Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Odiseea editării Poeziilor lui Eminescu în prima sută de ani. 1884-1984“, de Pericle Martinescu Veronica Micle, „icoană de lumină în pervazul negru al vieţii”

ro

03 Aug, 2020 00:00 3471 Marime text
Astăzi se împlinesc 131 de ani de la moartea Veronicăi Micle,  „îngerul blond” al lui Eminescu, muza lui și sursa unei iubiri zbuciumate, cea care și-a pus capăt vieții, imediat după trecerea în neființă a poetului nepereche.
 
S-au cunoscut la Viena, în 1872, amândoi în vârsta de 22 de ani, pe când el era student la filozofie, iar ea, căsătorită deja de opt ani şi mamă a doi copii, venise pentru a-şi trata o boală de piele. 
 
Așa a început povestea lor de amor, care avea să dureze până la sfârșitul lor pământesc, timp de 17 ani, marcată de pasiune mistuitoare, intrigi, despărţiri şi reîmpăcări.
 
Poeta, deși l-a făcut adesea să sufere crunt, l-a adorat pe Eminescu, ca dovadă că nu i-a putut supraviețui, hotărând să-și ia viaţa, la Mănăstirea Văratec, acolo unde se retrăsese - o sinucidere premeditată, la exact 50 de zile după moartea iubitului său.
În volumul „Odiseea editării poeziilor lui Mihai Eminescu în prima sută de ani”, aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, Pericle Martinescu îl citează pe unul dintre editorii marelui poet, G.Murnu, care amintește despre influența decisivă a Veronicăi în viața și opera eminesciană.
 
„În afară de concepţiunea lui maladivă, de precocitatea lui caracteristică, de zguduirea cu adânci repercusiuni ce-a suferit-o din cauza firii lui sensitive, refractare şi inadaptabile, mai este de observat un fapt care a intipărit urme trainice în viaţa şi opera lui Eminescu: e apariţia luminoasă a poetei Veronica Micle, femeia blondă, frumoasă, inteligentă, simpatică, «visul lui de aur», care mai mult ca oricine l-a iubit, l-a înţeles, l-a mângâiat, i-a fost ca o «icoană de lumină în pervazul negru al vieţii».”
#Odiseea editării Poeziilor lui Eminescu în prima sută de ani. 1884-1984“
#Pericle Martinescu
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Sursa foto: ilustraţie din volumul „Odiseea editării Poeziilor lui Eminescu în prima sută de ani. 1884-1984“,de Pericle Martinescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii