Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DP World, 20 de ani de activitate în România! Investiții masive în Portul Constanța. „Standardele ridicate în ceea ce privește operarea sunt reflexia nevoilor clienților noștri”

ro

16 May, 2024 11:38 1286 Marime text
  • DP World a investit în România peste 250 de milioane de euro, începând din 2004, sumă incluzând și granturi din partea Uniunii Europene, dintre care un procent important destinat operațiunilor din Constanța.
  • Încă 50 de milioane de euro vor fi investite într-o nouă platformă multi-transport în Constanța, care se va deschide în 2025.
  • Operațiunile DP World la Constanța cresc la cca. 810.000 mp.
  • „România este o economie dinamică și bine poziționată pentru a beneficia de creșterea sectorului nearshoring și a producției”, a punctat Rashid Abdulla, CEO și Managing Director, DP World Europe
 
DP World a organizat un eveniment de amploare, marcat atât de aniversarea a 20 de ani de activitate în România și Portul Constanța, cât și de finalizare a două investiții masive la Marea Neagră.
 
Constanța, cel mai mare port de containere de la Marea Neagră, găzduiește acum două noi facilități în urma unei investiții de 65 milioane de euro: un terminal cargo de cinci hectare pentru mărfuri grele, voluminoase și complexe și un nou terminal „roll-on, roll-off” (RO-RO) care va gestiona până la 80.000 de vehicule pe an în perioadele de vârf. Încă 50 de milioane de euro vor fi investite într-o nouă platformă multi-transport în Constanța, care se va deschide în 2025. A treia unitate nou lansată de DP World se află la Aiud, în inima industrială a României, care acum găzduiește un nou hub logistic intermodal de 8 hectare ce leagă transportul rutier cu cel feroviar, în urma unei investiții de 21 de milioane de euro.
 
 
DP World a investit peste 250 de milioane de euro în România, începând din 2004, suma incluzând și granturi din partea Uniunii Europene. La evenimentul de pe 15 mai 2024, au participat lideri ai autorității centrale – prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, dar și liderii DP World - Sultan Ahmed bin Sulayem, Chairman și CEO DP World, Rashid Abdulla, CEO și Managing Director, DP World Europe, Cosmin Cârstea, CEO DP World România.


 
Cosmin Cârstea, CEO DP World România a afirmat: „Standardele ridicate în ceea ce privește operarea sunt reflexia nevoilor clienților noștri. În 2019 am extins contractul de închiriere cu încă 30 de ani, este anul în care am lansat un nou program de investiții. Estimăm ca rezultatul investițiilor va aducea rezultat nu doar României, ci pentru întreg arealul SE Europei (…) Cele mai recente investiții ale DP World în România vor crește fluxurile de marfă din țară cu aproximativ două milioane de tone pe an. Credem că, prin această investiție, DP World Constanța își va consolida semnificativ poziția de unul dintre cele mai importante hub-uri de containere și RO-RO din Europa Centrală și de Est, asigurând cea mai mare parte a comerțului UE cu Turcia și Asia Centrală. Pentru a ajuta acest lucru, intenționăm să deschidem și un centru de excelență pentru servicii în Balcani, facilitând comerțul pentru țările din jurul României”.
 
„Am muncit foarte mult pentru a realiza tot ce avem în prezent. Trebuie să menționez că ne-am schimbat în acești 20 de ani. Lumea nu mai este la fel. Portul Constanța este cel mai conectat port și este portul care are mai multe posibilități decât altele. Putem face foarte multe la nivel local, dar ceea ce putem face în afara acestuia este mai important. Eram o companie mică, dar astăzi suntem o companie mare. Operăm și investim în 146 de locații și peste 80 de terminale maritime. Suntem cei mai buni în manipularea mărfurilor, fiind foarte rapizi”, a punctat Sultan Ahmed bin Sulayem, Chairman și CEO DP World.


 
Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor în România, a adăugat: „Guvernul României salută cea mai recentă investiție a DP World în infrastructura logistică a României. DP World este un partener puternic al României, de douăzeci de ani. Portul Constanța a deschis România către noi piețe și oportunități comerciale, a oferit locuri de muncă stabile și calificate și a catalizat dezvoltarea unei serii de business-uri adiacente. (...) Aș vrea să subliniez ca Emiratele Arabe Unite sunt un partener apropiat. Noul terminal RO-RO va deservi fluxul de mărfuri venit din Turcia, dar și din Georgia, dar care nu se vor opri doar în Romaânia sau țările vecine, dar vor ajunge și în centrul Europei când va fi operaționalizat coridorul feroviar”.
 
Rashid Abdulla, CEO și Managing Director, DP World Europe, care și-a început cariera în poziția de Manager al DP World România în 2004, a declarat: „România este o economie dinamică și bine poziționată pentru a beneficia de creșterea sectorului nearshoring și a producției. DP World așteaptă cu nerăbdare să își consolideze prezența pe plan local și să implementeze noile investiții pentru a sprijini România, deoarece aceasta joacă un rol tot mai important în comerțul și creșterea economică din regiune”.
 
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României a punctat: „ Sunt douăzeci de ani care a însemnat investiții majore. Sunt 20 de ani și investiții de peste 200 milioane de euro care au însemnat mult pentru România. DP world contribuie la transformarea Portului Constanța la un principal hub la Marea Neagră. Sunt convins ca operaționalizarea terminalului RO-RO va facilita activitatea portului din Constanța”.
 
 
Evoluția DP World
 
DP World în România și-a crescut volumele de containere de cinci ori în primii patru ani de funcționare, ceea ce a condus la venituri fiscale substanțiale pentru autoritățile române. În 2004, DP World avea 220 de angajați la Constanța, dintre care 40% sunt încă în companie. Odată cu adăugarea de cca. 100 locuri de muncă create de noile facilități, numărul de angajați ai DP World România va crește la cca. 700 în 2024.
 
Parcursul DP World în România
 
  • 2004 – Operarea primei nave DP World la Constanța. DP World operează o cotă de 322.000 mp a portului. Portul Constanța, în ansamblu, gestionează aproximativ 250.000 de TEU anual.
  • 2008 – DP World atinge un volum record – aprox. 1,2 milioane de TEU la Constanța.
  • 2019 - Prelungirea contractului de concesiune a terminalului cu încă 30 de ani.
  • 2020 - Diversificarea operațiunilor, începerea investițiilor; crearea noii entități DP World Logistics România.
  • 2024 - Inaugurarea terminalului RO-RO, deschiderea terminalului de marfă cargo, începerea lucrărilor la încă 12 hectare de platformă pentru activități logistice în Portul Constanța, deschiderea terminalului multimodal din Aiud. Operațiunile DP World la Constanța cresc la cca. 810.000 mp.
 
DP World a investit în România peste 250 de milioane de euro, începând din 2004, sumă incluzând și granturi din partea Uniunii Europene, dintre care un procent important destinat operațiunilor din Constanța. DP World Constanța se va dezvolta în cel mai important hub de containere și RO-RO din Europa Centrală și de Est, asigurând cea mai mare parte a comerțului UE cu Turcia și Asia Centrală. Mărfurile care vor veni pe mare vor fi operate într-un terminal neutru dpdv al amprentei de carbon și transportate în continuare pe uscat, folosind, în principal, trenuri și șlepuri, cu un impact total minim asupra mediului.


 
 
Despre DP World

 
Comerțul este elementul vital al economiei globale, creând oportunități și îmbunătățind calitatea vieții oamenilor din întreaga lume. DP World îmbunătățește fluxul comercial mondial, schimbând ceea ce este posibil pentru clienții și comunitățile pe care le deservim la nivel global.
 
Cu o echipă dedicată, diversă și profesionistă de peste 108.000 de angajați din 74 de țări și șase continente, DP World duce comerțul mai departe și mai rapid către un lanț de aprovizionare fără întreruperi, potrivit pentru viitor.
 
Ne transformăm și integrăm rapid afacerile - porturi și terminale, servicii maritime, logistică și tehnologie - și unim infrastructura noastră globală cu expertiza locală pentru a crea soluții de lanț de aprovizionare end-to-end mai puternice și mai eficiente, care pot schimba modul în care întreaga lume face comerț.
 
În plus, remodelăm viitorul investind în inovare. De la sistemele de livrare inteligente la stivuirea automată în depozite, suntem în avangarda tehnologiei disruptive, împingând sectorul către modalități mai bune de tranzacționare, minimizând întreruperile de la linia de producție până la ușa clientului.

 
Citește și

DP World stimulează comerțul European prin investiții de peste 130 milioane de euro în România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii