Drepturile tale Cine primește card de alimente?
Drepturile tale: Cine primește card de alimente?HG nr. 70/2024 stabilește cadrul juridic privind acordarea sprijinului material sub forma tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, precum și a pachetelor cu produse alimentare, conform normelor de implementare stabilite pentru perioada 2024-2027. Normele în discuție au ca obiect stabilirea mecanismului de implementare a măsurilor de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada menționată.
Acestea sunt prevăzute în art. XLVIII alin. (1) al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2023, cu modificările și completările ulterioare, și au drept scop compensarea unei părți din cheltuielile cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic al persoanelor defavorizate, scrie Legal Badger.
Sprijinul material se acordă sub două forme principale: tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, precum și pachete cu produse alimentare. În anul 2024, tichetele sociale pot fi utilizate pentru achiziționarea de produse alimentare și/sau mese calde, iar în perioada 2025-2027, utilizarea lor se restrânge exclusiv la achiziționarea de hrană preparată, respectiv masă caldă.
Este important de menționat că sumele acordate sub forma tichetului social pe suport electronic pot fi utilizate în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări. În ceea ce privește pachetele cu produse alimentare, acestea sunt distribuite direct beneficiarilor eligibili, conform criteriilor stabilite de lege.
Pentru anul 2024, beneficiarii tichetelor sociale, cu o valoare nominală de 250 lei acordate o dată la două luni, includ mai multe categorii de persoane defavorizate. Printre acestea se numără pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. De asemenea, sunt incluse persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere și familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei sunt, de asemenea, eligibile. În plus, familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, precum și persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, beneficiază de aceste tichete.
În ceea ce privește pachetele cu produse alimentare pentru anul 2024, cu un cuantum maxim de 125 lei acordate o dată la 6 luni, beneficiarii includ familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune în condițiile Legii nr. 196/2016, membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza aceleiași legi, precum și persoanele sau familiile aflate temporar în situații critice de viață, stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul unităților administrației publice în a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința.
Pentru perioada 2025-2027, categoriile de beneficiari ai tichetelor sociale, cu o valoare nominală de 125 lei acordate o dată la 6 luni, se modifică ușor. Acestea includ pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială. De asemenea, sunt incluse persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune în condițiile Legii nr. 196/2016. Pentru aceeași perioadă, beneficiarii pachetelor cu produse alimentare, cu un cuantum maxim de 125 lei acordate o dată la 6 luni, sunt aceiași ca în cazul tichetelor sociale.
Legea prevede anumite reguli speciale și excepții. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii dintre cele prevăzute beneficiază de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Cu toate acestea, există o excepție: în situația în care familiile din categoriile de beneficiari care includ familii cu cel puțin 2 copii în întreținere, familii monoparentale sau familii și persoane singure care beneficiază de ajutor de incluziune au cel puțin un membru de familie ce face parte din categoriile de beneficiari care includ pensionari sau persoane cu handicap, sprijinul material se cumulează.
Este important de menționat că sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii. De asemenea, sunt exceptate persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private, cu excepția celor destinate persoanelor fără adăpost și care nu asigură cel puțin o masă pentru acestea.
În concluzie, prin aceste măsuri, statul român urmărește să ofere un sprijin concret și direct persoanelor și familiilor aflate în situații de vulnerabilitate economică și socială, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor de trai și la asigurarea unui nivel de viață decent pentru cetățenii săi cei mai defavorizați.
Citește și
Noi obligații pentru firmele mari în legătură cu angajații cu dizabilități
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp