Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA. Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2020

ro

07 Jul, 2020 14:18 1403 Marime text
  • Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă.

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

C. I.I., la data faptei comisar de poliție în cadrul Poliției Municipiului Roman – Biroul Rutier, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie - decembrie 2019, în calitatea menționată mai sus, inculpatul Cloșcă Ioan-Iulian ar fi pretins de la administratorul unei societăți de transport de persoane mai multe produse electronice, pentru a nu constata și sancționa eventualele contravenții sau/și pentru aplicarea unor sancțiuni contravenționale mai blânde conducătorilor auto care își desfășoară activitatea în cadrul firmei omului de afaceri.

În același context, în data de 28 decembrie 2019, aflându-se pe raza municipiului Roman, inculpatul ar fi primit de la persoana respectivă unul dintre produsele pretinse, în valoare de 1.549 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

În cauză, anterior, procurorii anticorupție au încheiat și acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați, persoane fizice, în sarcina lor fiind reținute infracțiunile de dare de mită respectiv mărturie mincinoasă.


În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

- 10 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,


- trafic de influență (două fapte din care una comisă în formă continuată),

- dare de mită, (două fapte)

- înșelăciune (două fapte din care una comisă în formă continuată),

- fals material în înscrisuri oficiale comisă în formă continuată, (două fapte)

- uz de fals comis în formă continuată,

- participație improprie la infracțiunea de fals intelectual comisă în formă continuată (două fapte),

- folosirea instrumentelor false (două fapte),

Și în stare de libertate, a inculpaților:

I. M.M., la data faptelor funcționar în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe Locale (D.I.T.L.) Sector 1, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat,

- abuz în serviciu comis în formă continuată,

- divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice comisă în formă continuată,

- accesul ilegal la un sistem informatic,

S. F.-M., la data faptelor agent de poliție în cadrul D.G.P.M.B. - Secția 12 Poliție, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- luare de mită,

- fals intelectual,

- divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,

persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- constituirea unui grup infracțional organizat,

- uz de fals comis în formă continuată,

- participație improprie la infracțiunea de fals intelectual comisă în formă continuată,

persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- constituirea unui grup infracțional organizat,

- fals material în înscrisuri oficiale comis în formă continuată,

- falsificarea de instrumente oficiale comisă în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

I. În perioada 2018-2019, cei trei inculpați persoane fizice ar fi constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii unor infracțiuni comise în contextul unor “presupuse tranzacții imobiliare”, grup la care au aderat mai multe persoane, printre care și Ianculescu Maria-Mihaela, la data faptelor funcționar în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe Locale (D.I.T.L.) Sector 1.

Ca și modalitate de comitere a infracțiunilor, inculpații ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a primăriei municipiului București sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuință, fișe de calcul, chitanțe de plată, ordine de prefect, titluri de proprietate, în numele AFI și al Instituției Prefectului.

Ulterior, ar fi fost identificate persoanele dornice să intre în posesia acestor locuințe la prețuri modice, de la care primul inculpat ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 1.500 euro și 28.000 euro. În schimb, a susținut că ar putea interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului București, Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector 1 și alți funcționari cu atribuții legate de aprobarea și eliberarea de documente privitoare la imobile administrate de instituțiile menționate și că îi poate determina să întocmească actele necesare dobândirii dreptului de proprietate asupra acelor imobile.

O parte din informațiile referitoare la diverse imobile și persoane le-ar fi fost oferite membrilor grupului de către inculpata Ianculescu Maria-Mihaela, în calitate de funcționar în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe Locale (D.I.T.L.) Sector 1. Tot aceasta ar fi eliberat certificate de atestare fiscală, deși cunoștea că cererile nu erau formulate de persoanele pe numele cărora se eliberează aceste documente și ar fi înscris pe rol mai multe imobile în baza unor documente despre care avea cunoștință că prezentau nereguli și fără a efectua verificări cu privire la acestea.

Anterior, în cursul anului 2015, într-un context asemănător, inculpatul aflat în prezent sub control judiciar ar fi pretins și primit de la o persoană sumele de 59.000 euro și 10.000 lei.

II. În cursul anului 2019, inculpatul aflat în prezent sub control judiciar, printr-un intermediar, i-ar fi oferit agentului de poliție Spătaru Florin, din cadrul DGPMB –Secția 12 poliție, suma de 200 euro pentru ca acesta, în temeiul atribuțiunilor avute ca organ de cercetare penală, să conducă cercetările pe care le desfășura într-un dosar penal astfel încât inculpatul, persoană fizică, să nu fie tras la răspundere penală.

Ulterior, agentul de poliție ar fi primit suma de 700 lei și mai multe bunuri.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asiguratoriu asupra unui imobil și asupra unei sume de bani ce aparțin inculpatului persoană fizică trimis în judecată sub control judiciar.

Administrația Fondului Imobiliar, cu privire la imobilele administrate de către această instituție, a comunicat organelor de urmărire penală că se constituie parte civilă în procesul penal.

De asemenea, patru persoane s-au constituit parte civilă cu diferite sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că primul inculpat a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență (detalii pe www.pna.ro).

În această cauză, inculpatul a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii (detalii la https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=3588 ).

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

A. C. A., la data faptei agent principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, în prezent delegat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

Persoană fizică, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 07 aprilie 2016, inculpatul A. C. A., în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la celălalt inculpat suma de 300 lei pentru a-l declara admis la proba practică pentru obținerea permisului de conducere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna.

Menționăm că inculpatul A. C. A. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (comunicat nr. 1082/VIII/3 din 29 iulie 2016 - https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7618 ).

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- înșelăciune,

- trafic de influență în formă continuată (două infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2017 – martie 2018, inculpatul ar fi pretins și primit de la patru persoane diferite sume de bani pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra mai multor funcționari din cadrul Primăriei municipiului Iași și polițiști din cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Iași și Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Iaşi.

Concret, în schimbul sumelor de bani primite, inculpatul ar fi promis că va determina persoanele respective să-și încalce atribuțiile de serviciu specifice/să efectueze acte contrare atribuțiilor de serviciu având, printre altele, ca finalitate:

- eliberarea/atribuirea unor licențe pentru desfășurarea activității de taximetrie

- restituirea unor permise de conducere fără îndeplinirea condițiilor legale

- promovarea examenului auto la proba practică.

În cazul celor două persoane vătămate prin infracțiunea de înșelăciune, inculpatul ar fi creat inițial o reprezentare falsă asupra posibilității sale de a obține pentru acestea, contra cost, autorizații de transport pentru taxi (într-o modalitate prin care erau eludate reglementările în domeniu).

Pentru pretinsele „servicii”, inculpatul ar fi primit în total sumele de 64.300 euro și 5.000 lei.

În cauză, a fost instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparținând inculpatului până la concurenţa sumelor de 64.300 euro și 5.000 lei și poprirea sumelor de bani datorate inculpatului, cu orice titlu de către terţe persoane fizice sau juridice (unități bancare/instituţii publice/societăți comerciale etc).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cu referire la fiecare din cauzele de mai sus, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, a transmis DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii