Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Cum se cumpără vechimea în muncă pentru pensionare în România. Termen prelungit până la 31 decembrie 2024

ro

05 Nov, 2024 12:18 464 Marime text
Vechime in munca. Foto - freepik.com
  • Prin O.U.G. nr. 163/2020, Guvernul României permite persoanelor care nu sunt pensionari să plătească contribuții pentru perioade de până la 6 ani anteriori.
  • Măsura asugură dreptul la pensie pentru cei care nu au stagiul minim de cotizare.
  • De asemenea, prin această măsură este exrins sistemul de protecție socială pentru cei care doresc să contribuie la pensii.
  • În plus, cresc veniturile la bugetul asigurărilor sociale de stat.
 
Cumpărarea vechimii în muncă este o procedură legală des utilizată de persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare necesar pentru pensionare.
 
Reglementarea legală: Guvernul României a emis O.U.G. nr. 163/2020, care permite persoanelor care nu sunt pensionari să contribuie la sistemul de pensii pentru perioade anterioare de maximum 6 ani, derogat de la Legea nr. 263/2010.
 
Obiectivele măsurii:
 
- Asigurarea dreptului fundamental la pensie pentru cei fără stagiul minim de cotizare.
- Extinderea sistemului de protecție socială pentru persoane care doresc să contribuie la pensii pentru a obține pensia pentru limită de vârstă.
- Oferirea unei soluții pentru cazurile de pierdere sau distrugere a carnetelor de muncă.
- Creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat.
 
Conform OUG nr. 70/2023, posibilitatea de a cumpăra vechimea în muncă a fost prelungită până la 31 decembrie 2024, oferind timp suplimentar pentru încheierea unui contract de asigurare socială.
 
Persoanele care optează pentru cumpărarea vechimii pot achita contribuțiile într-o singură tranșă sau eșalonat, cu condiția ca suma să fie plătită integral până la data de 31 decembrie 2024. În caz contrar, stagiul de cotizare se va calcula proporțional cu plățile efectuate.

 
Această măsură asigură accesul la pensia de limită de vârstă pentru cei care doresc să își completeze anii de cotizare, scrie Legal Badger.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

 
Drepturile tale: Restituirea proprietăților confiscate în comunism. Procesul și provocările compensării în România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii