Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Sesiunea aniversară a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, la șapte decenii de activitate

ro

16 Oct, 2019 00:00 2756 Marime text

Înființat în urmă cu 70 de ani, în anul 1949, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași este un reper de excelență în cercetarea fundamentală și aplicată, în domeniile chimie organică și anorganică și chimia și fizica polimerilor, excelență recunoscută la nivel european și demonstrată de mii de lucrări științifice publicate în țară și străinătate și de zeci de proiecte de cercetare realizate în colaborare cu parteneri externi.
În anul 1956, institutul primea numele chimistului și mineralogului Petru Poni (1841-1925), fondator al școlii ieșene de chimie și al școlii românești de chimie anorganică, președinte al Academiei Române în perioadele 1898-1901 și 1916-1920.


De-a lungul celor 70 de ani de existență, activitatea institutului a fost coordonată de cercetători de prestigiu, membri ai Academiei Române: acad. Radu Cernătescu, acad. Cristofor I. Simionescu, acad. Bogdan C. Simionescu, prof. Ilie Matei și prof. Ioan Zugrăvescu, membrii corespondenți.
O parte din rezultatele obţinute în cadrul cercetărilor a fost valorificată printr-o serie de brevete. În perioada 2000-2015, OSIM a acordat peste 50 de brevete unor cercetători din institut, dovadă incontestabilă a preocupării acestora pentru reducerea perioadei de implementare a rezultatelor cercetării în economia reală.


Proiectele de cercetare sunt realizate, în majoritate, cu finanțare europeană, iar unele dintre acestea au fost date ca exemplu în utilizarea investițiilor în domeniul cercetării și inovării
 

Comunicări ale unor cercetători de prestigiu, membri ai Academiei Române



Astăzi, Academia Română, prin Secția de Științe Chimice, organizează sesiunea aniversară „Institutul de Chimie Macromoleculară «Petru Poni» – 70 de ani de activitate“, care va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.



Contribuția institutului la dezvoltarea cercetării românești va fi evidențiată în comunicările acad. Maya Simionescu, președintele Secției de Științe Biologice, directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“, și acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei. Din partea Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ vor lua cuvântul dr. Anton Airinei, directorul institutului, dr. Marcela Mihai, secretar științific, dr. Mariana Pinteală, șef de laborator în cadrul Centrului de cercetări avansate pentru bionanoconjugate şi biopolimeri – IntelCentru, dr. Narcisa Marangoci, directorul Proiectului InoMatPol. Invitat special este prof. Aatto Laaksonen, de la Universitatea din Stockholm, colaborator apropiat al Institutului în cadrul IntelCentru.
 

Biografia unui pionier al școlii românești de chimie



Petru Poni s-a născut pe 4 ianuarie 1841, în satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași (d. 2 aprilie 1925, Iași) și a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pionier al școlii românești de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iași și membru titular al Academiei Române.


A absolvit școala primară la Târgu Frumos și apoi a urmat la Gimnaziul Central din Iași (1852-1859). Ca bursier la Paris s-a specializat în chimie fizică și mineralogie la „College de France” și Sorbona. Întors în țară, în 1865 se angajează ca profesor la Liceul Național, iar din anul 1866 predă și la Școala Militară din Iași. În anul 1878 este numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași unde a predat timp de 33 de ani. Aici a înființat: Primul laborator de Chimie al Universității din Iași (1882); Catedra de Chimie organică (1891).



În 1897, Petru Poni și Anastasie Obregia au inaugurat, în noua clădire a Universității din Iași, un laborator de chimie, după model german. În 1903 Prof. Petru Poni a introdus un nou curs: Studiul chimic al petrolului 
Din 30 iunie 1879 a fost ales membru al Academiei Române, iar în anul 1889 a fost numit comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris.


A publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba română. Este organizatorul primelor laboratoare din România, destinate cercetărilor științifice și pregătirii cadrelor de chimiști. A colaborat la înființarea unor societăți științifice în România: Societatea română de științe (1890) și Societatea de științe (1900), și a fost membru al Societății de științe naturale din Moscova (1910).


În anul 1903, omul de știință a fost decorat de către împăratul Franz Joseph al Austriei cu Marea cruce al Ordinului Franz Joseph.
În plan politic Petru Poni s-a remarcat ca unul dintre membrii marcanți ai Partidului Național Liberal (P.N.L.) din aceea vreme.
De asemenea, a îndeplinit și funcția de primar al municipiului Iași în perioada 9 aprilie – 11 iulie 1907 și 1922.


A deținut în trei rânduri funcția de ministru al Cultelor și Instrucțiunii (21 iulie – 26 noiembrie 1891; 4 octombrie 1895 – 21 noiembrie 1896; 24 octombrie – 29 noiembrie 1918).
Cu prilejul „împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Petru Poni”, Banca Națională a României a pus în circulație, în atenția colecționarilor, la 22 februarie 2016, o monedă comemorativă de argint, cu titlul de 999‰, având greutatea de 31,103 g.
Fiecare monedă este ambalată în câte o capsulă de metacrilat transparent.
„Monedele din argint dedicate împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Petru Poni au putere circulatorie pe teritoriul României.”


Sursa text: wikipedia.org
 
Muzeul chimiei ieșene „Petru Poni”


În Iași, pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 78, se află casa construită în anul 1839 de către mitropolitul Veniamin Costachi și în care au locuit, începând din 1880, profesorul Petru Poni și familia sa. Astăzi, aceasta adăpostește Muzeul „Poni-Cernătescu".
În anul 1859, clădirea era în proprietatea sardarului Nicolae Goncescu, care a vândut-o, cu prețul de 1.500 de galbeni, mitropolitului Calinic Miclescu. În anul 1874 este cumpărată, cu prețul de 1.000 de galbeni, de către avocatul Dimitrie Telemaque, iar din 1880 până în 1925 a devenit proprietatea familiei profesorului Petru Poni. Din acest an, casa revine fiicei lui Petru Poni, chimista Margareta Poni, care o donează în 1973 Consiliului Popular al orașului Iași, cu scopul de a fi organizată ca muzeu memorial dedicat familiei Petru Poni.
În anul 1974, nepoata savantului, profesoara Florica Mageru, oferă Complexului Muzeal Național „Moldova" o importantă donație, care a cuprins patrimoniul mobil existent, la acea dată, în casa familiei Poni (mobilier, obiecte personale, diplome, medalii, fotografii, obiecte decorative etc.). După un lung proces de restaurare, casa dobândește statutul oficial de muzeu, inaugurat la 7 noiembrie 1991, sub titulatura inițială de Muzeul Chimiei ieșene „Petru Poni", iar din 1994, în urmă unei ample reorganizări, acesta devine Muzeul „Poni-Cernătescu".
Este interesant de semnalat faptul că, în anii grei ai Primului Război Mondial, această casă a găzduit valoroasele colecții ale Bibliotecii Academiei Române, iar din 1930 a locuit aici și academicianul Radu Cernătescu. #DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Sursa foto: https://icmpp.ro/


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii