Drepturile tale Te poate opri poliția în trafic fără motiv?
Drepturile tale: Te poate opri poliția în trafic fără motiv?![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/01/ZIUA/politisti/masina-echipaj-politia-rutiera2.jpg)
Poliția rutieră, face parte din Inspectoratul General al Poliției Române și se ocupă cu supravegherea și controlul respectării regulilor de trafic pe drumurile publice. În cazul în care observă încălcări ale acestora, are obligația să ia măsurile legale corespunzătoare, potrivit prevederilor din O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Art. 35 alin (1) al acestui act normativ prevede că toți participanții la trafic sunt obligați să adopte un comportament care să nu interfereze cu fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața, integritatea fizică sau sănătatea altor persoane, să nu provoace accidente sau situații care să conducă la vătămarea acestora, și să nu aducă daune proprietății publice sau private, scrie Legal Badger.
Cu privire la polițistul rutier, art. 35 alin (2) din O.U.G 195/2002 prevede că acesta poate solicita participanților la trafic următoarele documente:
- actul de identitate
- permisul de conducere
- certificatul de înmatriculare sau înregistrare al vehiculului
- documentele referitoare la bunurile transportate
- alte documente prevăzute de lege.
Mai mult, în exercitarea atribuțiilor sale, polițistul rutier are dreptul să verifice vehiculul și să stabilească identitatea conducătorului auto sau a pasagerilor din acesta, atunci când există indicii care sugerează comiterea unei fapte contravenționale sau penale. În orice caz, în exercitarea atribuţiilor de dirijare a circulaţiei rutiere, poliţistul rutier are obligația de a purta uniforma cu înscrisuri şi însemne distinctive.
Polițistul rutier are dreptul legal de a opri vehiculele care circulă pe drumurile publice. Conform art. 182 alin (1) din Regulamentul din 2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 “oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către polițistul rutier sau, după caz, de către polițistul de frontieră” în următoarele cazuri:
- atunci când se constată încălcări ale normelor rutiere;
- dacă există indicii temeinice despre săvârșirea unei contravenții ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte și a bunurilor care fac obiectul urmăririi;
- pentru verificarea deținerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege.
Luând în considerare toate acestea, putem concluziona că polițistul nu te va opri în trafic „fără motiv”. La o primă vedere, s-ar putea părea că polițistul te oprește fără un motiv clar sau evident, totuși, chiar și în astfel de cazuri, oprirea se încadrează în cadrul legal al unui control rutier, care este o măsură prevăzută de lege pentru a asigura respectarea normelor de circulație și siguranța publică.
Așadar, chiar dacă nu există o încălcare evidentă a regulilor de trafic, polițistul poate efectua un control de rutină, verificând documentele vehiculului și ale șoferului, efectuând și alte verificări, dacă este cazul. Aceste controale sunt justificate legal pentru a preveni eventuale riscuri și pentru a menține ordinea pe drumurile publice.
Nu în ultimul rând, mai este necesar de menționat și faptul că oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează și în condițiile producerii unor calamități naturale, dezastre sau a altor situații care pun în pericol siguranța circulației, așa cum prevede art. 182 din Regulamentul din 2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.
În concluzie, deși polițistul rutier are dreptul de a opri vehicule pe drumurile publice, este esențial ca acest drept să fie exercitat în conformitate cu reglementările legale, exclusiv pentru asigurarea siguranței rutiere și respectarea normelor de circulație.
Citește și
Drepturile tale Bunul expropriat poate fi al tău din nou – află cum!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp