Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:47 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Direcția Silvică Constanța a depus documentația pentru amenajarea Ocolului Silvic Băneasa

ro

12 May, 2021 00:00 3058 Marime text
  • Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Constanța a depus la Agenția pentru Protecția Mediului documentația pentru amenajarea Ocolului Silvic Băneasa

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Constanța a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu de prezentare a amenajamentului de valabilitate de 5 ani UP V Ostrov și UP VI Oltina, administrate de către Ocolul Silvic Băneasa.

Studiul a fost realizat pentru fondul forestier proprietate publică a statului din cadrul celor două unități de producție V Ostrov și VI Oltina, administrat de Ocolul Silvic Băneasa, Direcţia Silvică Constanţa, ale căror amenajamente au valabilitate de 5 ani.

Diferenţele faţă de amenajarea anterioară au fost determinate de revizuirea încadrării funcţionale în concordanţă cu obiectivele social-economice şi ecologice stabilite la actuala amenajare și de prevederile Ordinului Ministerului Apelor și Pădurilor Nr. 766/2018 cu completările și modificările ulterioare.

Pentru a putea îndeplini funcţiile multiple atribuite, arboretele trebuie să aibă structuri optime (care reprezintă ţeluri în gospodărirea pădurilor), structuri pe care amenajamentul caută să le realizeze prin adoptarea următoarelor baze de amenajare:

- regimul silvic: defineşte structura pădurii sub raportul provenienţei arboretelor şi reprezintă modul în care se asigură regenerarea unei păduri. Pentru realizarea funcţiilor social economice și ecologice solicitate şi implicit a ţelurilor de protecţie şi producţie propuse în contextul provenienţei arboretelor din sămânţă, plantaţii şi lăstari cu vigoare normală s-a adoptat regimul codrului pentru arboretele de cvercinee şi pentru amestecurile dintre acestea şi diversele tari. Pentru arboretele de plopi indigeni şi sălcii s-a adoptat regimul crângului cu regenerare din lăstari sau drajoni. Pentru arboretele constituite din culturi de plopi şi sălcii selecţionate s-a adoptat regimul codrului convenţional.

- compoziţie-ţel: reprezintă asocierea şi proporţia speciilor dintr-un arboret care îmbină în orice moment al existenţei lui, în modul cel mai favorabil, exigenţele biologice ale pădurii cu funcţiile social economice și ecologice, se stabilesc în mod analitic pentru fiecare arboret în parte.

Prin actualul amenajament compoziţia-ţel s-a stabilit ţinându-se seama de tipul natural fundamental de pădure, condiţiile staţionale determinante, funcţiile social-economice și ecologice atribuite pădurii şi starea actuală a pădurilor.


- tratament: defineşte structura arboretelor din punct de vedere al repartiţiei arborilor pe categorii dimensionale şi al etajării populaţiilor de arbori şi arbuşti.
Prin tratamentele adoptate s-a urmărit favorizarea regenerării naturale a arboretelor şi asigurarea permanenţei pădurii cu o structură corespunzătoare exercitării în cele mai bune condiţii a funcţiilor atribuite.


Peste fondul forestier din cadrul celor două unități de producție (U.P. V Ostrov și VI Oltina), administrat de Ocolului silvic Băneasa se suprapun următoarele arii protejate:
  • Lacul Oltina - cod naţional IV.27.;
  • ROSCI0022 – Canaralele Dunării;
  • ROSCI0149 – Pădurea Esechioi-Lacul Bugeac;
  • ROSCI0172 – Pădurea şi Valea Canaraua Fetii-Iortmac;
  • ROSPA0039 – Dunăre – Ostroave;
  • ROSPA0056 – Lacul Oltina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii