Din ce în ce mai mulți delfini eșuați din Marea Neagră. Cum îi afectează războiul și navele militare (VIDEO)
Din ce în ce mai mulți delfini eșuați din Marea Neagră. Cum îi afectează războiul și navele militare (VIDEO)
11 May, 2022 12:06
ZIUA de Constanta
2606
Marime text
- Mihai Paiu, Director executiv ONG Mare Nostrum, explică ce se întâmplă în ultima perioadă cu delfinii eșuați din Marea Neagră.
În ultima perioadă au început să apară zilnic până la cinci cazuri de delfini eșuați pe litoralul românesc.
În Delta Dunării, între Sulina și Sf. Gheorghe au fost identificați în această săptămână 26 de delfini eșuați.
„Mare parte din ei ajung la mal în stadii avansate de putrefacție. undeva la 80% din ei.
Din cei care sunt într-o stare acre permite o evaluare, am identificat că 20 % sunt din cauza plaselor de pescuit și 11% din cauze naturale.
Acum se mai pune această problemă a războiului și a situației din Ucraina, unde activitatea anvală s-a intensificat și chiar citeam ieri în The Guardian o știre legată de colegii din Bulgaria și Turcia care au sesizat un număr mare de eșuări încă din luna aprilie”, explică Mihai Paiu, Director executiv ONG Mare Nostrum.
Cum îi afectează războiul și navele militare
„După cum probabil știți, delfinii se orientează folosind ultrasunete. Practic, sunt ca și liliecii, văd prin zgomot. Asta înseamnă că dacă în jurul lor nivelul de zgomot este foarte puternic, îi derutează.
Avem două situații. Un zgomot continuu, cum este zgomotul provocat de nave sau submarine și care poate să îi îndepărteze.Nici nouă nu ne-ar plăcea să stăm într-o camera în care este zgomot continuu. Atunci ei se duc în număr mare într-o altă zonă, urmărind cel mai probabil, peștele li astfel ajung inevitabil în plasele de pescuit”, spune Directorul executiv ONG Mare Nostrum.
Un tip de zgomot care îi afectează este cel al exploziilor
„Am tot auzit de bombardamente. Acele zgomote le pot provoca chiar moartea.Am putea să presupunem că în încercarea lor de a fugi într-o zonă care le periclitează viața, ajung în alte zone, într-un număr mult prea marepentru activitatea economică ce se desfășoară în acea zonă”, explică Mihai Paiu.
Mai multe detalii despre delfinii eșuați în materialul video.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii