Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:30 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drama care naşte alte drame Averea celebrului manechin Melek Amet, confiscată la Constanţa pentru a doua oară

ro

23 Oct, 2012 21:55 20167 Marime text

melek_1.jpgDeşi a avut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din 2006 prin care trebuia să intre în posesia a 50 de hectare de teren din Palazu Mare, familia ei nu a primit nimic din bunurile confiscate de comunişti

Ultima dorinţă a lui Melek, celebrul manechin al anilor '80 a fost aceea de a construi o clinică unde să fie trataţi bolnavii de cancer, boală care i-a adus sfârşitul în urmă cu patru ani.

Lupta pentru recuperarea averii tatălui ei Amet Gemal Seidgean, marele moşier al Constanţei, a început-o Melek, apoi a continuat-o mama sa Gevercan Amet, căreia toţi îi zic „Neni".

melek_2.jpg„Ultima dorinţă a fiicei mele a fost să ridice o clinică de oncologie şi vreau să-i îndeplinesc această dorinţă. Vreau să fac o clinică şi care să-i poarte numele. Mie nu-mi trebuie bani, nu am ce să mai fac cu ei. Nu mi-au plăcut niciodată banii!", spune, cu lacrimi în glas Neni. Melek a fost singurul ei copil. La scurt timp i-a murit şi soţul. Apucase fostul mare moşier să vadă primul titlu de proprietate. Era vorba de 10 hectare de teren confiscate de comunişti. După câteva luni a murit. Moştenitorii lui nu au mai reuşit să câştige nicio bătălie cu instanţa de judecată sau cu Primăria Constanţa.

Pe urmele averii

Amet Gemal s-a născut în Medgidia. Toată averea şi-a făcut-o din comerţ. Avea mai multe prăvălii. Încet - încet a cumpărat teren după teren şi casă după casă, reuşind să stângă o adevărată avere.

Soţia sa abia dacă mai ştie numărul acestora: opt hectare pe malul Lacului Siutghiol, 50 în zona Palazu Mare, 1/5 din casa de pe strada Cuza Vodă, nr. 100, 1/5 din construcţia şi terenul situat pe strada Ştefan cel Mare nr. 119, 4,5 hectare din terenul intravilan situat în zona Campusului Universitar.

În baza unor documente eliberate de Arhivele Statului s-au făcut mai multe cereri de revendicare a caselor şi terenurilor şi s-au introdus acţiuni în instanţă. În anii `40, toată averea i-a fost confiscată de comunişti, iar el a fost trimis să muncească la canal.

S-a îndrăgostit de o învăţătoare

În anul 1958 s-a îndrăgostit de frumoasa învăţătoare Gevercan. „Ne-am cunoscut la şcoală, eu eram învăţătoare", începe să povestească mama lui Melek, care s-a născut la Poarta Albă. „El a venit la şcoală împreună cu un inspector. I-a plăcut de mine. Eu nu ştiam ce avere are, însă s-a îndrăgostit nebuneşte de cel care avea să-i fie soţ până la sfârşitul vieţii sale. Deşi era mai mare cu 20 de ani decât ea, s-au respectat şi s-au iubit foarte mult. La câţiva ani după căsătoria lor a venit pe lume Melek, cea care avea să devină cel mai cunoscut manechin al anilor `80. Din păcate, singurul lor copil a sfârşit mult prea devreme, la doar 49 de ani, fiind răpusă de o cruntă boală: cancerul. „Aici, la spital, toată lumea este slăbită, fără păr, dar cu încrederea că nu vor muri. Tuturor ne este mai dragă viaţa decât lăsăm să se vadă. Oare ce am făcut să fim pedepsiţi aşa? Unde am greşit, Doamne? Măcar dacă am mai avea timp să le cerem iertare tuturor oamenilor pe care i-am rănit" - aceasta este mărturia cutremurătoare din jurnalul fostului manechin făcută publică în emisiunea „Doamne de poveste".

„Ca o minge m-au aruncat de colo - colo"

Deşi boala îi măcina trupul, a luptat foarte mult pentru ca tatăl său să apuce să se bucure de ceea ce i-a aparţinut demult. După ce ea a murit, mama sa a continuat lupta. Bătrâna bate lunar drumul de la Bucureşti la Constanţa pentru a fi prezentă la termenele de judecată. Următoarea înfăţişare a fost stabilită pe data de 5 noiembrie. Foarte rar a apelat la serviciile unui avocat, susţinându-şi singură cauza. Spune că de la Primăria Constanţa nu a primit niciodată vreun răspuns la cererile ei de revendicare a terenurilor intravilane şi a caselor din centrul oraşului. „Nu m-au mai primit în primărie. Am depus memorii şi pe Ecaterina Varga. Ca pe o minge m-au aruncat de colo - colo. S-a construit pe terenul soţului meu Complexul Studenţesc. Pentru cele 50 de hectare am avut hotărâre definitivă. Expertul m-a ţinut vreo patru ani. Iar pentru cele 50 de hectare s-au dat alte titluri de proprietate la alte persoane care nu au avut în zonă terenuri, iar celui care fost proprietar nu i-a dat nimic", spune femeia.

Cum se moare cu dreptatea în mână

Avocatul familiei, Geli Omar, care a preluat dosarul de curând, spune că deşi a fost emisă pe 12 septembrie 2006 o hotărâre definitivă şi irevocabilă de punere în posesie a 50 de hectare de teren din zona Palazu Mare, nu a fost posibil să se retrocedeze pentru că pe terenul respectiv s-au dat alte titluri de proprietate. „Expertul nu a reuşit să identifice în ce temei s-au făcut împroprietăriri pe o suprafaţă de 20% din terenul respectiv. Mai mult decât atât, împroprietăririle s-au făcut după ce s-a depus prima cerere de retrocedare a terenului de către fostul proprietar".

Comisia nu are teren pentru fostul proprietar

Dar să vedem ce spune Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor: „Urmare a cererii dvs (...) comisia a aprobat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţele de 10,00 ha şi 40,00 ha teren arabil pentru autorul Amet Gemal. Comisia a luat cunoştinţă de suprapunerea terenurilor atribuite în proprietate pentru locatorii care figurează înscrişi în Anexele 36 ale municipiului Constanţa, cu terenuri atribuite de către Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din localitatea Ovidiu.

Comisia a solicitat Agenţiei Domeniilor Statului Constanţa să pună la dispoziţie suprafeţele de teren arabil necesare atribuirii în proprietate persoanelor fizice îndreptăţite. Până în prezent aceste suprafeţe nu au fost predate comisie locale". Asta era în 2006. Nici până acum situaţia nu s-a rezolvat.

O nouă acţiune

Cum nu s-au găsit terenuri disponibile, s-a înaintat o altă acţiune în instanţă, de data aceasta pentru a obliga comisia să pună în posesie moştenitorii fostului proprietar cu respectivele terenuri. De atunci, dosarul trenează pe rolul Judecătoriei Constanţa.

În legătură cu bunurile pe care marele moşier Amet Gemal Seidgean le-a avut în intravilanul localităţii, avocatul spune că vrea să introducă o nouă acţiune în instanţă. „Ştiu că la un moment - dat şi aceste bunuri au fost cuprinse în acţiune, însă dosarele s-au disjuns şi nimeni nu mai ştie pe unde se află", a spus apărătorul.

Mama lui Melek şi-a pus ultima speranţă în acest avocat care să reuşească să facă dreptate şi să poată primi terenurile pe care să le poată vinde şi cu banii să construiască clinica Melek.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mariana 24 Oct, 2012 20:02 Asa se intampla in tara asta mori cu dreptatea in mana.Sunt dobrogeanca si sunt mandra ca a existat MELEK.Dumnezeu s-o odihneasca si mama ei sa reuseasca sa-i indeplineasca visul.
  • valentin 24 Oct, 2012 19:17 poate puteti posta si pe blogul lui victor ponta.cat o fi mazare de "che guevara",amintitii ca aia,intai au dat!ca dupa aia au luat...