Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 06 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în sportul românesc S-a stins din viață prima medaliată olimpică la gimnastică, Sonia Ivan

ro

06 Sep, 2024 19:29 204 Marime text
Sursa foto: Pixabay



 
  • Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială la gimnastică a României, a murit în Franța, unde locuia de câțiva ani, a anunțat vineri Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).
„Drum lin, Sonia Iovan! Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României. (...) Acum, s-a stins în Franța, unde locuia de ani buni. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis vineri după-amiaza COSR, potrivit știripesurse.ro.

Conform sursei citate, Sonia Iovan a început să practice gimnastica artistică la Cluj, după care a activat la Clubul Știința, din București, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi.

„A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1956, la JO de la Melbourne, alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, a făcut parte din formația care a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului și a cucerit prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești. Performanța a reeditat-o în 1960, la JO de Roma, alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătăsoiu. În 1964, la JO de la Tokyo, s-a clasat pe locul 6 cu echipa și pe 14 la individual compus.
La ediția din 1958 a CM, la Moscova, a făcut parte din echipa care a cucerit bronzul, prima medalie mondială obținută pe echipe din istoria gimnasticii românești”, anunță COSR.

 
Sonia Iovan a participat la trei ediții ale Campionatelor Europene, desfășurate la început sub denumirea de Cupa Europei. În 1957, la București, a cucerit argintul la bârnă și două medalii de bronz, la individual compus și sărituri. În 1959, la Cracovia, a obținut medaliile de argint la sol și de bronz la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul 8 la individual compus.

În perioada 1966 – 1967, a fost antrenor federal, iar după absolvirea Institutului de Cultura Fizică (ICF) a parcurs toate treptele didactice, ajungând profesor universitar, șefa catedrei de educație fizică și sport de la Academia de Științe Economice. În 1997, a fost solicitată să lucreze la Institutul de Educație Fizică din Liban.
 
 
Citește și
Gimnastele de la Clubul Sportiv Victoria Cumpăna strălucesc la prima ediție a Turneului Internațional Cumpăna Trophy (FOTO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii