Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:40 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, în misiune de combaterea minelor marine din Marea Neagră

ro

19 Sep, 2024 12:03 442 Marime text
Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” participă la a doua activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră. 

Potrivit Forțelor Navale Române, dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” a plecat joi, 19 septembrie, din portul militar Constanța pentru a participa, în perioada 20-29 septembrie, la cea de-a doua activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA (Mine Countermeasures Black Sea Task Group – MCM BS TG).

„Din compunerea grupării navale fac parte nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, în calitate de navă comandant, și vânătorul de mine M-270 AKÇAY ale Forțelor Navale ale Turciei, vânătorul de mine M-33 STRUMA din partea Forțelor Navale ale Bulgariei și dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” al Forțelor Navale Române. Tot în cadrul celei de-a doua activări, Forțele Navale Române participă cu ofițeri în statul major al grupării.

Pe timpul misiunii, gruparea navală va face escale în porturile Burgas din Bulgaria și Eregli din Turcia, pentru refacerea capacității de luptă. Totodată, în perioada 25-27 septembrie, navele din cadrul grupării vor participa la exercițiul multinațional NUSRET 24, organizat de Forțele Navale ale Turciei, la care vor desfășura misiuni de asigurare a traficului maritim împotriva amenințării minelor marine derivante. La exercițiu, va participa puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” care, din luna iunie, a preluat pentru a doua oară în ultimii patru ani comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two). De asemenea, la exercițiul NUSRET, Forțele Navale Române participă și cu o echipă de scafandri specializați în lupta împotriva dispozitivelor explozive (EOD) de la Centrul 39 Scafandri“ - au precizat reprezentanții Forțelor Navale Române.


Echipajul dragorului maritim 30 ,,Sublocotenent Alexandru Axente” este format din 74 de militari și este comandat de locotenent-comandorul Ioan Moldovan.

La data de 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima comandă a grupării este asigurată de Turcia, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în primele șase luni ale anului 2025 să fie preluată de Bulgaria, iar în a doua jumătate a anului de către Forțele Navale Române.

Citește și: 

Forțele Navale din Bulgaria, România și Turcia cooperează pentru lupta împotriva minelor din Marea Neagră
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii