Drepturile tale Ce presupune închisoarea cu suspendare?
Drepturile tale: Ce presupune închisoarea cu suspendare?
06 Mar, 2025 10:45
ZIUA de Constanta
334
Marime text



Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere reprezintă o modalitate de individualizare a executării pedepsei. Aceasta constă în stabilirea și aplicarea unei pedepse cu închisoarea de cel mult 3 ani, în cazul în care instanța apreciază că, ținând cont de persoana infractorului și de conduita acestuia atât anterior, cât și ulterior comiterii infracțiunii, aplicarea pedepsei este suficientă chiar și fără executarea acesteia. Mai mult, este necesar ca instanța să aibă convingerea că acesta nu va mai comite alte infracțiuni, fiind necesară totuși supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere nu se poate dispune în cazul în care inițial, aplicarea pedepsei a fost amânată, însă ulterior, amânarea a fost revocată și nici în cazul în care infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat să obstrucționeze aflarea adevărului. Suspendarea executării pedepsei nu poate fi dispusă nici atunci când este expres interzisă de lege.
Potrivit art. 91 C.pen. instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
- Pedeapsa aplicată este închisoare de cel mult 3 ani, chiar și în caz de concurs de infracțiuni;
- Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsă mai mare de un an, cu excepția cazurilor prevăzute de lege sau dacă a fost reabilitat;
- Infractorul a fost de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității;
- Având în vedere comportamentul infractorului, atât anterior, cât și ulterior săvârșirii infracțiunii, instanța apreciază că pedeapsa este suficientă, iar infractorul nu va mai comite alte infracțiuni, dar trebuie să fie supravegheat pe o perioadă determinată.
Dacă se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, principala consecință a acesteia este aceea că infractorul va rămâne în stare de libertate, fiind însă supus unui regim de supraveghere pe o perioadă determinată de instanța de judecată, cu scopul de a asigura reeducarea și reintegrarea sa completă în societate.
În ceea ce privește termenul de supraveghere, legea nu prevede o durată fixă. În acest sens, art. 92 C.pen. prevede doar limitele termenului de supraveghere, respectiv între 2 şi 4 ani, cu mențiunea că termenul stabilit nu poate fi mai mic decât durata pedepsei aplicate. Prin urmare, perioada supravegherii este lăsată la aprecierea instanței, în limitele prevăzute de lege.
Pe perioada supravegherii, condamnatul trebuie să respecte toate măsurile de supraveghere prevăzute de art. 93 alin (1) C.pen, care sunt următoarele:
- să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă,
- să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;
- să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate;
- să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală;
- să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.
Citește și: Drepturile tale Cum ajută APIA agricultura?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii