Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea și Galațiul pot deveni hydrogen valleys

ro

07 Mar, 2023 14:43 1259 Marime text
 
  • Energia cu hidrogen se referă la utilizarea hidrogenului ca sursă de combustibil pentru a produce energie. Hidrogenul este o sursă de energie curată și regenerabilă care produce doar vapori de apă ca produs secundar atunci când este utilizat pentru a produce energie. 
  • Hidrogenul poate fi folosit ca și combustibil în celule de combustibil, care convertesc hidrogenul și oxigenul în electricitate și apă.
Hidrogenul poate fi de asemenea utilizat ca și combustibil în motoare cu combustie internă sau turbine, producând energie electrică sau mecanică. Totuși, producerea și stocarea hidrogenului sunt încă costisitoare și necesită tehnologii avansate pentru a fi realizate în mod eficient. De aceea, energia cu hidrogen este încă în stadiul de dezvoltare și este utilizată în prezent în principal în domeniile industriale și pentru cercetare.
„România are un potențial extraordinar de a deveni producător de hidrogen și este esențial să colaborăm cu guvernul și cu alți parteneri strategici pentru a susține producția de hidrogen la scară industrială. Resursele de gaz ale României pot fi folosite și pentru producția de hidrogen, România are toate elementele pentru a deveni un hub de energie din hidrogen.” A declarat Ajay Aggarwal, președinte al Liberty Steel Group Europa și președinte al Consiliului de Administrație, Liberty Galați.
„Principala provocare în producția de hidrogen este transportul acestuia, de aceea hidrogenul trebuie produs acolo unde este folosit. Județul Galați ar putea deveni un adevărat hydrogen valley, avem industrie, avem orașul, avem portul și alte industrii. Este un avantaj imens să dezvoltăm hidrogen aici. Grupul nostru investește deja, credem că România trebuie să investească în hidrogen.”, a mai spus Ajay Aggarwal
Firma amintită este cel mai mare producător de oțel din lume și are ca obiectiv ca în anul 2030 producția să fie realizată fără emisii de carbon, fapt posibil prin trecerea la energie verde, adică energia cu hidrogen.

Dacă în prezent energia cu hidrogen reprezintă pentru mare majoritate ceva nou. Din cauza problemelor cu energia, acutizate de războiul din Ucraina, se va pune un accent mai mare pentru acest tip de energie. Semnale în acest sens, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a anunțat în septembrie 2022 despre crearea Băncii Europene a Hidrogenului.

Tot anul trecut UE a decis să renunțe la dependența de combustibili fosili de proveniență rusească în cadrul angajamentului de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. În vederea atingerii acestor obiective Comisia a prezentat strategia RepowerEU. Planul este accelerarea producției de hidrogen regenerabil până în anul 2030.

Pentru dezvoltarea acestui nou tip de energie UE pune la dispoziție 195 de milioane de euro pentru proiecte care sprijină crearea de tehnologii curate de ultimă generație în domeniul hidrogenului.

Este clar că va apărea o piață nouă, piața producătorilor de energie care va avea ca sursă hidrogenul. Un element de noutate care poate fi speculat de antreprenori, care sunt stimulați și de către UE prin aceste fonduri care pot fi accesate.

Cei interesați trebuie să știe că trebuie să aibă în obiectul firmei codul CAEN specific acestor activități. Pentru accesarea fondurilor trebuie avut în vedere acest aspect, dar și celelalte condiții impuse.
Hidrogenul este un combustibil mai bun datorită:
  • Nu produce gaze cu efect de seră;
  • Poate fi folosit pentru a produce alte gaze, ca și combustibili lichizi;
  • Infrastructura existentă pentru transportul și stocarea gazelor poate fi reutilizată pentru hidrogen;
  • Are o densitate energetică mai ridicată decât a bateriilor, deci poate fi folosit pentru transportul pe distanțe lungi sau de tonaj mare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii