Din ciclul „Lupul paznic la oi“ Expert în GAL Dobrogea Centrală, condamnat pentru schimbarea destinaţiei fondurilor europene
Din ciclul „Lupul paznic la oi“: Expert în GAL Dobrogea Centrală, condamnat pentru schimbarea destinaţiei
04 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
4061
Marime text
Dacă economia autohtonă nu ne permite să rezolvăm probleme importante şi care trenează de ani buni, mai-marii de la Bucureşti au recomandat autorităţilor locale să elaboreze şi să deruleze cât mai multe proiecte a căror finanţare este asigurată, în cea mai mare parte, prin fonduri europene nerambursabile. Soluţia este bună, dar presupune profesionalism, seriozitate şi multă corectitudine. De curând, am constatat că experţi care îi îndrumă pe cei ce vor să deruleze astfel de proiecte au avut probleme în instanţă „pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul Comunităţii Europene“.
Lucrările ample ce vizează dezvoltarea unităţilor administrativ-teritoriale, în special cele din mediul rural, presupun costuri importante, pe care bugetele locale nu le pot suporta. Soluţia salvatoare o reprezintă accesarea fondurilor europene nerambursabile. De aceea, s-au creat grupuri de acţiune locală (GAL) ce reunesc mai multe primării şi care pot elabora proiecte finanţate din fonduri UE. Un exemplu în acest sens este şi GAL Dobrogea Centrală, prima structură de acest gen înfiinţată aici şi care include şi 11 comune din judeţul Constanţa şi una din judeţul Tulcea. Pe lângă investiţii în infrastructura rurală, a meşteşugarilor şi agricultorilor, GAL Dobrogea Centrală a reuşit anul trecut, tot cu fonduri europene, să-şi asigure funcţionarea, inclusiv cheltuielile cu salariile şi alte plăţi ale personalului, cum ar fi plata experţilor. Bugetul total al măsurii respective accesate a fost de 300.000 de euro, din care contribuţia FEADR a fost de 240.000 de euro, iar cea naţională, 60.000 de euro.
Luna trecută, reprezentanţi ai GAL Dobrogea Centrală s-au deplasat la Ciocârlia pentru a discuta cu potenţiali beneficiari ai fondurilor europene în exerciţiul financiar 2014-2020. Printre îndrumători s-a aflat şi Constantin Livadariu, care a fost prezentat oamenilor drept managerul GAL Dobrogea Centrală şi care le-a explicat participanţilor că, prin intermediul grupului, modul de finanţare europeană este uşurat şi că pot solicita bani inclusiv pentru achiziţionarea de utilaje şi nu numai.
Condamnat definitiv
Pe 19 martie 2014, Constantin Livadariu era director al GAL Dobrogea Centrală şi participa la diverse emisiuni televizate şi nu numai, pentru a prezenta activitatea grupului şi a furniza informaţii referitoare la proiectele finanţate cu fonduri europene pe care le puteau derula întreprinzători şi primării din mediul rural. Asta în condiţiile în care se afla în plin proces cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în care era acuzat de „săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul Comunităţii Europene“.Cinci luni mai târziu, pe 12 august 2014, Tribunalul Constanţa a decis: „Condamnă pe inculpatul Livadariu Constantin la pedeapsa de opt luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul Comunităţii Europene“. Totodată, instanţa îi interzicea acestuia, pe durata executării pedepsei, „exerciţiul drepturilor prevăzute la art. 64, lit. a), teza a II-a, şi lit. b) - Cod penal 1968“. Concret, lui Constantin Livadariu i se interziceau: „Dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice“, precum şi „dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat“. Iar magistraţii constănţeni au continuat. „În baza art. 81-82 -Cod penal 1968: dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de opt luni de închisoare, pe durata unui termen de încercare de doi ani şi opt luni, ce curge de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. În baza art. 404, alin. 3 - Cod procedură penală: atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 şi 84 - Cod penal 1968 privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art. 19 şi 397 - Cod procedură penală: admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu sediul în Bucureşti, sector 5, Apolodor, Latura Nord, nr 17. Obligă pe inculpatul Livadariu Constantin să plătească părţii civile sumele de 2.748 de euro şi 10.080 de lei, reprezentând despăgubiri civile. În baza art. 274, alin. 1 - Cod procedură penală: obligă pe inculpat să plătească statului suma de 5.200 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Cu apel în zece zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică azi, 12 08 2014“. La data de 11 iunie 2015, decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Constanţa, unde a rămas definitivă.
Ce caută Livadariu în GAL Dobrogea Centrală?!
În contextul prezentat, inevitabil, îţi pui întrebarea cum de mai este Constantin Livadariu manager al GAL Dobrogea Centrală, pentru că aşa a fost recomandat oamenilor care au participat la întrunirea de lucru de la Ciocârlia. Mai mult, pe site-ul oficial al GAL Dobrogea Centrală, Constantin Livadariu apare ca „reprezentant legal al GAL“. Cum actualizarea informaţiilor pe site-urile oficiale se face cu întârziere (deşi de la decizia definitivă a instanţei mai este puţin şi se împlineşte un an), am încercat să aflăm cum stau lucrurile în realitate. Contactat telefonic la numărul de pe site trecut în dreptul reprezentantului legal al GAL, Constantin Livadariu a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Nu mai sunt manager al GAL Dobrogea Centrală, am fost. Acum sunt expert în cadrul GAL Dobrogea Centrală. A fost o greşeală că la Ciocârlia am fost prezentat ca manager al GAL Dobrogea Centrală. Eu am demisionat din funcţie şi acum activez ca expert. Doar îi îndrum, nu mă implic în proiecte“, susţine Constantin Livadariu.Totuşi, ce ironie a sorţii să fii expert plătit din fonduri europene după ce ai fost condamnat, definitiv, „pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul Comunităţii Europene“!
Citeşte şi
-
Constantin Livadariu, condamnat - Tehnici de deturnare a fondurilor Europene, în varianta Anticorupţiei
-
„Lucrat” de procurorii Anticorupţie - Constantin Livadariu va fi judecat de Tribunalul Constanţa
-
Gabriela și Constantin Livadariu întârzie să dea o destinație corectă celor 115.000 de euro rămași nefolosiți din campania pentru salvarea fiicei lor, Oana Livadariu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii