Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Claudia Grigorov, medic specialist endocrinolog Heka Hospital, despre infertilitate. Cauze și tratament (VIDEO)

ro

28 Nov, 2022 00:00 3623 Marime text
Sursă foto - Pixabay.com
  • În ediția de astăzi, prezentăm câteva date despre infertilitatea cuplurilor, alături de dr. Claudia Grigorov, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Heka din Constanța
 
Timpurile recente au atestat că multe cupluri de pe Pământ se confruntă cu probleme de fertilitate, în egală măsură femeile, cât și bărbații. Doar 10% din cazurile de infertilitate au o cauză necunoscută.
 
Femeile trebuie să viziteze un medic dacă nu reuşesc să rămână însărcinate în decurs de un an, indiferent de vârstă. Chiar dacă pacienta este tânără, trebuie examinat dacă rezerva ovariană a femeii este bună, deoarece pot exista cauze genetice care să determine menopauza precoce. Acest lucru poate fi realizat printr-o simplă analiză de sânge. De asemenea, în cazul bărbaţilor este indicat să se asigure că volumul de material seminal este normal prin efectuarea spermogramei. Iar în multe situații, infertilitatea de cuplu poate fi rezolvată prin tratament în urma unui consult la endocrinolog.
 
În ediția de astăzi, prezentăm câteva date despre infertilitatea cuplurilor, alături de dr. Claudia Grigorov, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Heka din Constanța.
 
 
„Numele meu este Claudia Grigorov, sunt medic specialist endocrinolog și astăzi aș vrea să vă vorbesc puțin despre unul dintre cele mai întâlnite subiecte în practica de zi cu zi la cabinet. Este vorba de infertilitatea, boala care doare după cum spun eu. Ocupă locul cinci în topul dizabilităților la nivel global și se caracterizează despre incapacitatea unui cuplu de a concepe după un an de relații sexuale regulate, bineînțeles, în absența unei metode de contracepție.
 
Ca și procent, infertilitatea se datorează 30% factorilor feminini, 30% factorilor masculini, putem observa că procentul este unul asemănător și la femei și la bărbați, 30% sunt de cauză mixtă și 10% sunt de cauză necunoscute. Cauzele endocrine ale infertilității feminine sunt de obicei datorate tulburărilor de ovulație, care sunt cele mai frecvente cauze și se întâlnesc cel mai des în cadrul sindromului de ovare polichistice, care este cea mai întâlnită patologie în rândul femeilor tinere, în insuficiența ovariană primară – atunci când ovarul nu secretă suficienți hormoni pentru a asigura o ovulație sănătoasă, în insuficiența de fază luteală, atunci când a doua fază a ciclului menstrual nu se secretă destul progesteron, în afecțiunile tiroidiene, în hiperprolactinemie, care este secreția în exces a unui hormon numit prolactină de către hipofiză, care este considerată glanda stăpân a întregului organism.
 
Cauzele endrocrine ale infertilității masculine sunt reprezentate de: afecțiuni tiroidiene, disfuncții erectile, insuficiență testiculară – atunci când testiculul nu produce destul testosteron pentru a asigura o spermogramă normală și alte sindroame. În cazul infertilității de cuplu, obligatoriu ambii parteneri trebuie evaluați. Evaluarea din punct de vedere feminin, endrocrinologic cuprinde o amnaneză cu istoricul medical complet al pacientei, date despre ciclul menstrual, date despre eventuale sarcini anterioare, și un profil hormonal complet, care să evalueze funcția tiroidiană, axul hipofizo-ovarian, dozarea hormonilor de tip masculin. În cazul bărbaților, evaluarea cuprinde o spermogramă – o spermogramă normală, de obicei, exclude ca și cauză a infertilității partea masculină, și profil hormonal care să ateste funcția tiroidiană, funcția hipofizei și funcția testiculară.
 
În cazul ambelor sexe, un impact major asupra fertilității în reprezintă obezitatea, stresul, fumatul, consumul de alcool sau de droguri. Tratamentul în ambele cazuri depinde de fiecare pacient în parte, de tipul și de cauza infertilității, și de obicei necesită un consult multidisciplinar – endrocrinolog, ginecolog, urolog, hematolog și așa mai departe. Ideal este ca atunci când ne confruntăm cu probleme de fertilitate, să efectuăm și un consult endocrinologic deoarece infertilitatea poate ascunde o cauză endocrină, iar tratamentul să fie relativ de scurtă durată și foarte eficient. Pentru asta vă aștept oricând în cadrul Spitalului Heka!”, a precizat  Dr. Claudia Grigorov, medic specialist endocrinolog în cadrul Heka Hospital.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii