#DobrogeaAcademică Academia Română și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova își unesc forțele întru promovarea științei
#DobrogeaAcademică: Academia Română și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova își unesc forțele
09 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1867
Marime text
În toamna anului trecut, consemnam prezența președintelui Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, în Aula Academiei Române, cu prilejul unei conferințe pe tema ingineriei nanomaterialelor.
Nu constituia o premieră, întrucât colaborarea dintre cele două foruri de intelectualitate are rădăcini mai vechi, motiv ce a determinat, zilele trecute, parafarea unui protocol de colaborare între Academia Română și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.
Parteneriatul are ca scop promovarea colaborărilor științifice comune dintre România și Republica Moldova și a fost semnat la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, de către acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de doamna Ana Guțu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Secretariatul General al Guvernului.
Încheiat pe o perioadă de doi ani, protocolul semnat prevede colaborarea științifică dintre Academia Română și instituțiile academice și universitare din Republica Moldova pentru organizarea unor evenimente științifice în Republica Moldova, crearea unor echipe mixte de cercetători care să participe la realizarea unor proiecte comune și publicarea în comun a rezultatelor cercetărilor științifice.
Premisele încheierii parteneriatului s-au bazat pe misiunea Academiei Române de a promova limba, cultura, istoria și spiritualitatea românilor.
„Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României și Academia Română au interes să promoveze cultura și știința românească în ansamblul său, de pe ambele maluri ale Prutului. Din acest motiv am încheiat un acord de colaborare, tocmai pentru ca această creație științifică și cercetarea la cel mai înalt nivel să se facă în cele două țări românești la modul coordonat. Sperăm ca în viitor această unire întru știință, cultură, artă să întărească pregătirea unirii la care ne gândim toți și care acum mai bine de 100 de ani s-a înfăptuit prin voința exprimată la Chișinău, la Cernăuți și apoi la Alba Iulia“, a declarat acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.
Credit foto: Alina Bianca Bălan
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Citește și:
#DobrogeaAcademică Președintele Academiei de Științe a Moldovei conferențiază la Academia Română
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii