Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Docherii isi reunesc fortele la Rotterdam

ro

25 Sep, 2003 00:00 1042 Marime text

Zilele acestea, Comisia Europeana are in dezbatere o initiativa legislativa privind desfiintarea meseriei de docher * Activitatea de incarcare-descarcare din terminalele de containere se doreste a fi suplinita de catre marinarii de la bordul navelor * Sindicatele internationale se pregatesc de manifestatii si actiuni de protest * Vineri, 10.000 de docheri din 11 tari ale Europei vor fi prezenti la Rotterdam, gata pentru declansarea unui protest de mare amploare * Din Constanta vor pleca 15 reprezentanti ai docherilor

Cu ceva timp in urma, Comisia Parlamentara Europeana a initiat un proiect de lege prin care activitatea docherilor care activeaza in terminalele de containere va fi suprimata si inlocuita de forta de munca a navigatorilor aflati la bordul navelor portcontainer. In urma cu doua saptamani, la Bruxellles, Comisia Parlamentara Europeana s-a reunit in vederea dezbaterii acestei legi. Dupa cum am mai spus, initiatoarele ideii au fost cateva influente organizatii internationale de armatori care, in colaborare cu producatorii de marfuri ce fac obiectul tranzitului maritim international, au decis ca ar fi mai rentabila si mai profitabila desfiintarea verigii desemnate de categoria profesionala a docherilor. In principal, sunt vizati docherii care activeaza in majoritatea terminalelor de containere din lume, deoarece se considera ca manipularea acestei categorii de marfa poate fi efectuata cu usurinta, si fara prea mari cheltuieli, de catre marinarii aflati la bordul navelor portcontainer. Daca decizia care va luata la Bruxelles vizavi de viitorul meseriei de docher va avea aspect negativ, atunci lucratorii din aproape toate marile porturi europene, reuniti in portul Rotterdam, vor declansa ample manifestatii de protest. Totodata, vor fi organizate actiuni revendicative specifice si in toate porturile lumii unde transportul containerizat reprezinta peste 90% din activitatea acestora. La Constanta, liderul FNSP, Gheorghe Caraiani, va organiza o manifestatie cu caracter solidar cu actiunile organizate in Belgia. In porturile din Boston si New York, in timpul grevelor docherilor din terminalele de containere organizate in cursul anilor trecuti, lipsa priceperii si a experientei marinarilor care au intentionat sa efectueze operatiuni de incarcare sau descarcare containere a determinat producerea unor accidente grave de munca si mari pagube materiale. In scopul de a sensibiliza factorii de decizie vizavi de situatia critica in care se afla acum docherii, in urma cu doua saptamani, in Portul Constanta, liderii sindicatelor portuare au organizat un miting de protest. Luni, 29 septembrie, data scadenta a discutiilor de la Bruxelles, va reprezenta la nivel international o zi fierbinte, asta privind din prisma faptului ca factorii raspunzatori vor lua o decizie negativa vizand meseria de docher.

Miscarea sindicala europeana este in fierbere

Daca porturile lumii vor fi sau nu paralizate de grevele si manifestatiile docherilor, vom sti cu siguranta lunea viitoare, cand reprezentantii docherilor din Romania si-au anuntat participarea la eventualele manifestatii de protest. In scopul alinierii la pozitia comuna a tuturor reprezentantilor sindicatelor internationale ale docherilor, vineri, 26 septembrie, un grup format din 15 membri ai Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare Constanta vor pleca la Rotterdam in vederea participarii, alaturi de alte cateva mii de docheri straini, la mitinguri si manifestatii de protest care au fost programate sa fie declansate in primele momente dupa anuntarea deciziei Comisiei Parlamentului European. Organizatia Europeana a Transportatorilor ETF a remis ieri la sediile sindicatelor portuare FNSP si SLN un comunicat de solidaritate prin care ETF face cunoscut ca la Rotterdam vor fi prezenti peste 10 mii de docheri pregatiti de manifestatii. Vor fi prezenti trei mii de docheri din Belgia, 700 din Cipru si Franta, 300 din Germania, 90 din Romania, Malta si Portugalia, 90 din Spania, trei mii din Olanda si 100 din Anglia. Lor li se vor alatura si cinci delegati ai federatiei docherilor din Statele Unite (ILWU). Dupa toate semnalele, se pare ca inceputul saptamanii viitoare se anunta foarte fierbinte si agitat pentru autoritatile belgiene din portul Rotterdam, deoarece Parlamentul European se arata insensibil fata de starea de fapt cu care se confrunta acum docherii de pe continent.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii