Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:42 30 03 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Iată lista veniturilor care sunt luate în calcul pentru indemnizație creștere copil

ro

27 Mar, 2025 09:23 430 Marime text
Indemnizația de creștere a copilului reprezintă un drept acordat persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, având scopul de a sprijini îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

Această formă de sprijin financiar este reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 110/2011, care stabilește condițiile pentru concediul și indemnizația lunară de creștere a copilului, scrie Legal Badger.

Pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului și persoanele care, în cele 12 luni anterioare, s-au aflat în una dintre următoarele situații:

  • Au primit indemnizație de șomaj;

  • Au beneficiat de concedii medicale;

  • Au primit pensie de invaliditate;

  • Au fost în concediu și au primit indemnizație lunară pentru creșterea copilului;

  • Au efectuat sau efectuează serviciul militar pe bază de voluntariat, au fost concentrați, mobilizați sau în prizonierat;

  • Frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învățământului preuniversitar sau, după caz, universitar la nivel de licență ori master;

  • Se află în alte situații prevăzute de articolul 2, alineatul (5) din Ordonanța de Urgență nr. 110/2011.
Indemnizația de creștere a copilului este un drept destinat persoanelor care, în cei doi ani înainte de nașterea copilului, au avut venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni. Aceste venituri pot proveni din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură sau piscicultură. Este important ca veniturile să fie declarate și impozitate conform Codului fiscal pentru a beneficia de acest sprijin.

Indemnizația lunară se calculează la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din cei doi ani anteriori nașterii copilului. Totuși, legea impune un plafon minim și unul maxim: astfel, suma nu poate fi mai mică decât valoarea rezultată din aplicarea unui coeficient de 2,5 la indicatorul social de referință și nu poate depăși 8.500 de lei pe lună.

Pentru a calcula indemnizația, se iau în considerare toate veniturile impozabile, iar în cazul celor care au avut venituri din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală sau din agricultură, se iau în calcul sumele încasate efectiv, după scăderea impozitului și a contribuțiilor sociale. De asemenea, veniturile din indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate sau din concediile medicale plătite sunt incluse în calcul.

Un alt aspect important este recalcularea indemnizației, în cazul în care beneficiarul poate dovedi, cu hotărâri judecătorești sau adeverințe, că veniturile care au stat la baza acordării dreptului au fost corectate. Dacă recalcularea ar duce la o indemnizație mai mare, diferența va fi plătită retroactiv. În schimb, dacă recalcularea ar indica o sumă mai mică, beneficiarul va fi nevoit să returneze sumele încasate necuvenit.

Citește și 

Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului în scădere în luna august
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii