Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea sportului românesc S-a stins din viață Ion Țuțuianu, fost jucător și selecționer al naționalei de rugby

ro

17 Jul, 2024 15:21 268 Marime text




 
  • Ion Țuțuianu, fost jucător și selecționer al naționalei de rugby, s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani, conform anunțului făcut de Federația Română de Rugby, miercuri, într-un comunicat pe site-ul oficial.

Ion Țuțuianu s-a născut pe 5 martie 1939, în localitatea ialomițeană Bordușelu, și a fost „o figură reprezentivă a rugby-ului românesc și a clubului Dinamo, de care se leagă aproape în totalitate cariera lui sportivă, atât ca jucător, cât și ca antrenor”.
 
 
Federația Română de Rugby își exprimă regretul față de dispariția fostului mare jucător și antrenor, Ion Țuțuianu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
 
În 1971 regretatul sportive a jucat  în campionatul Franței unde evoluează pentru Mauleon, în liga a doua, cu care promovează în prima ligă, fiind decretat al zecelea jucător din Franța pe acest post.

În 1973 revine în țară, la Dinamo unde joacă încă un an, după care își face retragerea ca jucător și face pasul către antrenorat, pregătind echipa din Ștefan cel Mare până în 1987, câștigând două campionate naționale. Își continuă cariera de antrenor la echipa Contactoare din Buzău, în Divizia A, între 1987-1989, cu care câștigă Cupa României.

A antrenat apoi, pe rând la Energia București, Gloria București, echipă pe care o și promovează în Divizia A, apoi trece în Franța unde pregătește pe Saumur, după care revine în țară, la Metrorex, și pe aceasta promovând-o în Divizia A, încheindu-și activitatea de antrenor la Precizia Săcele în 1999.

A evoluat pentru echipa națională a României din 1960 până în 1973, fiind prezent în 37 de meciuri, dintre care 10 împotriva Franței, câștigând de două ori la București. Timp de un an a fost și antrenor al echipei naționale între 1988-1989, după care în 1999 a fost din nou numit antrenor al primei reprezentative, cu care în anul 2000 a câștigat Cupa Europeană a Națiunilor.
 
A fost membru al Biroului Federal al Federației Române de Rugby, președinte al Comisiei de Relații cu Comitetele Regionale.
 
 
 
 
Citește și
 
Doliu în boxul din RomâniaFostul sportiv Marian Velicu a murit la 47 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii