Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:32 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA cere condamnarea definitivă a Ioanei Băsescu și Elenei Udrea în baza deciziei CJUE

ro

10 Aug, 2023 11:43 2419 Marime text
Sursă foto: Facebook/Elena Udrea
  • Procurorii de la Serviciul Judiciar al DNA au depus calea extraordinară de atac a recursului în casație împotriva deciziei definitive prin care Elena Udrea, Ioana Băsescu și ceilalți inculpați judecați în dosarul de mare corupție privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu au fost exonerați de răspunderea penală în baza deciziei CCR privind prescripția, conform Știripesurse.ro.
 
Procurorii de la Serviciul Judiciar al DNA au depus calea extraordinară de atac a recursului în casație împotriva deciziei definitive prin care Elena Udrea, Ioana Băsescu și ceilalți inculpați judecați în dosarul de mare corupție privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu au fost exonerați de răspunderea penală în baza deciziei CCR privind prescripția, conform Știripesurse.ro.
 
Concret, procurorii de la DNA cer acum, în baza deciziei recente a CJUE care arată că magistrații români pot să nu aplice decizii ale CCR dacă acestea contravin interesului Uniunii Europene, condamnarea definitivă a celor din acest dosar pentru faptele de mare corupție imputate.
 
Este de amintit că în acest dosar, Curtea de Apel București a stabilit prin magistratul Claudia Jderu pedepse cu executare de opt ani în cazul Elenei Udrea și de cinci ani în cazul fiicei fostului președinte al României, Ioana Băsescu.
 
Totodată este de amintit că imediat după stabilirea primei decizii Elena Udrea a blestemat-o în direct la un post de televiziune condus de o persoană condamnată definitiv într-un dosar al DNA pe magistratul Jderu pentru soluția aplicată în dosar.
 
Astfel, la ICCJ s-a înregistrat calea extraordinară de atac a recursului în casație, cale prin care magistrații DNA speră să anuleze decizia completului de judecători de la ICCJ care a stabilit
 

Lupta continuă...

Surse judiciare afirmau că procurorii de ședință ai DNA vor introduce căi extraordinare de atac în toate dosarele în care s-au dictat soluții definitive de încetare a proceselor penale, ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția specială, și că va solicita în aceste dosare soluții de condamnare a celor judecați.
 
Concret, explică sursele citate, urmare deciziei regulatorii a CJUE procurorii judiciariști au acum posibilitatea legală de a continua lupta în justiție pentru tragere la răspundere penală și stabilirea unor pedepse legale față de toți inculpații deferiți justiției de către Direcție.
 
Este de amintit că personaje precum Elena Udrea, Ioana Băsescu sau alte nume grele din viața publică au beneficiat pe deplin de efectele deciziei CCR privind termenul de prescripție specială.


 
Astfel, cele două au scăpat temporar de pedepse inițiale de opt și respectiv cinci ani de închisoare cu  executare  în dosarul campaniei lui Traian Băsescu din 2009.
 
Cel mai recent caz de încetare a unui proces penal pe fondul deciziilor CCR este al judecătoarei Corina Jianu de la Constanța, condamnată inițial la șapte ani de închisoare cu executare, în cazul cărei ICCJ a stabilit, definitiv încetarea, pe motivul intervenirii prescripției faptelor.
 
Acum, explică sursele citate, anchetatorii DNA vor introduce căi extraordinare de atac prin care să solicite rejudecare acestor dosare în fazele de apel și stabilirea unor pedepse.

 
Căi extraordinare pentru corupții României

Căile extraordinare de atac sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală și pot fi introduse de către părțile din dosarul penal numai după rămânerea definitivă a unei decizii.
 
Astfel procurorii DNA pot ataca deciziile definitive de încetare a proceselor penale în dosarele Direcției prin revizuire, contestație în anulare sau recurs în casație.


 
Fiecare dintre cele trei forme extraordinare de atac are o plajă îngustă de motive pentru care poate fi uzitată, astfel că forma de atac de la un dosar la altul poate fi diferită.
 
Motivele variază în cazul acestor căi extraordinare de atac de la aspecte procedurale, vicii de procedură ce se pot strecura pe parcursul cercetării judecătorești, vicii în asigurarea apărării sau citării, dar și motive de fond, detalii noi, necunoscute anterior deciziei definitive stabilite într-un proces penal.

 
DNA la rampă...
 

Conducerea Direcției Naționale Anticorupție a transmis, printr-un comunicat de presă, că salută decizia clarificatoare a Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema prescripției răspunderii penale și apreciază că susținerile procurorilor din cadrul DNA au fost validate prin hotărârea pronunțată.
 

„Hotărârea de luni, 24 iulie 2023, a CJUE vine să confirme modul în care legislația națională, deciziile Curții Constituționale a României și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și legislația și principiile directoare ale Uniunii Europene, au fost interpretate de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, precizează procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.

 
Potrivit șefului DNA,  această hotărâre clarifică modul în care procurorii din cadrul DNA se vor raporta la Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale, respectiv la Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în soluționarea cauzelor aflate în instrumentarea direcției.

 
Voineag afirmă că hotărârea CJUE lămurește și soarta dosarelor de corupție
 

De asemenea, șeful DNA susține că CJUE a „legitimat consecvența instituțională în interpretarea legislației naționale și europene, stabilind în mod edificator modul de aplicare a dispozițiilor privind prescripția răspunderii penale în cazul infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, respectiv fraude care lezează interesele financiare ale Uniunii Europene”.
 
Aparent, Voineag lasă să se înțeleagă că DNA va adopta o interpretare extensivă a hotărârii CJUE, considerând că aceasta permite neaplicarea deciziilor CCR și ÎCCJ referitoare la prescripție și în dosarele de corupție, nu doar în cele cu fraude cu fonduri europene. Afirmația echivocă a șefului DNA ar putea însemna însă și că hotărârea CJUE clarifică doar faptul că în dosarele de corupție se aplică deciziile CCR și ÎCCJ cu privire la prescripție.
 

„De asemenea, decizia CJUE arată că DNA a acționat just și coerent atunci când a exercitat toate căile legale de atac față de deciziile instanțelor prin care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripție. Plecând de la aceste principii, consecvenți cu întreaga noastră activitate, DNA va acționa în continuare cu aceeași fermitate și determinare, cu respectarea principiului legalității”, a mai declarat procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.

 

Hotărârea CJUE
 

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat luni, 24 iulie, hotărârea menită să arate dacă judecătorii naționali pot lăsa neaplicate deciziile Curții Constituționale (CCR) și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la întreruperea prescripției răspunderii penale. De hotărârea CJUE atârnă soarta a mii de dosare în care, potrivit normelor naționale în vigoare, trebuie dispusă încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor. CJUE a stabilit că judecătorii naționali pot lăsa neaplicate deciziile CCR și ÎCCJ doar atunci când la mijloc ar fi o afectare gravă a intereselor financiare ale Uniunii Europene. 

 
Albite de ICCJ
 

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus marți, 11 iulie, încetarea procesului penal în care Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Elena Udrea au fost condamnate la 5, respectiv 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București. În același dosar, Dan Andronic a fost achitat. Decizia este definitivă (minuta la finalul articolului).
 
Instanța a menținut obligativitatea achitării unor despăgubiri de către Ioana Băsescu pentru S.C. Oil Terminal S.A. și confiscarea specială de la Elena Udrea a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Anul trecut 95% din dosare cu infracțiuni silvice au fost închiseCaravana „DNA-ul pădurilor” lansată de USR a plecat de la Constanța spre Buzău

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii