DSP și DSVSA Constanța anunță controale drastice înainte de Paște și 1 mai
DSP și DSVSA Constanța anunță controale drastice înainte de Paște și 1 mai
17 Apr, 2019 13:30
ZIUA de Constanta
2875
Marime text
Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța și Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au prezentat planul de măsuri privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale 2019 și a zilei de 1 mai 2019.
Astfel, în scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice, Sărbătorilor Pascale Ortodoxe și zilei de 1 Mai 2019, DSVSA Constanţa va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul Judeţului Constanţa. În acest sens, în perioada 01.04.2019 – 01.05.2019 medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial din cadrul DSVSA Constanţa precum şi medicii veterinari din cadrul CSVSAO vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respecate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală. De asemenea, va fi asigurată permanenţa la nivelul DSVSA Constanţa si CSVSAO inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, afişându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, respectiv: 0786.577.007; 0241.682.417 sau fax.0241.682.119. În toate pieţele agroalimentare, administraţia pieţelor va asigura condiţii optime pentru depozitarea şi valorificarea cărnii de miel/ied, a produselor lactate şi ouălor provenite de la producătorii particulari; DSVSA Constanţa asigurând personal sanitar veterinar specializat pentru asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă alimentară şi protecţie a cetăţenilor. În perioada sus-menționată este permisă sacrificarea mieilor în abatoarul autorizat sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine – SC Carnob SRL din localitatea Lumina. Aceste cărnuri pot fi comercializate în toate unitățiile autorizate/înregistrate sanitar-veterinar însoțite de certificate de sănătate publică veterinară. DSVSA Constanța interzice comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și nonanimală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.
DSP Constanța anunță acțiuni de control
În perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor pascale și de 1 Mai, Serviciul de Control în Sănătate Publica din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța va desfășura acțiuni de control igienico - sanitar în unitățile de producție de produse specifice sărbătorilor pascale (carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie), unități de desfacere, unități de alimentație publica, hoteluri.
În cadrul actiunilor de control se vor verifica urmatoarele aspecte: existența apei curente și a apei calde în unități; verificarea condițiilor igienico-sanitare, organizarea și respectarea circuitelor funcționale, microclimat, ventilatie; existența spațiilor frigorifice / existența termometrelor și al afisajului termogramelor; existența fiselor de aptitudini eliberate de medicul de medicină muncii pentru personalul angajat, conform H.G.nr.355/2007 cu modificăriile și completările ulterioare și monitorizarea zilnică a stării de sănătate la personalul din sectorul de producție; verificarea din punct de vedere al echipamentului de protecție al angajaților; verificarea din punct de vedere al existenței materialelor de curățenie și substante biocide; respectarea desfacerii alimentelor în ambalaje de plastic sau hârtie, care să fie însoțite de declarație de conformitate conform Regulamentului UE nr.1935/2004 si al Regulamentului UE nr.10/2011. Pentru neconformitățile constatate se vor aplica sancțiuni contraventionale conform H.G.nr.857/2011.
Astfel, în scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice, Sărbătorilor Pascale Ortodoxe și zilei de 1 Mai 2019, DSVSA Constanţa va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul Judeţului Constanţa. În acest sens, în perioada 01.04.2019 – 01.05.2019 medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial din cadrul DSVSA Constanţa precum şi medicii veterinari din cadrul CSVSAO vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respecate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală. De asemenea, va fi asigurată permanenţa la nivelul DSVSA Constanţa si CSVSAO inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, afişându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, respectiv: 0786.577.007; 0241.682.417 sau fax.0241.682.119. În toate pieţele agroalimentare, administraţia pieţelor va asigura condiţii optime pentru depozitarea şi valorificarea cărnii de miel/ied, a produselor lactate şi ouălor provenite de la producătorii particulari; DSVSA Constanţa asigurând personal sanitar veterinar specializat pentru asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă alimentară şi protecţie a cetăţenilor. În perioada sus-menționată este permisă sacrificarea mieilor în abatoarul autorizat sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine – SC Carnob SRL din localitatea Lumina. Aceste cărnuri pot fi comercializate în toate unitățiile autorizate/înregistrate sanitar-veterinar însoțite de certificate de sănătate publică veterinară. DSVSA Constanța interzice comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și nonanimală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.
DSP Constanța anunță acțiuni de control
În perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor pascale și de 1 Mai, Serviciul de Control în Sănătate Publica din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța va desfășura acțiuni de control igienico - sanitar în unitățile de producție de produse specifice sărbătorilor pascale (carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie), unități de desfacere, unități de alimentație publica, hoteluri.
În cadrul actiunilor de control se vor verifica urmatoarele aspecte: existența apei curente și a apei calde în unități; verificarea condițiilor igienico-sanitare, organizarea și respectarea circuitelor funcționale, microclimat, ventilatie; existența spațiilor frigorifice / existența termometrelor și al afisajului termogramelor; existența fiselor de aptitudini eliberate de medicul de medicină muncii pentru personalul angajat, conform H.G.nr.355/2007 cu modificăriile și completările ulterioare și monitorizarea zilnică a stării de sănătate la personalul din sectorul de producție; verificarea din punct de vedere al echipamentului de protecție al angajaților; verificarea din punct de vedere al existenței materialelor de curățenie și substante biocide; respectarea desfacerii alimentelor în ambalaje de plastic sau hârtie, care să fie însoțite de declarație de conformitate conform Regulamentului UE nr.1935/2004 si al Regulamentului UE nr.10/2011. Pentru neconformitățile constatate se vor aplica sancțiuni contraventionale conform H.G.nr.857/2011.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii