Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doctorii de la Armonia Hospital oferă sfaturi Pot rămâne însărcinate femeile cu uter retrovers?

ro

15 Dec, 2022 00:00 3486 Marime text
sursă foto - Pixabay.comUnele femei se lovesc de faptul că li se spune că au uter retrovers, iar din start acestea spun că nu pot rămâne însărcinate, fără să își întrebe medicul ginecolog. Dr. Dumitru Smovcin, medic specialist obstetrică-ginecologie la Armonia Hospital oferă câteva sfaturi în acest sens.
 
„Încă de la început aș dori să clarificăm un aspect. Uterul retrovers nu este o boală, ci mai degrabă o anomalie de poziționare a uterului. Din fericire, uterul retrovers nu ridică niciun fel de probleme nici că să rămâi însărcinată, nici că să duci la termen o sarcină. Multe dintre femei nici măcar nu știu că au uter retrovers până la un consult ginecologic și uneori poate cauza un anumit disconfort în timpul actului sexual, dar nu mereu”, precizează medicul.
 
Un uter retrovers este un uter care se înclină posterior și nu anterior, cum se întâmplă în mod normal. În mod obişnuit, uterul este aşezat în continuarea vaginului, într-o poziţie uşor înclinată spre în faţă, deasupra vezicii urinare. El este susţinut de ligamente ce îi împiedică coborârea spre vagin şi îi lasă o anumită flexibilitate – în timpul unui ciclu menstrual, uterul îşi poate schimbă puţin poziţia.
 

Simptome

„De multe ori uterul retrovers nu are simptome și nici nu necesită intervenție medicală. Atunci când apar, cele mai des întâlnite simptome în cazul uterului retrovers sunt durerile în timpul actului sexual (dispareunie) și durerile în timpul menstruatiilor (dismenoree).
 
Bineînțeles că aceste simptome nu reprezintă o regulă a uterului retrovers și de aceea este nevoie de un examen medical de specialitate care să poată pune un diagnostic precis și să hotărască cea mai bună abordare. Femeile care suferă de dureri în timpul sexului sau alte simptome ar trebui să se prezinte la medic. Aceste simptome pot fi un semn al altor afecțiuni mai grave, iar medicul poate efectua teste specific”, mai punctează dr. Dumitru Smovcin.

 
Cauzele uterului retrovers
 

În cele mai multe dintre cazuri, uterul retrovers este congenital, dar pot există și alți factori care duc la modificarea poziției acestuia în timp. Iată câțiva dintre cei mai importanți:

  • Sarcina în care ligamentele și-au pierdut elasticitatea, iar după naștere acestea nu au mai putut susține uterul.

  • Un fibrom care trage uterul înapoi (spre coloana), fapt des întâlnit mai ales după împlinirea vârstei de 40 de ani.

  • Intervențiile chirurgicale în zona sacrală sau pelviana

  • Endometrioza

  • Infecțiile cronice în zona pelviana

Diagnostic
 

„Nu sunt necesare investigații laborioase pentru punerea diagnosticului de uter retrovers, ecografia transvaginala fiind elocventă pentru această condiție. Poate fi ușor detectat și în timpul unui examen pelvin de rutină. Medicul va efectua un examen fizic pentru a simți și palpa colul uterin”, mai puncteză medicul specialist.

 

Uterul retrovers și fertilitatea

 

O femeie cu un uter retrovers poate avea copii la fel ca o femeie cu un uter antevers. În cele mai multe cazuri, un uter retrovers nu este considerat a fi o cauza de infertilitate, deși dacă toate celelalte complicații posibile au fost excluse, un specialist în fertilitate poate recomanda proceduri chirurgicale pentru a rectifica poziția uterului.
 
„Abilitatea spermatozoizilor de a ajunge în uter nu are nimic de-a face cu poziția sa. A avea un uter retrovers poate fi o variație anatomică normală, la fel ca și culoarea ochilor sau a părului.

Cele mai multe sarcini în care femeia are uterul retrovers nu trebuie să reprezinte motiv de îngrijorare, fătul dezvoltându-se fără pericol în cavitatea uterină.



În mod normal, în luna a 3-a de sarcina, uterul se îndreaptă și întră în abdomen. Dacă uterul rămâne încarcerat în cavitatea pelvina, femeia poate acuza dureri abdominale și dificultăți la urinare. Această complicație necesită monitorizarea sarcinii, deoarece există un risc crescut de avort spontan.

Multe femei sunt îngrijorate de faptul că uterul retrovers ar putea avea influențe negative asupra sarcinii. De cele mai multe ori poziția retroversa a uterului nu influențează în nici un fel sarcina, uterul ajungând într-o poziție normală sarcinii datorită greutății fătului în dezvoltare”, a mai spus dr. Dumitru Smovcin.
 

Tratament

 
Nu există tratament medicamentos pentru uter retrovers. Dacă femeia are probleme, cum ar fi dificultăți la urinare sau eliminarea scaunelor, precum și dureri în timpul actului sexual, pot fi indicate o serie de tratamente.
 
„În cazuri excepţionale, când actul sexual determină dureri foarte mari, se poate apela la manipulare manuală sau la intervenţie chirurgicală. Tratamentul ar trebui să vizeze identificarea și tratarea cauzelor care stau la baza, cum ar fi aderențe sau fibroame. Dacă aveți simptome sau sunteți preocupată de afecțiune, discutați opțiunile de tratament cu medicul. Se pot face exerciții ”genunchi-piept” sau se poate plasa un dispozitiv numit pesar, însă doar la recomandarea medicului. În cazuri excepționale, dacă femeia suferă de dureri foarte mari la contact sexual, se poate vorbi de tratament chirurgical sau repoziționare manuală. Recomand fiecarei femei care și-a început viața sexuală să meargă la un medic specialist ginecolog, pentru un examen medical. În acest fel se pot descoperi eventualele situații care cer atenție și abordare specială”, a mai precizat dr. Dumitru Smovcin, de la Armonia Hospital.

 

Citește și:


Sprijin pentru viitoarele mămici! Școala Mamei și îngrijirea postpartum la ARMONIA Hospital

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii