Drepturile tale Ce poți trece în testament pe lângă cine vrei să te moștenească?
Drepturile tale: Ce poți trece în testament pe lângă cine vrei să te moștenească?Testamentul este actul juridic unilateral prin care o persoană își exprimă dorința cu privire la împărțirea averii sale, după deces. Clauzele testamentare vor putea oferi răspunsuri legate, printre altele, de cine moștenește, cât și în ce condiții moștenește persoana desemnată, cine nu moștenește sau cine va fi responsabil de împărțirea moștenirii. Dar ce poți include, mai exact, în testament?
O clauză testamentară este orice stipulație cuprinsă, de regulă, într-un testament, care cuprinde o dispoziție de ultimă voință a unei persoane fizice. Cele mai cunoscute clauze testamentare sunt legatele, definite de Codul civil la art. 986, astfel: „Legatul este dispoziția testamentară prin care testatorul stipulează ca, la decesul său, unul sau mai mulți legatari să dobândească întregul său patrimoniu, o fracțiune din acesta sau anumite bunuri determinate”, scrie Legal Badger.
În alte cuvinte, prin intermediul legatelor, testatorul dispune efectiv cu privire la dobândirea de către una sau mai multe persoane a patrimoniului său după deces, prin derogare de la regulile moștenirii legale.
Testamentul poate să cuprindă însă și clauze distincte de legate care vor putea privi aspecte diverse sau poate chiar să fie format exclusiv din astfel de alte clauze. Unele dintre acestea pot fi la fel de importante precum legatele și ne referim aici în special la:
- Dezmoșteniri exprese
- Sarcini impuse legatarilor;
- Clauze de inalienabilitate care interzic înstrăinarea unui bun transmis prin testament pentru o anumită perioadă de timp;
- Iertarea nedemnilor și înlăturarea efectelor nedemnității judiciare sau de drept;
- Clauze de revocare a unui testament anterior, sau de modificare a acestuia;
- Numirea executorului testamentar, responsabil de respectarea dispozițiilor testamentare;
- Partajul de ascendent, prin care testatorul dispune și cu privire la modalitatea de partajare a bunurilor succesorale între descendenți;
- Recunoașterea de către tată a copilului născut în afara căsătoriei;
- Acordul scris în vederea prelevării de organe, țesuturi și celule umane, în scop terapeutic sau științific;
Complementar acestor clauze se pot regăsi și alte dispoziții de ultimă voință manifestate de defunct, precum sunt cele referitoare la modalitatea în care acesta își dorește să aibă loc funeraliile, modalitatea în care își dorește să fie înmormântat sau doar gânduri și mesaje pe care defunctul vrea să le transmită succesorilor săi.
Dintre toate cele de mai sus, oricare prevedere poate fi inserată atât într-un testament autentic, cât și în cuprinsul unui testament olograf, singura excepție făcând-o manifestarea acordului în vederea prelevării de organe, țesuturi și celule umane, care poate fi valabil exprimat doar în cuprinsul unui testament autentic.
Indiferent de forma aleasă a testamentului, o serie de clauze testamentare nu vor fi niciodată valabile.
Preliminar, precizăm că pentru validitatea oricărei clauze testamentare, va trebui să ne aflăm în prezența unui act juridic care îndeplinește toate condițiile generale referitoare la consimțământ, capacitate, obiect și cauză, dar și condițiile speciale aplicabile în materia liberalităților, precum și condițiile de formă impuse de lege.
Pe lângă aceste condiții, Codul civil prevede, în materia liberalităților două tipuri de clauze care, inserate într-o donație sau într-un testament, vor fi considerate nescrise. Clauzele considerate nescrise sunt acele prevederi care nu vor produce efecte, chiar dacă testatorul își manifestă voința în acest sens. Practic, o clauză nescrisă va fi similară cu o clauză nulă, care nu va afecta actul juridic în întregul său.
Așadar, dacă testamentul cuprinde astfel de dispoziții, nu este afectată valabilitatea întregului act de ultimă voință, ci doar a respectivelor clauze.
Conform art. 1.009 Cod civil, sunt considerate nescrise:
- Clauzele prin care, sub sancțiunea desființării legatului, beneficiarul este obligat să nu conteste validitatea unei clauze de inalienabilitate;
- Clauzele prin care, în aceleași condiții de mai sus, beneficiarul este obligat să nu solicite revizuirea condițiilor sau a sarcinilor;
- Clauzele care prevăd dezmoștenirea ca sancțiune pentru încălcarea obligațiilor de a nu contesta validitatea clauzei de inalienabilitate, a dispozițiilor din testament care aduc atingere rezervei sau sunt contrare ordinii publice sau bunelor moravuri sau pentru revizuirea condițiilor sau a sarcinilor impuse.
Testatorul poate, deci, să includă o varietate de clauze în cuprinsul actului de ultimă voință, pentru a reglementa în detaliu nu doar împărțirea patrimoniului, ci și alte aspecte conexe. Acestea vor asigura atât respectarea cât mai fidelă a voinței sale, cât și simplificarea procedurilor succesorale, dacă sunt redactate cu respectarea cerințelor legale.
Citește și
APM Constanța Undă verde pentru CNAIR, care va reabilita podul Basarabi din Murfatlar
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp