Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea, mozaic etnic. Preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităților Europene, prezent la Constanţa (galerie foto)

ro

19 Oct, 2019 00:00 2786 Marime text

Lorant Vincze, deputat în Parlamentul European, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene, a fost prezent la Constanţa, la invitaţia deputatului UDMR Constanţa în Parlamentul României, Istvan Janos Antal.


La evenimentul care a avut loc vineri, 18 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa, au participat reprezentanţi ai comunităţilor tătare, turce, maghiare, bulgare, armâne, ruso-lipovene şi a romilor din Dobrogea.


UE este un mozaic de culturi, limbi, religii, tradiţii şi istorie, formând o comunitate de cetăţeni diverşi, uniţi de valorile lor fundamentale comune care ar trebui să fie protejate şi promovate ca un capital major al Uniunii în general şi al fiecărui stat membru sau fiecare regiune în particular.


Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta limbilor reprezintă realizări majore ale sistemului internaţional de protecţie a minorităţilor şi instrumente internaţionale importante de stabilire a standardelor pentru statele membre, iar Directiva UE privind egalitatea rasială reprezintă o măsură legislativă esenţială pentru combaterea discriminării etnice şi rasiale.


Întâlnirea şi-a propus să faciliteze un schimb de opinii, păreri şi experienţe din partea reprezentanţilor minorităţilor etnice din Dobrogea, să identifice probleme cu care se confruntă şi modalităţi în care acestea pot fi adresate prin instrumentele disponibile în Parlamentul României şi Parlamentul European.



Eden Mamut, profesor universitar, a reprezentat comunitatea tătarilor şi a exemplificat o parte dintre problemele cu care se confruntă comunităţile tătare, nu doar din Dobrogea. Narciz Amza, tot din partea tătarilor dobrogeni, s-a declarat o apărătoare a drepturilor minorităţilor din Dobrogea şi susţine cursuri interculturale.


Sterică Fudulea a reprezentat armânii la întrunirea de vineri, iar el a precizat că există o discriminare a armânilor din Dobrogea încă de la ultimul recensământ organizat, când nu existau ca opţiune pe formular.


Bulgarii au fost reprezentaţi de Maria Muraru, care a punctat că o etnie se identifică prin limbă, religie şi tradiţie, iar problema lor este că sunt reprezentaţi în Parlamentul României de bulgarii din Banat, care au cu totul altă religie şi contextul etnic diferă.



Nicolae Atrion, preşedintele comunităţii ruso-lipovene, a fost prezent şi a subliniat importanţa implicării în rezolvarea problemelor minorităţilor din Dobrogea.


În urma discuţiilor de ieri, s-a căzut de acord să fie cât mai multe întruniri de asemenea natură la Constanţa, pe problemele etniilor dobrogene, iar un rol important pentru propagarea elementelor culturale îl are educaţia tinerelor generaţii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Stere 20 Oct, 2019 15:19 Sa-i explice cineva domnului Fudulea: 1. Nu reprezintă aromânii. 2. Aromânii nu sunt etnie, ci ramura sud-dunareana a poporului român. 3. Faptul că a fost dat afară din poziția ministerială în care a fost catapultat in mod halucinant pentru studiile sale si profilul intelectual caricatural nu înseamnă "epurare etnică", ci "zi merci că nu ești prin alte părți pentru ce ai facut".