Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:17 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul Ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec, la evenimentul “Global Forum to Prevent Radiological/ Nuclear Terrorism”

ro

13 Nov, 2024 13:29 339 Marime text
Ambasador Kavalec, Sursa foto: U.S. Embassy Bucharest

Astăzi, 13 noiembrie 2024, a avut loc la București evenimentul “Global Forum to Prevent Radiological/ Nuclear Terrorism”, organizat în premieră în România.

Evenimentul a debutat cu discursul  Ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec.

Discursul integral:
Doamna Secretar de Stat Tinca,
Doamna Secretar Adjunct Jenkins,
Distinși invitați,
 
Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun venit aici, la București, la primul Forum Global pentru prevenirea terorismului radiologic și nuclear, sau Global FTPRNT.
 
Aș dori să adresez mulțumirile noastre secretarului de stat Tinca și Ministerului Afacerilor Externe pentru angajamentul lor extins în calitate de co-gazdă a acestui Forum, anul acesta. Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră și minunata ospitalitate românească. 
 
În această săptămână, aproape 200 de experți din întreaga lume ni se alătură cu un scop comun: să contracarăm amenințarea gravă a terorismului radiologic și nuclear. 

 
Împreună, ne propunem să stimulăm colaborarea internațională, să abordăm evoluția amenințărilor și să ne consolidăm capacitatea colectivă de a preveni, detecta, descuraja și de a răspunde la aceste riscuri.
 
Recunoaștem că amenințările terorismului radiologic și nuclear nu țin cont de frontierele naționale și trebuie abordate în mod colectiv.
 
Mulți dintre dumneavoastră ați fost membri ai Inițiativei globale pentru combaterea terorismului nuclear, prin intermediul căreia am lucrat timp de aproape două decenii, împreună cu Rusia, în acest scop.
 
Din păcate, invazia ilegală a Rusiei în Ucraina a făcut imposibilă continuarea cooperării în acest scop. Rusia a desfășurat agresiunea împotriva Ucrainei sub o amenințare nucleară marcată de acțiuni iresponsabile și amenințări de escaladare.
 

Am văzut cum simpla amenințare de escaladare nucleară pune în pericol stabilitatea internațională. Rusia continuă să își folosească arsenalul nuclear pentru a genera dezbinare - riscând o escaladare deliberată sau neintenționată.
 
Acest climat periculos ne întărește nevoia de a consolida instituțiile noastre internaționale pentru a contracara terorismul radiologic și nuclear.
 
Toate acestea creează premisele ca forumuri precum Global FTPRNT să fie esențiale, deoarece contracarăm noile riscuri cu vigilență și promovăm o atmosferă de cooperare și încredere.
 
Așteptăm cu nerăbdare ca Global FTPRNT să fie un spațiu pentru facilitarea dialogului constructiv privind coordonarea și investițiile. Scopul nostru este să consolidăm capacitatea internațională și capacitatea de a răspunde și de a contracara terorismul radiologic și nuclear.
 
Participanții și membrii panelului vor avea ocazia să discute despre planificarea crizelor și schimbul transfrontalier de informații și să împărtășească cele mai bune practici privind reglementările și infrastructurile de detectare.
 
Veți elabora strategii pentru dezvoltarea forței de muncă, pentru a vă asigura că un grup solid de profesioniști poate desfășura activitatea de criminalistică nucleară și de răspuns pentru mulți ani de acum înainte.
 
Colaborarea noastră de astăzi și din zilele următoare sprijină și promovează, de asemenea, utilizarea pașnică a tehnologiei nucleare.
 
Participanții vor avea ocazia să exploreze progresele înregistrate în generarea energiei nucleare și în dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, inclusiv aici, în România, un lider în domeniul tehnologiei nucleare.
 
În septembrie, am avut plăcerea de a anunța lansarea celui de-al doilea studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea unui reactor modular de mici dimensiuni la Doicești.
 
Proiectul SMR de la Doicești este un exemplu excelent al valorii colaborării internaționale. Sprijinit de Departamentul de Stat al SUA, Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, Ministerul Energiei din România și parteneri din sectorul privat, acest proiect de ultimă generatie ilustrează potențialul pozitiv al noii tehnologii nucleare.
 
Bazându-se pe experiența de peste un sfert de secol a României în exploatarea în condiții de siguranță și securitate a centralelor nucleare, proiectul SMR de la Doicești va înlocui o fostă centrală pe cărbune cu energie fără emisii, va crea locuri de muncă și va stimula creșterea economică.
 
Proiectul demonstrează importanța energiei nucleare civile în eforturile globale de decarbonizare și prezintă partenerilor din întreaga lume rolul acesteia în securitatea energetică.
 
De asemenea, ne reamintește de importanța menținerii siguranței și securității nucleare în infrastructura noastră civilă.
 
Așteptăm cu nerăbdare să beneficiem de expertiza, cunoștințele și determinarea dumneavoastră pe parcursul acestei conferințe. Amenințările cu care ne confruntăm în ceea ce privește terorismul radiologic și nuclear necesită angajamentul nostru comun și cele mai bune resurse pentru a le depăși.
 
Prin eforturi comune, putem contribui la diminuarea riscului de terorism radiologic și nuclear și la construirea unei lumi mai sigure pentru generațiile viitoare.
 
Energia nucleară poate și trebuie să fie o sursă de prosperitate și securitate - nu o armă a fricii. Împreună putem face din acest Forum o piatră de hotar în călătoria noastră comună către o lume mai sigură.
 
Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră aici și pentru angajamentul față de această misiune vitală!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii