Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 03 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Document Amnistia fiscală 2024. Anularea unor obligaţii fiscale principale în cazul persoanelor fizice

ro

03 Sep, 2024 10:12 176 Marime text
Ministerul Finanţelor a făcut public marţi proiectul de OUG referitor la facilităţile fiscale la plata datoriilor către bugetul de stat şi bonificaţia de 3% pentru contribuabilii care îşi plătesc la timp taxele, creanţele bugetare neîncasate la termen find estimate la 71,8 miliarde de lei. MF mizează pe faptul că va fi încasată suplimentar la bugetul general consolidat suma de aproximativ 9 miliarde de lei, din care se scade impactul bonificaţiei, evaluat la 1,1 miliarde de lei, rezultând un impact net al măsurii de acordare a facilităţilor fiscale de 7,9 miliarde de lei.

Documentul poate fi consultat în secțiunea „Documente”.

O facilitate fiscală prevede ca în cazul debitorilor, persoane fizice, inclusiv cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, stinse în procent de 50% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, să se acorde:

- anularea unui procent de 50 % din obligaţiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Prin această măsură fiscală se are în vedere impulsionarea achitării voluntare de către contribuabili persoane fizice, a obligaţiilor fiscale cu o valoare nesemnificativă, ţinând cont de faptul că statul român trebuie să-şi axeze atenţia asupra celor care prezintă un risc fiscal ridicat de neplată din perspectivă bugetară.

În acest context, la data de 31 iulie 2024, un număr de 705.432 contribuabili persoane fizice, înregistrează obligaţii fiscale principale restante sub plafonul de 5.000 lei, în cuantum de 0,6 mld. lei, din care 0,45 mld. lei reprezintă obligaţii fiscale principale, iar 0,15 mld. lei reprezintă obligaţii fiscale accesorii.

Citește și

Premierul Ciolacu asigură persoanele cu dizabilități - „Nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii