Discursul ministrului Luminița Odobescu la deschiderea Bucharest Security Conference
Discursul ministrului Luminița Odobescu la deschiderea Bucharest Security Conference
29 Nov, 2024 19:26
ZIUA de Constanta
163
Marime text
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, 29 noiembrie 2024, la deschiderea celei de-a opta ediții a forumului Bucharest Security Conference, eveniment dedicat securității și apărării în Europa Centrală și de Est.
Potrivit MAE, conferința de la București, devenită tradițională, abordează teme de actualitate, de importanță strategică, reunind oficiali din cadrul NATO și al Uniunii Europene, experți din mediul academic și reprezentanți ai sectorului non-guvernamental.
În discursul de deschidere, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a făcut o radiografie a conflictelor și crizelor aflate în desfășurare, cu accent asupra faptului că acestea sunt manifestări de revizuire sau nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli.
Ministrul Odobescu a menționat războiul de agresiune al Federației Ruse, ilegitim și neprovocat împotriva Ucrainei s-a intensificat recent, inclusiv prin intermediul unei campanii hibride, ce include și atacuri cibernetice. În context, a subliniat faptul că astfel de campanii nu sunt îndreptate doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva aliaților NATO, a statelor membre UE și a partenerilor care au ales calea europeană, precum Republica Moldova. Printre acțiunile hibride au fost enumerate dezinformarea și știrile false, propaganda, interferența în procesele electorale, sabotajul, atacurile cibernetice împotriva instituțiilor democratice și a infrastructurii critice.
Oficialul român a subliniat că acțiunile deliberate și sistematice de subminare a ordinii internaționale bazate pe reguli și a principiilor sale fundamentale sunt dublate de campanii înșelătoare, folosind nemulțumirea publică. Acestea pun la îndoială corectitudinea deciziilor politice de a adera la NATO și UE și au scopul de a destabiliza societățile democratice. În acest context, ministrul de externe a subliniat importanța conștientizării valorilor europene, precum și a apartenenței la NATO, componentă indispensabilă a securității colective. De asemenea, a precizat că pentru combaterea atacurilor de acest tip este nevoie de o cooperare strânsă la nivel național și internațional, în cadrul căreia eforturile oricărui aliat al NATO, stat membru al UE sau partener sau ONG interesat sunt de mare ajutor.
Având în vedere impactul războiului Federației Ruse asupra regiunii Mării Negre, ministrul de externe Luminița Odobescu a subliniat faptul că România va continua să susțină la nivel NATO și UE necesitatea adoptării unei abordări strategice a regiunii. Au fost subliniate, printre altele, necesitatea unei prezențe puternice a NATO în acest areal, inclusiv prin intermediul apărării aeriene, precum și a unei abordări UE axată pe conectivitate, protecția infrastructurii și dezvoltarea economică. Acest element este cu atât mai important cu cât războiul din Ucraina nu este unul regional, ci are implicații la nivel global, iar atacurile Rusiei, sprijinite și de alți actori, reprezintă un atac împotriva Cartei ONU și a dreptului internațional.
Informații suplimentare
Bucharest Security Conference este un eveniment organizat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), începând din anul 2016.
Cu o agendă ambițioasă în actualul context internațional, dezbaterile conferinței pun accent pe impactul conflictelor geopolitice actuale, precum războiul din Ucraina, intensificarea amenințărilor hibride și cibernetice, emergența unor noi alianțe și rolul tehnologiilor avansate, precum inteligența artificială în domeniul apărării. În cadrul discuțiilor, care se desfășoară pe durata a două zile, se va examina și evoluția rolului NATO în regiunea Indo-Pacific, parteneriatele public-private din sectorul apărării și strategiile Uniunii Europene pentru protejarea granițelor și a zonelor sale periferice.
Discursul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la deschiderea Bucharest Security Conference - ”Schimbări strategice și schimbarea mediului de securitate”
„Doamnelor și domnilor,
Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la cea de-a VIII-a ediție a Bucharest Security Conference, un eveniment important pe teme de apărare și securitate. Aș dori să felicit Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică pentru organizarea acestei reuniuni. Nu există moment mai bun pentru a sublinia nevoia de a conștientiza care este miza zilei de mâine și a zilei de 8 decembrie.
În ultimul deceniu am trecut prin perioade foarte tulburi. Sub umbrela NATO și UE, am crezut că propaganda și dezinformarea, manipularea și știrile false se întâmplă doar la mare distanță.
Provocările cu care ne confruntăm în prezent includ amenințări militare convenționale, amenințări hibride și cibernetice, pe fondul dezvoltării rapide a tehnologiilor digitale, inclusiv a Inteligenței Artificiale. Acestea afectează securitatea într-un sens mai larg, afectează toate regiunile lumii și sunt toate sunt interconectate.
Acțiunile deliberate și sistematice de subminare a ordinii internaționale bazate pe reguli și a principiilor sale fundamentale merg mână în mână cu campaniile înșelătoare de discreditare a ceea ce s-a realizat, folosind nemulțumirea publică și punând la îndoială corectitudinea deciziei politice de a adera la NATO și UE.
Pornind de la remarci insidioase și marginale, aceste acțiuni au câștigat teren și au sedus oamenii. Prea ocupați pentru a verifica, neobișnuiți să pună întrebări sau pur și simplu dezamăgiți pentru că viața lor de zi cu zi este din ce în ce mai dificilă, oamenii le-au ales. Acești oameni au dreptate să fie triști sau furioși. Am un mesaj pentru ei: în UE și în NATO suntem protejați și putem construi ceea ce familiile noastre au nevoie.
În ambele organizații, vocea noastră este puternică, clară, iar ceea ce spunem contează și adesea stabilește cursul dezbaterii. Aceasta conduce la decizii care sunt duse mai departe. În NATO, liderii aliați au decis să trimită militari în Grupul de luptă în câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina. Soldați din SUA, Franța - națiunea lider în Grupul de luptă de la Cincu - Belgia, Luxemburg, Spania, Polonia, Italia, Germania, Regatul Unit, Finlanda, Turkyie sunt aici pentru a descuraja Federația Rusă sau aliații și apropiații săi să ne amenințe securitatea.
Spațiul nostru aerian este protejat și din momentul în care un aparat fără pilot pătrunde în acest spațiu aerian, avioanele României și ale aliaților săi decolează pentru a le intercepta.
În Marea Neagră, un subiect pe care România îl menține pe agenda NATO, am constituit împreună cu Turcia și Bulgaria un grup operativ - deschis participării Aliaților - care contracarează minele în derivă în Marea Neagră.
Suntem în contact strâns cu aliații noștri pentru soluții pe dimensiunea mobilității militare.
Nu în ultimul rând, investim în noi capacități pentru forțele aeriene, marine și trupele terestre.
Acțiunile hibride, mai puțin vizibile și cu costuri reduse, sunt mai dificil de contracarat. Ele sunt mai greu sau chiar imposibil de detectat și contracarat. Cu toate acestea, ele sunt răspândite, insidioase, ne slăbesc societățile și ating toate aspectele vieții noastre. Acestea pun la îndoială alegerile politice care ne-au condus în NATO și în UE. Ele infiltrează în mod subtil în mintea oamenilor aceste alegeri și ignoră nevoile populației. Acest lucru este fals și urmărește să influențeze mințile alegătorilor în scopuri distructive.
Ideea de neutralitate este una dintre acestea. Acum doi ani, după ce Rusia a invadat Ucraina, Finlanda și Suedia, două state neutre, au decis să adere la NATO. Pentru România, aderarea la NATO este o parte indispensabilă a securității noastre.
Rusia este și va continua să rămână, cel puțin pe termen mediu, cea mai gravă și directă amenințare la adresa securității euro-atlantice și, prin agresiunea sa împotriva Ucrainei, nu ratează niciun efort pentru a submina ordinea internațională bazată pe reguli. Agresiunea militară brutală împotriva Ucrainei a adus războiul, încă o dată, pe continentul nostru, cu consecințe majore, care depășesc cu mult regiunea Mării Negre.
În același timp, având în vedere impactul războiului Rusiei asupra regiunii Mării Negre, vom continua să pledăm pentru ca NATO și UE să adopte o abordare strategică față de Marea Neagră și ne vom folosi cunoștințele aprofundate despre regiune pentru a contribui la această abordare.
Pentru a asigura apărarea noastră colectivă și pentru a preveni războiul, este nevoie de o prezență înaintată puternică a NATO, inclusiv pe dimensiunea de apărare aeriană. În același timp, UE se poate baza pe instrumentele existente dedicate regiunii (Sinergia Mării Negre, Strategia Dunării) și poate dezvolta o abordare strategică a Mării Negre, axată pe conectivitate, protecția porturilor și a infrastructurii, infrastructura de coastă și dezvoltarea economică.
Strategiile privind Marea Neagră ale SUA și ale Franței sunt binevenite pentru a contribui, de asemenea, la o regiune sigură, integrată și interconectată. Eforturile oricărui aliat NATO, stat membru sau partener al UE sau ONG-uri interesate ar fi foarte utile.
După cum am menționat la începutul intervenției mele, nu este posibil să fac o prezentare exhaustivă a tuturor provocărilor cu care ne confruntăm. Cu toate acestea, uitându-mă la programul acestei conferințe observ că organizatorii au adoptat o abordare cuprinzătoare, atât din punct de vedere tematic, cât și geografic.
Sunt convinsă că următoarele sesiuni vor oferi platforme utile pentru dezbateri aprofundate și vor oferi noi perspective asupra unora dintre cele mai presante provocări cu care ne confruntăm.”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii