Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Ce drepturi au angajații care lucrează afară în frig?

ro

14 Nov, 2024 09:27 163 Marime text

Foto - pixabay.comActivitatea desfășurată în condiții de temperaturi extreme beneficiază de existența unor reglementări speciale. Cu toate că legea nu prevede un spor salarial pentru această situație, spre deosebire de alte cazuri de condiții deosebite de muncă, angajatorii au totuși de îndeplinit obligații expres prevăzute de lege privind protecția lucrătorilor. În caz contrar, nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni contravenționale.

Art. 1 alin. (2) din OUG nr. 99/2000 definește temperaturile extreme prin „temperaturile exterioare ale aerului, care: a) depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel; b) scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.”

Aceste praguri se raportează la temperaturile monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia. În continuare, informarea angajatorilor se realizează prin mass-media locală, cu actualizări la fiecare 6 ore pe durata menținerii condițiilor extreme.

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, conform art. 5 din OUG nr. 99/2000, angajatorii sunt obligați să asigure angajaților distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de minim 0,5-1 litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și să asigure echipamentul individual de protecţie.

Pentru situațiile în care temperaturile extreme se mențin minimum două zile consecutiv, angajatorii care nu pot asigura condițiile minimale vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, măsuri corespunzătoare. Măsurile pot consta în reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea activității pe două perioade a zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Art. 7 din OUG nr. 99/2000 stabilește două modalități principale de recuperare a timpului nelucrat:

  • prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior;
  • fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Pe durata întreruperii colective, contractele individuale de muncă se mențin, perioada fiind considerată vechime în muncă.
 

Măsuri medicale și de prevenție

 

În conformitate cu art. 11 alin. (1) din Normele Metodologice de aplicare a OUG nr. 99/2000, ”În vederea acordării primului ajutor salariaţilor care au manifestări clinice determinate de temperaturile extreme, angajatorii trebuie să asigure o încăpere climatizată adecvat, dotată cu medicamente şi mijloace specifice asistenţei de urgenţă pentru aceste cazuri, în special săruri de rehidratare orală, apă minerală, respectiv ceaiuri calde.”  În plus, angajatorii au obligația asigurării examinărilor medicale la angajare și periodic, pentru identificarea contraindicațiilor.

Sancțiuni

Regimul sancționator este stabilit prin art. 10 alin. (1) din OUG 99/2000. Astfel, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000.000 lei la 25.000.000lei încălcarea prevederilor art. 8, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Conform art. 8 din OUG 99/2000: Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme”.

Măsurile prevăzute la art. 8 al actului normativ antemenționat se referă la cele privind prevenirea îmbolnăvirilor în condiții de temperaturi extreme. În acest sens, angajatorii asigură obligatoriu examinări medicale regulate și primul ajutor, inclusiv transportul la spital al persoanelor afectate. Totodată, angajații cu afecțiuni incompatibile cu expunerea la temperaturi extreme vor beneficia de relocare sau program redus de muncă.
 

Competența exclusivă de constatare și sancționare a acestor contravenții aparține organelor de control ale Inspecției Muncii.

 

Așadar, în situația în care vei fi obligat sau cineva apropiat va fi obligat să lucreze în condiții de temperaturi extrem de scăzute, angajatorul are obligația de a asigura îmbunătățirea cadrului de lucru în condițiile prezentate mai sus.

Citește și

Se lucrează în zona Dacia, în municipiul Constanța (FOTO+VIDEO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii