„Drumul către o pace durabilă- să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate“ Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii
„Drumul către o pace durabilă- să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate“:
29 May, 2021 12:09
ZIUA de Constanta
1449
Marime text
- În fiecare an, la 29 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscută ca Ziua Internațională a Căștilor Albastre.
Participarea militarilor români la misiunile internaţionale de sprijinire a păcii este dovada profesionalismului şi expresia îndeplinirii angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat ca membru al comunităţii internaţionale.
Primii observatori militari români au fost dislocați, în anul 1991, în cadrul misiunii de observare din Irak-Kuweit UNIKOM, ulterior România având contribuţii consistente la misiuni desfăşurate sub egida ONU în state precum Somalia, Angola şi, nu în ultimul rând, Mali, unde a fost dislocat detaşamentul Carpathian Pumas, format din 4 elicoptere IAR-330 LRM și 120 de militari (două rotații).
În cele trei decenii, Armata României a participat cu peste 6000 de observatori militari, personal de stat major, ofiţeri de legătură şi militari în unităţi și subunităţi în 17 misiuni şi operaţii de menţinere a păcii.
În prezent, Ministerul Apărării Naţionale este prezent cu militari la misiunile şi operaţiile ONU de menţinere a păcii MONUSCO, în RD Congo, UNMISS, în Sudanul de Sud, MINUSMA, în Mali, UNMIK, în Kosovo, şi UNMOGIP, în zona de frontieră India-Pakistan, având un aport semnificativ la consolidarea păcii şi securităţii în zone marcate de conflict şi instabilitate.
Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția nr.57/129, a stabilit ca Zi Internațională a Forțelor ONU de menținere a păcii data de 29 mai, dată la care, în anul 1948, în Orientul Mijlociu a început prima misiune ONU de menținere a păcii, respectiv UN Truce Supervision Organisation (UNTSO).
Rolul Forțelor ONU este de menținere a păcii, în vederea evitării oricărui conflict militar, astfel încât înțelegerea între națiuni și grupuri etnice să fi elementul dominant la nivel mondial.
Denumirea de „Căști Albastre” se datorează culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativă a păcii, stabilității și loialității.
Detalii despre International Day of UN Peacekeepers găsiți la adresa: https://peacekeeping.un.org/en/2021-theme-road-to-lasting-peace-leveraging-power-of-youth-peace-and-security.
Oficial de la MAE
Cu ocazia marcării la 29 mai 2021 a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii - “Ziua internațională a căștilor albastre” - Ministerul Afacerilor Externe își exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste 85.000 de militari, polițiști, jandarmi și personal civil din întreaga lume care participă în prezent la misiunile ONU de menținere a păcii, contribuind astfel în mod direct la realizarea obiectivelor ONU în domeniul păcii și securității internaționale, în conformitate cu mandatul încredințat de Consiliul de Securitate. În același timp, Ministerul Afacerilor Externe aduce omagiul său celor care au căzut la datorie în îndeplinirea nobilei misiuni încredințate de ONU.
În conformitate cu angajamentul și sprijinul său constant pentru multilateralism și pentru un efort colectiv al statelor membre ONU în asigurarea păcii și securității internaționale, România a contribuit, începând din anul 1991, cu peste 10.000 de militari, polițiști și jandarmi - femei și bărbați - la misiuni ONU de menținere a păcii. În același spirit, la Summit-ul operațiunilor de menținere a păcii de la New York, din septembrie 2015, România a anunțat noi contribuții la efortul ONU în domeniul menținerii păcii, care au inclus, pe lângă participarea cu personal, prima contribuție cu mijloace de transport aerian. Contribuția a fost realizată prin participarea detașamentului de elicoptere Carpathian Pumas al Ministerului Apărării Naționale la Misiunea ONU multidimensională de stabilizare din Mali – MINUSMA, în perioada octombrie 2019 - octombrie 2020.
Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea în acest an a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii sub deviza “Drumul către o pace durabilă: să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate” având în vedere potențialul și implicarea tinerilor în prevenirea și soluționarea conflictelor.
Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri și cele mai calde felicitări participanților români în operațiunile de menținere a păcii care, prin activitatea lor de zi cu zi, contribuie la realizarea unor obiective prioritare ale politicii externe a României în plan multilateral.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii