Drepturile tale Ce beneficii ai dacă ai lucrat de Crăciun?
Drepturile tale: Ce beneficii ai dacă ai lucrat de Crăciun?Codul muncii din România include prima și a doua zi de Crăciun în categoria zilelor de sărbătoare legală. Cu toate acestea, în numeroase sectoare de activitate, prestarea muncii în aceste zile este necesară, scrie Legal Badger.
Pentru a proteja interesele angajaților care lucrează în perioada Crăciunului, Codul muncii stabilește un cadru legal de drepturi și compensații.
Codul muncii prevede o listă a zilelor libere anuale:
1 şi 2 ianuarie;
6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
7 ianuarie – Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
prima şi a doua zi de Paşti;
1 mai;
1 iunie;
prima şi a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
1 decembrie;
prima şi a doua zi de Crăciun;
Sistemul de compensare pentru munca în zilele de Crăciun
Reglementările în vigoare oferă angajatorilor două opțiuni principale pentru compensarea muncii prestate în prima și a doua zi de Crăciun:
- Compensarea prin zile libere
Angajatorul are datoria de a oferi zile libere compensatorii pentru timpul lucrat în perioada sărbătorilor de Crăciun. Aceste zile trebuie acordate în intervalul de 30 de zile calendaristice după prestarea muncii. Salariatul păstrează astfel beneficiul timpului de odihnă, chiar dacă acesta este amânat pentru o perioadă ulterioară.
- Sporul salarial obligatoriu
Angajații care prestează muncă în zilele de Crăciun au dreptul la un spor salarial de minimum 100% din salariul lor de bază, calculat pentru orele lucrate în program normal.
Legislația recunoaște că diferite sectoare au nevoi operaționale distincte în perioada sărbătorilor de iarnă.
Spre exemplu, pentru anumite instituții, Guvernul stabilește prin hotărâre de guvern modalitățile exacte de acordare a zilelor libere și sistemul de recuperare a timpului de lucru. Unitățile medicale funcționează după programe speciale în perioada Crăciunului. Aceste programe sunt reglementate prin hotărâri de guvern cu caracter obligatoriu, pentru a asigura accesul continuu al populației la servicii medicale.
În același timp, anumite domenii industriale sau servicii nu pot întrerupe activitatea nici în perioada sărbătorilor. Pentru aceste situații, deși prevederile standard privind zilele libere nu se aplică, angajații beneficiază obligatoriu de una dintre formele de compensare prevăzute de lege.
Exercitarea drepturilor de către salariați
Compensațiile pentru munca în zilele de Crăciun sunt drepturi garantate prin lege. Cu toate acestea, în cazul nerespectării acestor drepturi, salariații pot:
- Solicita în scris acordarea zilelor libere compensatorii în următoarele 30 de zile;
- Cere plata sporului salarial legal;
- Păstra documentația relevantă privind orele lucrate în perioada sărbătorilor;
- Aduce situația în atenția departamentului de resurse umane.
Drepturile tale Fuga de la locul accidentului. Infracțiune vs. contravenție
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp