulci), coapte – portocale (dulci, de Spania), banane, mere dulci, kiwi, ananas copt, mango dulce, sau oricare alte fructe dulci și coapte găsiți
sau pepene verde, ori galben (cantalup dulce), cateva felii dimineața
sau ”green smoothie” – in blender – banana, cu portocală, cu 2-3 frunze de salata, cu puțin polen crud/sau polen râșnit (un vârf de linguriță) și o jumătate de linguriță de semințe de in râșnite plus apă (sau apă de lemn dulce, până la 250 sau 500 ml – depinde cât de fluid vreți amestecul) – și se blenduiește bine
Gustări între mese: fructe coapte (struguri, mere sau pere dulci decojite)
La prânz:
salată de crudități
Variante de salată:
frunze de spanac, cu ceapă verde și germeni diverși (schinduf, ridiche, brocoli). Vă puteți face singuri germeni de quinoa (puneți 2-3 linguri de semințe de quinoa în puțină apă, și lăsați-o peste noapte la înmuiat – a doua zi aveți germeni de quinoa, care se pot pune în salată direct!), plus frunze de pătrunjel și foarte multă lămâie
salată de castraveți cu avocado (tăiate cuburi) și mărar, tăiat mărunt, cu lămâie
tabuleh ”raw vegan” – cu pătrunjel tăiat mărunt (5 legături), roșii tăiate cuburi (6-8 roșii mari), ceapă verde tăiată mărunt – amestecați totul cu mâna, să se pătrundă bine de la zeama roșiilor; o conopidă mică, tăiată foarte foarte mărunt (sau la un blender), amestecați cu restul legumelor și cu zeama de la 3-4 lămâi. Lăsați măcar o oră la macerat și apoi serviți
”tăieței” raw vegan din dovlecei și castraveți. Puteți tăia dovelceii și castraveții cu un spiralizor (aparat de făcut tăieței vegetali) sau cu un instrument simplu de tăiat tip fideluță (pe care îl găsiți la Kaufland sau la alte supermarket-uri, seamănă cu instrumentul de decojit cartofi, dar are niște onduleuri) – și apoi să-i amestecați cu puțină ceapă verde și pătrunjel/mărar, tăiate mărunt – și să-i serviți cu un sos de roșii făcut din roșii cherry și puțină sfleclă roșie, rasă – amestecate bine la blender.
salată din roșii tăiate cuburi și conopidă crudă, tăiată mărunt, cu mărar, pătrunjel și ceapă verde, după gust – cu zeamă de portocală mai acră
Și multe alte rețete de salate, din combinații diferite – inclusiv ”clasica” salată verde, cu ceapă verde și ridichi – tot a venit vremea lor – combinată cu niște avocado cuburi (avocado copt – moale – este considerat ”untul vegetal” și poate da consistență salatelor de crudități).
Puteți adăuga în salatele de crudități și ciuperci crude, tăiate mărunt, după gust și dorință.
Puteți alterna și cu salate din rădăcinoase, date prin răzătoare (salată de morcovi cu țelină și măr, cu zeamă de lămâie sau portocală sau salată din gulie rasă, morcovi rași și dovlecel ras – tot așa cu zeamă de lămâie sau portocală).
Lista de combinații și posibilăți de asortare și aromatizare este infinită – fiind limitată doar de imaginația dv și de cunoașterea diferitelor tipuri de plante aromatice (încercați rozmarin, fenicul, anason, coriandru, oregano, chives, busuioc, salvie – atât crude, cât și uscate), dar și turmaric sau currry dulce sau iute (varianta FĂRĂ sare – uitați-vă pe etichete). Nu ocoliți ardeiul iute sau ceapa verde, leurda, prazul sau usturoiul verde).
IDEEA GENERALĂ – salata să fie NEPREPARATĂ TERMIC și nici unul dintre sosuri sau ingrediente să NU FIE preparat termic.
Ocazional, puteți adăuga în salate semințe de cânepă sau semințe de susan sau semințe de in – crude.
În detoxifiere NU VEȚI FOLOSI semințele mai mari – alunele, nucile, semințele din pin sau caju. Pentru că acestea sunt bogate în proteine și lipide, ele produc în corp o acidoză asemănătoare cu cea produsă de carne sau leguminoase (mazăre, năut, fasole, soia sau linte).
Și întrucât vorbim de detoxifiere – veți încerca să evitați aceste alimente în perioada de post!
Masa de seară:
Este singura masă preparată termic a zilei. Veți prefera prepararea la aburi, fierberea și coacerea pe plită (sau cel mult la cuptor, pentru tuberculi). NU prăjiți în ulei!
Veți folosi ca ingrediente următoarele legume și altele, care sunt alcaline și nu produc reziduuri acide (deși prepararea termică le va distruge multe principii active):
rădăcinoase – morcovi, pătrunjel, păstârnac, sfleclă roșie, hrean, ceapă, usturoi, praz
tuberculi – cartofi, cartofi dulci (patate), napi
frunze – urzici, spanac, măcriș, salată verde, leurdă, ștevie, lobodă
”legume” fructe – dovlecei, ardei capia, ardei gras, varză, conopidă, brocoli, roșii, vinete, măsline verzi sau vineții (cele negre sunt prelucrate chimic, nu numai murate în sare!), păstăi de fasole sau mazăre (NU boabe uscate)
ciuperci de toate felurile
”semințe” tip quinoa și mei
cereale tip hrișcă, porumb (mălai) și orez (integral)
Veți găti supe, ciorbe de legume diferite, supe creme de legume
2 rețete interesante:
- Supă ”raw vegan” pentru seară din sfeclă roșie rasă, puțin hrean ras și 1-2 avocado copți bine și moi, totul se amestecă la blender cu apă încălzită la 40 grade și se servește caldă
- Supă-cremă de gulii – se fierb la foc mic 1-2 gulii tăiate cuburi, 2-3 cartofi tăiați cuburi, o ceapă și 12-14 căței din usturoi cu 1-2 litri de apă (depide de consistența pe care o doriți), și când se înmoaie cartofii, se ia de pe foc – și se bagă blender-ul în supă 1 minut (sau se paseaza cu o furculiță legumele) și se servește cu morcov ras deasupra. Este delicioasă! Și dă ”dependență”!
Pot fi gătite diferite combinații din legume, orez cu legume, ciuperci cu mamaliguta etc
Sau cartofi (patate) coapte la cuptor – cu guacamole (sos din avocado moale, puțină ceapă și zeamă de lămâie) sau sos de roșii (roșii cherry, cu ceapă verde și pătrunjel/mărar, la blender).
Sau amestecuri de quinoa sau mei cu legume (quinoa fiartă cu legume, sau mei fiert cu legume cuburi, cu morcovi, ceapă și dovlecel).
Desigur, întotdeauna se poate ”asorta” și o salată de crudități, la masa de seară, pe lângă mâncarea gătită.
Seara, când suntem mai obosiți, când organismul este mai acid și pofta de mâncare mai crescută – avem nevoie de o masă gătită, să ne ”satisfacă” atât poftele, cât și vechile obișnuințe.
Dacă reușiți să țineți 4 săptămâni cu strategia de mai sus – veți obține o detoxifiere foarte bună pentru acestă primăvară și vă veți dori să repetați experiența, de câte ori veți avea ocazia!
Alimentele propuse sunt alcaline, NU produc reziduuri acide și experiența acestei alternanțe de alimente – cu alimente vii, alternativ cu cele preparate termic, DOAR seara va aduce multă energie corpului dv fizic.
Detoxifiere de primăvară ușoară!
Sursa: centrulnatura.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii