Dosarul Retrocedărilor U.A.T. Municipiul Constanța a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului
Dosarul Retrocedărilor: U.A.T. Municipiul Constanța a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului- În cele șase dosare inițiate de municipalitate sunt implicați mai mulți pârâți.
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța : „Sunt dator să protejez patrimoniul orașului Constanța”,
U.A.T. Municipiul Constanța, legal reprezentată de primar, Vergil Chițac, a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în Dosarul Retrocedărilor .
Astfel, pe 1 aprilie 2021, au fost depuse la Tribunalul Constanța 6 cereri de chemare în judecată prin care se solicită instanței obligarea pârâților la plata sumei de 11.733.999 dolari și 11.011.021,40 euro reprezentând o parte a prejudiciului cauzat patrimoniului UAT MUNICIPIUL CONSTANȚA, constatarea nulității absolute a mai multor contracte de vânzare cumpărare, precum și rectificarea mai multor cărți funciare în sensul radierii pârâților din cărțile funciare și intabularea dreptului de proprietate al UAT Municipiul Constanţa.
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Am depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat orașul bucată cu bucată. Am făcut acest pas pe care defuncta administrație a refuzat să-l facă pentru a-și proteja capii și acoliții. Am încredere că justiția ne va da și de această dată dreptate și vom recupera prejudiciul cauzat.”
În cele 6 dosare inițiate de municipalitate sunt implicați mai mulți pârâți, printre care menționăm: Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Cristian Talpău, Ciocăneanu Constantin, Barbu Paraschiva, Georgică Giurgiucanu, Dragoș Săvulescu, Cristian Borcea, APV Media Turism SA sau Nisipuri SRL. Pe bunurile pârâților, instanța a dispus, de asemenea, măsura sechestrului asigurator pentru recuperarea prejudiciului.
În Dosarul Retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată și săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, alături de alți 31 de inculpați, funcționari publici, oameni de afaceri, notari și evaluatori.
Prin Decizia nr 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța a dispus desființarea totală sau parțială a mai multor dispoziții emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum și a altor înscrisuri reținându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.
De asemenea, instanța a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor cercetate în cadrul acestui dosar, în sensul revenirii unor terenuri (unele libere de sarcini, iar altele cu sarcini, inclusiv construcții, cu unul sau mai multi proprietari) în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale municipiul Constanta.
Sursă foto: Primăria Municipiului Constanța
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp