#DobrogeaAcademică Academia Română intenționează să redacteze un manifest-concluzie în urma dezbaterilor asupra schimbărilor climatice (document)
#DobrogeaAcademică: Academia Română intenționează să redacteze un manifest-concluzie în urma dezbaterilor
28 Jan, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2004
Marime text
În ciclul de dezbateri asupra schimbărilor climatice, inițiat și coordonat de Academia Română, astăzi, în Aula celui mai înalt for al intelectualității românești, are loc sesiunea de comunicări științifice „Impactul încălzirii globale asupra mediului și societății“, în organizarea Secției de Științe Geonomice și Institutul de Geografie, din cadrul Academiei Române.
Prima sesiune a avut loc în data de 25 noiembrie 2019, având ca temă „Schimbările climatice în istoria Pământului – modificări actuale în spațiul continental și marin-oceanic“.
Cuvântul de deschidere al sesiunii de astăzi va fi rostit de acad. Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române.
Printre invitați se numără dr. Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, și dr. Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.
Prezentările vor fi moderate de acad. Dan Bălteanu, directorul Institutului de Geografie al Academiei Române (vezi CV în secțiunea Documente).
Următoarea sesiune de comunicări, cu tema „Cercetarea științifică internațională și românească privind atenuarea schimbărilor climatice“, este programată în luna februarie.
Concluziile acestor dezbateri vor face obiectul unui manifest al Academiei Române, ce va fi adus la cunoștința forurilor decizionale de la nivel statal și a publicului interesat. Cuvântul de deschidere va fi rostit de acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, iar dr. Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor va oferi o alocuțiune introductivă.
Vor urma comunicări ale acad. Dan Bălteanu („Hazarde și riscuri naturale legate de schimbările climatice și de modificările globale ale mediului”), dr. Elena Mateescu - Administrația Națională de Meteorologie („Schimbările climatice în România în contextul COP 25, Madrid 2019”), dr. Ovidiu Badea - m.c al Academiei Române, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” („Pădurile și schimbările climatice”), dr. Monica Dumitrașcu - Institutul de Geografie al Academiei Române („Vulnerabilitatea socio-economică la schimbările climatice”), dr. Valentin - Veron TOMA - Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer" („Influența încălzirii globale asupra sănătății populației”), dr. Ștefan Dorondel - Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer" („Schimbările climatice și practici socio-economice în mediul rural”).
Sursa foto: captura Youtube/TVR Cluj
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Citește și:
#DobrogeaAcademică „Şcoala de vacanţă a Academiei Române“ pregăteşte viitoarea generaţie de oameni de ştiinţă (document)
#DobrogeaAcademică Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române - „Mesajul celor care au făurit România unită la 1859 este unul de încredere şi de temeinicie întru «ţara mea de glorii, ţara mea de dor»”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii