După intrarea Cazinoului în reabilitare Hotelul Palace, „fratele mai mic“, scos oficial la vânzare, pe un site de specialitate. „Poate există investitori interesați“ (galerie foto)
După intrarea Cazinoului în reabilitare: Hotelul Palace, „fratele mai mic“, scos oficial la vânzare, pe
03 Aug, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5823
Marime text
- Pe 12 iulie, s-au împlinit 106 ani de la inaugurarea, cu fast, a Hotelului Palace, din Constanța. Prin Decretul nr. 92/19.04.1970, acesta a fost naționalizat.
- Anunțul privind vânzarea a fost publicat recent pe un site dedicat vânzării imobilelor vechi sau istorice, prețul fiind disponibil la cerere.
- „În zona peninsulară, sunt puține proiecte imobiliare și poate că există investitori interesați“, ne declarase anterior Ion Ilie, moștenitor al proprietarului de drept.
- Cu firele destinului strâns împletite cu cele ale Cazinoului, Hotelul Palace animă speranțele tuturor iubitorilor Constanței vechi, că ar putea renaște și el, așa cum și Cazinoul este acum pe cale să renască.
La 106 ani de la inagurare, împliniți nu mai departe de luna trecută, și la 70 de ani de la naționalizarea care avea să-l țină departe de adevărații săi proprietari timp de zeci de ani, Hotelul Palace, simbol al Constanței vechi și, totodată, „fratele mai mic“ al Cazinoului, este scos oficial la vânzare. Anunțul a fost publicat recent pe un site specializat în vânzarea imobilelor istorice, cu mențiunea că prețul este disponibil la cerere.
Cotidianul ZIUA de Constanța anunța încă de la începutul acestui an intenția proprietarilor actuali de a vinde clădirea istorică. La momentul respectiv, Ion Ilie, soțul nepoatei avocatului Toma Boantă (ultimul proprietar de drept al Hotelului Palace, înainte ca acesta să fie naționalizat), ne-a făcut următoarele declarații: „În zona peninsulară, sunt puține proiecte imobiliare și poate că există investitori interesați“. Cu aceeași ocazie, acesta a precizat și că „avem toate documentele de proprietate și autorizația de construire valabilă, adică cine ar veni ar trebui doar să se apuce de renovare“.
De altfel, Hotelul Palace în sine reprezintă, pentru toți iubitorii Constanței vechi, o inimă ce încă bate în centrul vechi al orașului. Iar faptul că fratele său mai mare, însuși Cazinoul din Constanța, a intrat într-un amplu proiect de reabilitare și consolidare nu face decât să alimenteze speranțele tuturor iubitorilor arhitecturii vechi că și Palace-ul va fi salvat de la uitare.
Așa cum menționam anterior, anunțul privind vânzarea Hotelului Palace din Constanța a fost publicat recent pe un site dedicat vânzării imobilelor vechi sau istorice, Artmark Historical Estate.
Potrivit anunțului, prețul de vânzare pentru Palace este disponibil la cerere. Hotelul are 99 de camere, 99 de băi, terenul având 1.995 mp și construcția datând din 1914.
„Luxul necesr categoriei sale privilegiate“
Informațiile despre Hotelul Palace puse la dispoziție de site-ul de vânzări de imobile istorice citează din cartea Doinei Păuleanu, „Cazinoul din Constanța – Boemă, loisir și patrimoniu european la Marea Neagră“.
Hotelul Palace a fost inaugurat în data de 12 iulie 1914. Nu întâmplător Palace-ul este considerat „fratele mai mic“ al Cazinoului. Acesta a fost ridicat în urma angajamentului pe care și l-a luat baronul Edgar de Marçay. Baronul concesionase în anul 1912 Cazinoul din Constanța, în urma deciziei Primăriei Constanța. Cu această ocazie, Edgar de Marçay se angajase în fața autorităților locale constănțene să construiască un spațiu special în care să poată fi găzduiți pasionații de jocuri de noroc ce veneau special pentru mărețul edificiu construit recent la Marea Neagră.
„Hotelul Palace a avut încă de la început luxul necesar categoriei sale privilegiate. Încă de la început și din cauză contractuală a edificării sale (a-i găzdui, la standingul cerut, pe cei dispuși să joace sume apreciabile la cazinou), Hotelul Palace a avut cele mai elegante dotări si facilități: 250 de camere sau apartamente, lumină electrică, apă caldă și rece în fiecare cameră, săli de baie la fiecare etaj, ascensoare pentru persoane și bagaje, holuri, sală de corespondență, sală de fumat, fabrică de gheață, serviciu de omnibuze- automobile și celebrul restaurant cu bucătărie româno-franceză“, scria Doina Păuleanu în cartea sa, citată pe Artmark Historical Estate.
Hotelul Palace este construit în stilul specific Rivierei franceze. Istoria ne arată că, la scurtă vreme după concesionarea Cazinoului către baronul Edgar de Marçay, acestuia i s-a substituit legal Societatea Marilor Stabilimente, care a dus la bun final angajamentul luat de baron. Așa cum menționam anterior, în luna lui Cuptor din 1914, edificiul a fost inaugurat cu tot fastul specific perioadei.
Preluat de diferite armate și, în final, naționalizat
În 1928, hotelul a fost vândut de către Societatea Marilor Stabilimente avocatului Toma Boată, condiția fiind ca avocatul să achite datoriile hotelului. Preluat de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi de trupele sovietice, Hotelul Palace este naționalizat prin Decretul nr. 92 din 19 aprilie 1970, odată cu mii de alte proprități, din toată țara.
Abia în anul 2001, în baza Legii 10/2001, Hotelul Palace s-a întors la proprietarii săi de drept, moștenitorii avocatului Toma Boată. Închis pentru o perioadă, hotelul a fost redeschis în diferite perioade în acest răstimp, însă, în cele din urmă, s-a decis închiderea lui până la remedierea avariilor ce le-a suferit din caua trecerii timpului.
În prezent, Hotelul Palace veghează atent Portul Tomis și strada Remus Opreanu, răbdător și încrezător. Gândul că, așa cum și Cazinoul a intrat într-un amplu proces de refacere, după ani întregi de uitare, urmând să fie redat oamenilor ca bijuterie arhitecturală a litoralului românesc, îi face pe oamenii ce-l iubesc să spere că, poate, și Palace-ul îi va împărtăși soarta, ajungând, din nou, să fie locul animat de viață în care voiau să se cazeze toți cei ce veneau la „marea cea mare“.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii